BITCOIN as a DAO [eng/срп] Биткоин као ДАО

Top-down-organizations.png


In the previous sequel to the Bitcoin series, you could find out what are central bank digital currencies (CBDCs) that are inevitably coming. But they are not the only thing that comes…


Central bank digital currencies are just a desperate attempt by an alienated, centralized states to justify its existence by introducing totalitarian control. This text is dedicated to removing the fear that the governments of the nation states could ban decentralized cryptocurrencies. That is impossible, and for several reasons. The first significant reason lies in the nature of centralized states: they necessarily produce corruption that again necessarily leads to a bureaucratic top full of incompetent and greedy officials, unable to implement anything. See the example of EU. Anyone who thinks that the bureaucracy has the power to destroy Bitcoin, drastically overestimates it.

The second reason is related to the first: incompetent and greedy bureaucrats do not have the capacity to understand the magnitude and scope of technological change. They typically respond to technological innovations with delay and with inadequate responses. Historically, laws always lag behind technology and that will never change, because – first something needs to happen, and only then follows regulation… for which understanding is required and bureaucracy does not have it. Do you understand the problem?

The third reason is the most serious one: the bureaucracy has always been maintained by the largest capital of a centralized state embodied in corporations, and corporations no longer need the national state. They now have DAO…

What is DAO?

DAO is an abbreviation of ‘decentralized autonomous organization’. Essentially, Bitcoin is a DAO – computer protocol program, a set of rules established in software that anyone can join, but which cannot be changed without the consent of 92% of those involved. These are the rules of the Nakamoto consensus. Such a system is ‘state resistant’, because there is no central governing body that can be taxed or banned. It is an opportunity that the Big Tech corporations will certainly not miss.

Let us again give the opportunity to the writer and actor Dominic Frisby to present everything in its style with crystal clarity. The video is in English, and below there is a Serbian transcript of Frisby’s speech:

У претходном наставку серије о Биткоину могли сте сазнати шта су дигиталне валуте централних банака (CBDC) које неумитно долазе. Али нису оне једино што долази…


Дигиталне валуте централних банака само су очајнички покушај отуђене, централизоване државе да оправда своје постојање увођењем тоталитарне контроле. Овај текст посвећен је отклањању стрепње да ће владе националних држава забранити децентрализоване криптовалуте. То је немогуће, и то из више разлога. Први значајан разлог лежи у природи централизованих држава: оне нужно производе корупцију која опет нужно доводи до бирократског врха пуног неспособних, али грамзивих службеника, који нису у стању да било шта спроведу у дело. Види пример ЕУ. Свако ко мисли да бирократија има моћ да уништи Биткоин, драстично је прецењује.

Други разлог везан је за први: неспособне и грамзиве бирократе немају капацитет да разумеју величину и опсег технолошких промена. Они типично на технолошке иновације реагују са закашњењем и неадекватним средствима. Историјски, закони увек каскају за технологијом и то се никад неће изменити, јер – прво нешто треба да се деси, па тек онда следи регулација… за коју је потребно разумевање којег бирократија нема. Разумете проблем?

Трећи разлог је најјачи: бирократију је увек одржавао најкрупнији капитал централизоване државе оличен у корпорацијама, а корпорацијама националне државе више нису потребне. Сад имају ДАО…

Шта је ДАО?

ДАО је скраћеница од ‘децентрализована аутономна организација’. Суштински, Биткоин је ДАО – рачунарски протокол програм, скуп правила утврђених у софтверу којима се може прикључити свако, али која се не могу променити без сагласности 92% укључених. То су правила Накамото консенсуса. Овакав систем је ‘отпоран на државу’, јер нема централну власт која се може опорезовати нити забранити. То је прилика какву највеће технолошке корпорације сасвим сигурно неће пропустити.

Допустимо поново писцу и глумцу Доминику Фризбију да у свом стилу све представи кристалном јасноћом. Видео је на енглеском језику, а испод њега налази се српски транскрипт Фризбијевог излагања:Зашто ће ово бити ДАО деценија

Деценију или више технолошки гиганти, Амазон, Гугл, Фејсбук, Епл и остали, правили су западне владе будалама по питању плаћања пореза. Чак је и Старбакс то радио. Њихови глобализовани пословни модели са ИП-ом овамо, заштитним знаковима онамо, профитом ко зна где, значили су да могу да плате онолико мало или онолико пореза колико им одговара. И владе нису могле да ураде много по том питању. Порески системи заснивају су на физичкој економији. Они су уоквирени националним границама и показали су се као фосили, што и јесу. Локални појединци и компаније оптерећени су великим порезима, тако да владе могу да субвенционишу сопствено неконтролисано трошење, док су се глобализовани дигитални бехемоти, с друге стране, извукли готово без икаквих последица.

