БИТКОИН: Хиперталас, или како не страдати на криптовалутама

Scrat bitcoin-f43258c90bd19a064333cea514790326.jpg

Биткоин је поново пробио границу од 8000 долара. Није искључено да ће почети нова помама за криптовалутама. Шта треба да знате како не бисте финансијски страдали у наредној грозници?Они који прате мој блог знају да се никад нисам окушавао у незахвалном послу предвиђања цене било које криптовалуте, па ни биткоина. Ипак, то не значи да нема начина за одређивање тренутка у коме ћете се одлучити за инвестицију.

Најважнија ствар у коју морате уложити пре него што се упустите у криптоавантуру, јесте — знање! Многе људе у тај посао повуче идеја лаке зараде. Грамзивост. Они занемаре елементарно учење о томе шта су криптовалуте, и крену у „берзанску игру“ без елементарног познавања правила те игре. Такви се врло брзо поломе и разочарају. Ако желите да извучете максимум користи од криптовалута, морате имати две важне особине: вољу за учењем и стрпљење.

Ако испуњавате та два услова, онда почињемо учењем. Најважнија правила:

ПРАВИЛО бр. 1 — Не улазите у свет криптовалута куповином!

Ако се први пут срећете с криптовалутама, не купујте! Пре него што се одлучите на инвестицију у криптовалуту, апсолутно је неопходно да научите макар минимум — како се децентрализована криптовалута чува на блокчеину и како се чувају „кључеви“, односно лозинке за приступ вашим средствима. Имајте у виду две ствари:

  • Свака добра децентрализована криптовалута може се у малим количинама бесплатно преузети, што ће бити ваша прилика да научите основе.
  • Свака добра децентрализована криптовалута је отворен систем где сами можете проверити је ли у питању превара или не. Учење вам неће бити примарни проблем, јер се чување кључева може објаснити и научити врло брзо. Пет до десет минута је довољно. На овом линку је објашњење за чување кључева на Стимиту. Проблем ће бити ВАША ДИСЦИПЛИНА у чувању кључева.

Малу количину готово сваке криптовалуте можете преузети преко фосета, преко разних рекламних подела (airdrops), и преко постављања својих садржаја на платформе као што су Скорум или Стимит. Проблем настаје тако што се људи олако односе према малим свотама. Добијете вредност еквивалентну десетак долара, сматрате да то више није вредно труда и заборавите кључеве. Сетићете се да сте их имали кад та криптовалута порасте, на пример 5000% — али, хоћете ли тада моћи да их нађете?

Како знамо да ће децентрализоване криптовалуте расти? Увек ће расти изражено у папирном новцу, јер је он превара. Дивљачко штампање папирних валута нужно доводи до пада њихове вредности. То се зове инфлација, или како је то данас еуфемистички представљено — „квантитативно попуштање“. Од споразума у Бретон Вудсу, којим је долар постао резервна светска валута, а посебно после 15. августа 1971, кад је Никсон укинуо златну подлогу долару, све државе света штампају папир без било каквог покрића сулудим темпом. Биткоин у последњих 10 година, растом своје вредности у односу на папирне валуте, почиње да разоткрива ту прљаву игру на чијем је крају увек велики рат. Унутар „империје“ појављују се лобисти који то коначно схватају, али више немају могућности да спрече настанак света на блокчеин темељу.

ПРАВИЛО бр. 2 — Ваши кључеви, ваш биткоин!

Изведеница овог правила гласи: Ако једино ви не држите кључеве, биткоин није ваш! Никад не држите биткоин код другога. НИКАД. Не остављаје ваше биткоине на чување централизованим мењачницама, рударима, институцијама, посебно не банкама, укратко никоме, ма колико обећавао или рекламирао своје безбедносне механизме. Сваки централизовани систем ће се пре или касније распасти. Ако буде успешно и поштено вођен, постаће мета хакера. Ако га воде преваранти, чим искушење постане превелико покупиће све биткоине и оптужити „хакере“ за напад, Последњи је случај централизоване криптомењачнице Бинанс. Лоша вест за оне који нису научили како се чува криптовалута, али добра за биткоин — јер ће они сад на тежи начин научити како се то ради. Сама биткоин мрежа није ни осетила распад централизоване криптомењачнице, јер јој такве „институције“ уопште нису потребне!

ПРАВИЛО бр. 3 — Кад купујете, увек купујте на дну хиперталаса!

Ако сте научили основе и стекли неопходно знање, преостаје вам да будете стрпљиви и сачекате најповољнији тренутак за куповину. Суштина овог правила јесте да криптовалуту купујете кад је најјефтинија. На енглеском то правило гласи: Buy the dip! Треба сачекати пад вредности валуте до одређеног нивоа. Постоји само један малецни проблем: како препознати тај тренутак? Време је да вам представим хиперталас.

