БИТКОИН: Блокчеин образовање

Имајући у виду изузетан раст вредности готово свих криптовалута од почетка месеца маја, и катастрофално лоше извештавање српских „медија главног тока“ тој теми, мора се учинити нешто што би блокчеин технологију и разликовање добрих криптовалута од преварних, учинило доступнијим просечном српском конзументу свакодневних вести.Пре или касније Србија ће морати да се озбиљно укључи у развој финансијских технологија. Што то буде било касније, цена ће бити виша. Али за укључивање у трку, потребно је имати образоване кадрове. А за то је потребно је престати са глупостима у извештавању типа: „Централизоване валуте су добре јер за њих неко гарантује“ или чувеном глупошћу на крају сваког текста о Биткоину: „Биткоин може да послужи за прање пара и друге криминалне операције.“

Захваљујући сајту Cointelegraph.rs, неке квалитетне информације могу се добити на српском језику, а у тексту од 30. јуна 2017. у преводу Милоша Божовића, може се наћи и први списак универзитета у свету који нуде курсеве и сертификате о блокчеину.

Најпре је потребно раздвојити појмове „блокчеин технологија“ и „криптовалуте“. Иако се све добре криптовалуте заснивају на блокчеин технологији, оне су само једна од могућих примена тог моћног начина шифрованог програмирања.

За оне који још увек нису упознати са криптовалутама, она представљају у суштини дигитално средство осмишљено да ради као канал за сигурну финансијску трансакцију и децентрализован начин за директан пренос путем интернета.

Блокчеин је у основи децентрализована база података која може бити искоришћена у готово свакој области живота. Ради се о радикалној еволуцији саме Интернет мреже, а могућности ове технологије још је тешко и наслутити. Све док програмери у Србији не буду добили прилику да се о томе образују на институцијама под окриљем државе, преостаје им само међусобно повезивање и учење кроз праксу разменом искустава.

Зато, ако сте заинтересовани за програмирање и желите да сарађујете и размењујете искуства, предлажем да одмах успоставите везу с корисником @genijex. Свет неће чекати да се српске бирократе досете којим путем се иде у будућност.img


H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
4 Comments