Ако сте помислили да су владе неспремне за поремећај који су својим моделима прихода донели технолошки гиганти 21. века, чекајте само да видите колико су неспремне за децентрализоване аутономне организације, зване ДАО. Кладим се да мање од пет посто владиних министара уопште зна шта је ДАО. Данас ћемо размотрити шта је ДАО, јер ће ова деценија бити деценија ДАО.

Кад је Сатоши Накамото правио Биткоин, један од његових кључних циљева био је стварање новчаног система који није имао централну тачку пропасти. Претходни алтернативни новчани системи, говорио је он, попут Дигикеша и Дигиголда, пропали су јер је постојала централна компанија, централна канцеларија, централно тело које се могло угасити. Кад је та канцеларија угашена, систем је пропао. Дакле, суштински је у дизајну Биткоина било то што је систем функционисао на дистрибуираној мрежи, на мноштву рачунара под много јурисдикција широм света. Можда ћете моћи да скинете један или више рачунара са мреже, али не можете их уклонити све. А управо комбинована снага свих машина које раде на тој мрежи чини Биткоин тако застрашујућим. Влада може да прогласи Биткоин нелегалним, али рачунарска снага потребна за уклањање мреже је толико велика да је то готово немогуће. То је био Накамотов блокчеин.

Сад организације следе исти модел. Са децентрализованом аутономном организацијом, ДАО-ом као што је Биткоин, не постоји централно тело које би могло бити затворено или опорезовано. Ове организације раде на дистрибуираним блокчеин мрежама без седишта компаније, без формалне централне организације, без базе у било којој јурисдикцији и без централне тачке пропасти. Њихове валуте су сопствени емитовани токени, дигитални крипто новац који постоји изван економија базираних на папирном новцу без покрића. Њихове платформе и предузећа аутоматизују се програмом који се често пише као отворени код. Владе покушавају да наметну пореску цензуру и друга правила фирмама као што су Фејсбук, Твитер, ЈуТјуб, Убер и АирБ&Б – али како ће то учинити друштвеној мрежи кад је платформа за постављање видеа или дељење летова децентрализована?

Многи чврсто либертаријарно опредељени програмери у блокчеин простору отворено су изјављивали како је њихова намера да ДАО-овима у потпуности замене државу. Ако је лише основних пореских прихода, у том ће послу далеко одмаћи.

Постоји мноштво разлога због којих су техно акције могле да расту феноменалном брзином од краја деведесетих. Један разлог је изванредан производ или услуга који су могли да понуде: Гугл претраживач, Еплови телефони и рачунари, Амазонова продаја и достава. Други су велика скалабилност дигиталне технологије. Гугл може да изведе измене у свом претраживачу и милијарде људи одмах има користи. Сјајну апликацију треба поставити само једном, али се она може преузети милијардама пута. А исто важи и за неки оперативни софтвер. Али трећи разлог односи се на вредновање засновано како на броју корисника тако и на добити, њих нису спутавали тешки порези наметнути физичкој економији. То што нису морали да препуштају капитал порезницима, значи да су могли да реинвестирају у сопствене компаније, да развијају брже и боље производе, а затим их нуде купцима по нижим ценама. Иста три фактора примењују се и на ДАО-е само на стероидима. ДАО ће бити огромна ствар.

Децентрализована технологија прилика је наредне деценије. Ако сте момак које креће да прави каријеру, могућности потражите тамо. А ако сте старији човек који тражи могућности улагања, то вам је место где треба тражити. Али запамтите да је то Дивљи запад. Биће великих добитника, али многи пројекти заиста ће ићи истим путем као и дот ком катастрофе. Појединачни избор прилика је лутрија. Кад би ово било дот ком време, онда смо негде око 1997. Гугл и Фејсбук још нису измишљени, а Амазон и даље продаје само књиге. Технологија је још увек врло експериментална. Не постоји Насдак берза где су сви излистани, нећете их наћи ни на Њујоршкој берзи, нити постоји ЕТФ који их прати. Али будући мултинационални бехемоти од билион долара вребају негде у криптоуниверзуму.