Хиперталас

Економиста са импресивним искуством, Тајлер Џенкс, уочио је цикличне сличности у кретању вредности појединих класа имовине још пре појаве биткоина. Међутим, све што је било предмет трговине преко берзе, било је истовремено и предмет манипулације, а све што је истински вредело (као на пример злато), стављено је под контролу. Зато су се у цикличним сличностима могла уочити и значајна одступања. Све до појаве биткоина. Пошто њега није могуће контролисати, циклична шема понављала се током протеклих десет година четири пута, са изванредном прецизношћу, и увек са вишеструко увећаном вредношћу. На историјском графикону биткоина, запажамо само последњи хиперталас…

Bitkoin istorija-2019-05-11_214705.jpg
Bitcoin Core (BTC) Price

…и зато ћемо се вратити на почетак првог хиперталаса, који је кренуо на самом крају 2010. године, кад је биткоин вредео само 32 цента. Врх таласа десио се средином године, и досегао је око 29 долара. Кад се талас спустио, биткоин је започео нови раст с најнижом вредношћу од 2,23 долара, дакле готово 700% више од почетне цене!

Bitkoin hipertalas 2011-2019-05-11_215455.jpg

Други хиперталас покренуо се почетком 2013. са стартне цене од око 14 долара за биткоин. Врх се десио у априлу, и досегао је 198 долара. Овај талас је трајао кратко, јер је већ у јулу досегао најнижу тачку на 67,85 долара (нешто мање од 500% у односу на почетну цену), и са ње одмах кренуо навише…

Bitkoin hipertalas 2012-2013-2019-05-11_215310.jpg

Трећи талас је био муњевит, и са почетних 100 долара у августу 2013, одскочио је до вртоглавих 1100 долара почетком децембра. Било је то време чувеног „Пута свиле“, који је творца, Роса Улбрихта, скупо коштао. Али на том хиперталасу биткоин је постао глобално познат, без обзира што се почетком 2015. спустио на најнижу вредност од 192 долара — раст од „само 92%“!

Bitkoin hipertalas 2014-2019-05-11_215131.jpg

Током следеће две године уследио је период стабилног и снажног раста, тако да је биткоин 2016. годину, кад је Трамп изабран за председника, завршио с вредношћу од чак 966 долара, односно поново нешто мање од 500% у односу на последње „дно“ кад је требало куповати. А онда је дошла 2017…

Bitkoin hipertalas 2017-2019-05-11_214905.jpg

Глас о децентрализованој криптовалути пронео се читавим светом, а нарочито у државама у економској кризи, под санкцијама, са огромном инфлацијом, под ударом централних банака Сједињених Држава и Европске Уније… Још 2013. године, кад је Европска Централна банка „очистила“ рачуне штедиша кипарских банака, Кипар је схватио зашто им је биткоин неопходан, а сад је читава Африка почела да купује, Венецуела, Индија, Аргентина, и многе друге државе… Британци и Ирци данас схватају да им је биткоин неопходан због Брегзита, Иранци схватају да им је неопходан због заобилажења санкција, а Јапан је први озваничио биткоин као законско средство плаћања. Потражња је утицала на раст, раст је утицао на појаву грознице, грозница је подстакла још већи раст… и половином децембра 2017. биткоин је досегао фантастичних 20.000 долара. Наравно да је овај успех привукао ајкуле са Вол Стрита. Више институција најавило је трговање биткоином као новом категоријом средстава обезбеђења, али је у ишчекивању почетка те трговине, талас спласнуо до — 3100 долара! Преко 300% у односу на цену почетком таласа. Јуче је биткоин поново пробио границу од 8000 долара.

Није тешко уочити сличност ових графикона. Тајлер Џенкс је обележио фазе на шеми која прати кретање вредности, и систематизовао понашање инвеститора које неизбежно доводи до оваквог исхода.

Hipertalas-2019-05-11_203355.jpg

Овај графикон се може применити и на шему економских „балона“ — нереално надуваних вредности које прати беспризорна пљачка наивних клијената жељних брзе и велике зараде. Али биткоин није балон и постоји једна значајна разлика у последњој фази графикона. Код „балона“, после фазе очаја долази пуцање балона — и он се више не враћа. Биткоин је, како се лепо може видети, још увек ту. Његова нестабилност увек је последица спекулативних куповина оних који су се касно укључили и нису имали стрпљења да уче. Али ако знамо како се одређује истински раст биткоина и ако знамо како изгледа хиперталас, тад нам неће бити тешко да избегнемо спекулативну клопку.

Шта се онда даље може очекивати? Упркос томе што ова правилност делује веома привлачно и просто повлачи на извођење закључака, молим вас, немојте се залетати. Пре извођења било каквих закључака, потребно је једно…

Упозорење

Пре него што помислите да је свети грал пронађен, морам да вас упозорим на могуће одступање. Биткоин протокол покренут је у јеку велике светске економске кризе 2008. године. Затим је уследило десет релативно мирних година без већих потреса, и биткоин је углавном понављао исту шему хиперталаса јер су услови били стабилни. Уколико претпоставимо стабилне услове током наредног хиперталаса, можемо на основу претходног кретања вредности извући линију дугорочне пројекције, која каже да би истински раст биткоина могао до краја године достићи најмање 5000 долара:

Bitkoin rast 4-2019-05-27_095013.jpg

Међутим… Имајући у виду чињеницу да капитализам закономерно рађа кризе сваких 4—7 година, нова криза након оне 2008, увелико је закаснила. Кашњење обично прати много већа жестина онога што долази. Шта може да се деси биткоину ако услови не буду стабилни?