Једно од средстава је да пратимо новчиће на којима ће бити изграђене многе од ових платформи попут Етеријума, Кардaна, Полкадота… Ја сам склон мало познатом криптоновчићу под називом ДеКред, скраћеница за Децентрализовани Кредити, који можете да купите на крипто берзама као што су Бинанс, Полониекс и Битрекс. Зашто волим ДеКред? О њему се не прича много, а развојни тим је изванредан. У крипто простору може бити 30 или 40 изузетних програмера, а њих шест или седам ради на Биткоину. Најмање тројица или четворица раде на ДеКред. Кад немате идеју који ће коњ победити, клађење на шталу, тренера, или на џокеја, често није тако лоша стратегија.

Велико хвала на гледању, молим претплатите се на мој канал и врло брзо се враћам са новим видео снимком.


My only objection to Frisby’s presentation refers to the recommendation to follow Ethereum, Cardano, Polkadot… Why? Because, for example, Ethereum is not decentralized. Most of the nodes of the Ethereum Network are still under the control of the creator, Vitalik Buterin, and he keeps them on – Amazon’s servers! This practically means that Ethereum can suffer the fate that Parler experienced.

In the world to come, you will be left at the mercy of corporations of global reach. See the example of Big Pharma mafia. Satanic deception is in the nature of these fascist entities. You will need to learn the difference between fraudulent centralized systems and real DAOs such as Bitcoin. Whoever does not know how to do that, will be a slave to corporations – whoever learns, will be a free man.

In the second part of the episode 1697 of the “Keiser Report”, you can learn new details in the process of separating the grain from the chaff, and why Ethereum is the most serious attack on Bitcoin in its fraudulent attempt to present itself as ‘improved Bitcoin’…

Једина замерка на Фризбијево излагање односи се на препоруку праћења Етеријума, Кардaна, Полкадота… Зашто? Зато што, на пример Етеријум, није децентрализован. Највећи део чворова Етеријум мреже и даље је под контролом креатора, Виталика Бутерина, а он их држи на – Амазоновим серверима! То практично значи да Етеријум може снаћи судбина коју је доживео Парлер.

У свету који долази бићете препуштени на (не)милост корпорацијама глобалног досега. Види пример најкрупније фармацеутске мафије. Сатанска превара у природи је тих фашистичких ентитета. Мораћете да научите разлику између преварантских централизованих система и правих ДАО као што је Биткоин. Ко то не буде умео, биће роб корпорација – ко научи, биће слободан човек.

У другом делу 1697. епизоде ‘Кајзеровог извештаја’ можете у разговору са Алексом Светским сазнати нове детаље у том процесу одвајања жита од кукоља, и зашто Етеријум представља најозбиљнији напад на Биткоин у свом преварантском покушају да се представи као ‘побољшани Биткоин’…

Duration / Трајање: 25:44


May 15th, 2021. 23:50 CET
Xe.com: BTC to Gold Ounce
1 BTC = 26.2743 oz

Buy Bitcoin Worldwide – Historic Price Chart

Bitcoin Pizza Index / ‘Биткоин пица индекс’,

bitcointicker.co* * *

Повезани текстови:

Према СВИФТ-у, евро надмашио долар као најчешће коришћену светску валуту
(21. новембар 2020)

Глобални тренд дедоларизације се наставља, дижући потражњу за златом до рекордног нивоа
(6. октобар 2020)

Платформа без слободе говора: Фејсбуково декларисање као ‘издавача’, улазак је у законску клопку

Француска одлучна да блокира развој фејсбукове криптовалуте „либра“ на европском тлу

Прве светске крипто банке добиле дозволе у Швајцарској

‘Не можемо допустити конкуренцију долару’ — Максин Вотерс осудила фејсбукову криптовалуту

‘Долар постаје отрован’, све више народа тражи алтернативе — шеф руске Спољно-обавештајне службе

Покретање Фејсбукове криптовалуте примљено уз широко распрострањену скепсу и захтеве за обезбеђење

Повратак Русије на златни стандард може убити долар и решити кључни проблем криптовалута