У том случају, може се десити да цена биткоина превазиђе чак и најоптимистичнија очекивања. Оних 20.000 из децембра 2017. може постати тек једва приметна неравнина на почетку досад невиђеног хиперталаса. Зато се искусни инвеститори у криптовалуте тако чврсто држе правила HODL, или слободно преведено, чувајте криптовалуту све док постоји преварантски папир.

Али може ли се десити да га поједине државе забране? И шта ће се десити ако га забране?

О томе у следећем наставку.
Пратите овај блог!Захвалност због идеје за овај текст иде нашем члану @aggroed, који је описао хиперталас на енглеском.


* * *


Пратите овај блог за нове вести из света децентрализованих криптовалута на српском

Снакс (Snax)
(17. мај 2019)

Важне промене странице Steemit.com и новчаника
(3. април 2019)

БИТКОИН: Да ли је ЈПМ новчић конкурентан?
(21. фебруар 2019)

Фејсбук вирус инфицирао Самсунг (15. јануар 2019)

Гугл алтернативе (5. децембар 2018)

Ружичасто испирање мозга (28. новембар 2018)

УПОЗОРЕЊЕ: СБД се издаје стопом од 1%
(22. новембар 2018)

eSteem Search — Упутство за употребу
(31. октобар 2018)

Фејсбук: Откровења
(26. октобар 2018)

ФК Јувентус почиње да издаје криптовалуту
(26. септембар 2018)

„Уједињена Европа“
(19. септембар 2018)

Пластични хорор
(16. септембар 2018)

Фејсбук: Метастазе
(15. септембар 2018)

EOS Knights Beta: Игра је коначно на мрежи!
(21. август 2018)

EOS Knights: Прва игра на ЕОС блокчеину
(18. јул 2018)

БИТКОИН: Потрошња енергије и медијске лажи
(11. јун 2018)

БИТКОИН: Истински раст
(31. мај 2018)

СТИМИТ: Искористите максимално свој глас
(6. мај 2018)

БИТКОИН ће о(п)стати
(4. мај 2018)

Телеграм — Потрага за апликацијама под ударом државе!
(21. април 2018)

Испрани мозгови против Цукера
(13. април 2018)

БИТКОИН рударење широм света
(3. март 2018)

Зашто је приватност важна
(16. јануар 2018)

БИТКОИН: Државе узвраћају ударац!
(14. јануар 2018)

БИТКОИН: Питања и одговори (III)
Како се чува криптовалута?
(18. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (II)
(2. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (I)
(30. новембар 2017)

БИТКОИН: Преко 10.000!
(29. новембар 2017)

Фејсбрука!
(28. новембар 2017)

БИТКОИН: Грозница је почела!
(26. новембар 2017)

БИТКОИН: Ново померање границе!
(21. новембар 2017)

Рик Фалквинге, председник Биткоин Кеша
(21. новембар 2017)

Соларна револуција
(15. новембар 2017)

Дуолинго, или како поправити „видљивост“ на Стимиту? — други део
(9. новембар 2017)

Како поправити „видљивост“ на Стимиту?
(8. новембар 2017)

Андреас Антонопулос:
Зашто програмери напуштају банке?
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Још добрих вести!
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Улазак у мејнстрим
(2. новембар 2017)

БИТКОИН: Блистава будућност?
(20. октобар 2017)

Биткоин силовито пробио границу од 5000 долара!
(12. октобар 2017)

БИТКОИН: Пет брзих чињеница
(24. септембар 2017)

Биткоин: „Форбс“ најављује трговину криптовалутама на руској берзи
(6. септембар 2017)

Биткоин: Неколико важних вести на српском језику
(31. август 2017)

БИТКОИН: Блокчеин образовање
(2. јул 2017)

БИТКОИН: О новчићима и мехурићима
(26. мај 2017)

Колико вреди душа?
Зашто Стимит а не Фејсбук – други део
(16. април 2017)

Зашто Стимит а не Фејсбук – први део
(14. април 2017)

БИТКОИН, холандски избори и писмо-бомба у париском седишту ММФ-а
(17. март 2017)

БИТКОИН и предстојећи распад ЕУ – тачке слома
(9. фебруар 2017)

БИТКОИН: Услови за раст цене
(4. фебруар 2017)

Богати против сиромашних: Јаз који расте
(18. јануар 2017)

БИТКОИН у корпоративним медијима
(4. јануар 2017)

Биткоин топломер
(3. јануар 2017)img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


Universal Basic Income


Check out ABRA and easily invest in 28 cryptocurrencies or BIT10, an index of the top cryptos. Use this link to sign up and get $25 in free bitcoin after your first Bank/Amex deposit, or 1.5% cash back when you exchange cryptos

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
5 Comments
Ecency