Јефтини ‘хици’ и напад светлосном брзином: Зашто је ласерско оружје тренд у 21. веку

Сваки мушкарац, жена и дете дугују Ујка Сему 220.000 долара

Сједињене Државе ће увести царине од 11 милијарди долара на производе из ЕУ

Пет земаља са највећим златним резервама на свету


* * *

Пратите овај блог за нове вести из света децентрализованих криптовалута на српском

BITCOIN: The Financial Reset Day? [eng/срп] Биткоин: Дан финансијског ресета?
(4. мај 2021)

Bitcoincow [eng/срп] Биткоинка
(5. март 2021)

Are you selling crypto? [eng/срп] Продајете криптовалуту?
(22. фебруар 2021)

Today, 12 years and 37 days after the initiation of bitcoin protocol, ...
(16. фебруар 2021)

BITCOIN: A Periodical Fever [eng/срп] БИТКОИН: Периодична грозница
(16. фебруар 2021)

BITCOIN: Surfing the Hyperwave [eng/срп] БИТКОИН: Јахање на хиперталасу
(9. фебруар 2021)

BITCOIN: Twelfth Birthday [eng/срп] БИТКОИН: Дванаести рођендан
(9. јануар 2021)

BITCOIN: The Last Stronghold of Optimism [eng/срп] БИТКОИН: Последња тврђава оптимизма
(1. јануар 2021)

BITCOIN: Price projection for 2021. [eng/срп] БИТКОИН: Пројекција цене за 2021.
(27. децембар 2020)

BITCOIN: The Greatest Hardware Wallet Problem [eng/срп] БИТКОИН: Највећи проблем власника хардверских новчаника
(24. децембар 2020)

Facebook’s Libra resurrects as Diem Dollar [eng/срп] Фејсбукова Либра васкрсава као Дием долар
(7. децембар 2020)

BITCOIN: Burning the Banks [eng/срп] БИТКОИН: Спаљивање банака
(5. децембар 2020)

BITCOIN and the Great Reset [eng/срп] БИТКОИН и велико ресетовање
(1. децембар 2020)

BITCOIN at $318.000? Says who? [eng/срп] БИТКОИН на 318.000 долара? Ко каже?
(20. новембар 2020)

US ELECTION FRAUD 2020: Plutocracy Plan & Lessons Learned
(16. новембар 2020)

BITCOIN Measure [eng/срп] БИТКОИН мера
(5. новембар 2020)

Велико ресетовање: Тренутак за нови Бретон Вудс и Биткоин као појас за спасавање
(25. октобар 2020)

THE WAR: Financing Terrorists [eng/срп]
РАТ: Финансирање терориста
(29. септембар 2020)

BITCOIN vs. Banking Cartel [eng/срп]
БИТКОИН против банкарског картела
(26. септембар 2020)

БИТКОИН: Припрема закона у Србији
(12. септембар 2020)

Bitcoin: The Time for Learning [eng/срп]
Биткоин: Време за учење
(31. јул 2020)

Kина покреће дигитални јуан идуће године, као замену за готов новац
(1. јун 2020)

Дигитални јуан на тестирању и превара с коронавирусом
(4. мај 2020)

Трон откупио Стимит платформу!
(15. фебруар 2020)

БИТКОИН: Пројекција цене за 2020.
(17. јануар 2020)

БИТКОИН: Одобрење из Кине
(13. новембар 2019)

Пројектор лица — ознојте вештачку интелигенцију
(21. октобар 2019)

Антихрист међу нама
(16. август 2019)

Глобални банкрот
(13. август 2019)

Чип за обраду великих количина података, из снова Великог брата
(11. август 2019)

БИТКОИН: Глобално буђење
(24. јул 2019)

Корпоративизам као највиши стадијум империјализма
(15. јул 2019)

Амерички надзорни орган казнио Фејсбук досад највећом казном од 5 милијарди долара због кршења приватности
(14. јул 2019)

Алтернативе централизованим медијима
(10. јул 2019)

Покретање Фејсбукове криптовалуте примљено уз широко распрострањену скепсу и захтеве за обезбеђење
(20. јун 2019)

БИТКОИН: Хиперталас, или
како не страдати на криптовалутама
(27. мај 2019)

Снакс (Snax)
(17. мај 2019)

Важне промене странице Steemit и новчаника
(3. април 2019)

БИТКОИН: Да ли је ЈПМ новчић конкурентан?
(21. фебруар 2019)

Фејсбук вирус инфицирао Самсунг (15. јануар 2019)

Гугл алтернативе (5. децембар 2018)

Ружичасто испирање мозга (28. новембар 2018)

УПОЗОРЕЊЕ: СБД се издаје стопом од 1%
(22. новембар 2018)

eSteem Search — Упутство за употребу
(31. октобар 2018)

Фејсбук: Откровења
(26. октобар 2018)

ФК Јувентус почиње да издаје криптовалуту
(26. септембар 2018)

„Уједињена Европа“
(19. септембар 2018)

Пластични хорор
(16. септембар 2018)

Фејсбук: Метастазе
(15. септембар 2018)

EOS Knights Beta: Игра је коначно на мрежи!
(21. август 2018)

EOS Knights: Прва игра на ЕОС блокчеину
(18. јул 2018)

БИТКОИН: Потрошња енергије и медијске лажи
(11. јун 2018)

БИТКОИН: Истински раст
(31. мај 2018)

СТИМИТ: Искористите максимално свој глас
(6. мај 2018)

БИТКОИН ће о(п)стати
(4. мај 2018)

Телеграм — Потрага за апликацијама под ударом државе!
(21. април 2018)

Испрани мозгови против Цукера
(13. април 2018)

БИТКОИН рударење широм света
(3. март 2018)

Зашто је приватност важна
(16. јануар 2018)

БИТКОИН: Државе узвраћају ударац!
(14. јануар 2018)

БИТКОИН: Питања и одговори (III)
Како се чува криптовалута?
(18. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (II)
Медијске заблуде
(2. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (I)
Биткоин и злато
(30. новембар 2017)

БИТКОИН: Преко 10.000!
(29. новембар 2017)

Фејсбрука!
(28. новембар 2017)

БИТКОИН: Грозница је почела!
(26. новембар 2017)

БИТКОИН: Ново померање границе!
(21. новембар 2017)

Рик Фалквинге, председник Биткоин Кеша
(21. новембар 2017)

Соларна револуција
(15. новембар 2017)

Дуолинго, или како поправити „видљивост“ на Стимиту? — други део
(9. новембар 2017)

Како поправити „видљивост“ на Стимиту?
(8. новембар 2017)

Андреас Антонопулос:
Зашто програмери напуштају банке?
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Још добрих вести!
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Улазак у мејнстрим
(2. новембар 2017)

БИТКОИН: Блистава будућност?
(20. октобар 2017)

Биткоин силовито пробио границу од 5000 долара!
(12. октобар 2017)

БИТКОИН: Пет брзих чињеница
(24. септембар 2017)

Биткоин: „Форбс“ најављује трговину криптовалутама на руској берзи
(6. септембар 2017)

Биткоин: Неколико важних вести на српском језику
(31. август 2017)

Један новац, један вођа… (енг)
(29. јул 2017)

БИТКОИН: Блокчеин образовање
(2. јул 2017)

БИТКОИН: О новчићима и мехурићима
(26. мај 2017)

Колико вреди душа?
Зашто Стимит а не Фејсбук – други део
(16. април 2017)

Зашто Стимит а не Фејсбук – први део
(14. април 2017)

БИТКОИН, холандски избори и писмо-бомба у париском седишту ММФ-а
(17. март 2017)

БИТКОИН и предстојећи распад ЕУ – тачке слома
(9. фебруар 2017)

БИТКОИН: Услови за раст цене
(4. фебруар 2017)

Богати против сиромашних: Јаз који расте
(18. јануар 2017)

БИТКОИН у корпоративним медијима
(4. јануар 2017)

Биткоин топломер
(3. јануар 2017)HIVE blog20200320_205320.jpg

hive.blog.lighteye_cr.jpg


Instant Access


Universal Basic Income


Google detox starts here!

PocketNet


Check out ABRA and easily invest in 28 cryptocurrencies or BIT10, an index of the top cryptos. Use this link to sign up and get $25 in free bitcoin after your first Bank/Amex deposit, or 1.5% cash back when you exchange cryptos

: 1GZQG69sEKiMXKgGw9TcGcUCBoC4sC1ZYp

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Ecency