Гугл алтернативе

[This Text in English] У „стара времена“ Нетскејп Навигатора, Интернетом се морало једрити, пратити линкове попут мрвица хлеба, како би се пронашао жељени садржај. Онда је, 1995. дошла прва снажна машина за претраживање, која се звала Алтависта. Била је веома брза, веома темељна, али је давала толико резултата, да вам је био потребан посебан претраживач да се у тим резултатима снађете! Онда је, 1998. дошао Гугл са својим слоганом „Не буди зао“…Од тог доба суштински се улазило на Интернет на две капије — преко провајдера и преко Гугл претраживача. Изгледало је као да је у Гугл уграђена нека магија која увек непогрешиво даје резултате релевантне кориснику. Како је Гугл то увек знао? Тако што је бележио профил корисника и филтрирао резултате према о њему сакупљеним информацијама.

Нажалост, имали смо прилику да видимо како монопол мења понашање технолошког гиганта (енг). Гугл се релативно рано укључио у посао „жетве података“. Захвативши готово 80% свих претрага на мрежи, Гугл је одбацио свој оригинални слоган и постао мрачна сила с јасним намерама да преуреди свет према виђењу уске неолибералне „елите“…

Трајање: 3:39 (енг.)Почели су да се мешају у изборе широм света, укључујући и САД, као што је то открио Викиликс (енг), жетва података постала је њихов „нормалан пословни модел“ који су обавештајне службе Сједињених Држава допустиле и подстицале како би им послужио као моћно средство надзора и контроле. У прошлом тексту предложио сам напуштање Гугла… али то је веома тешко уколико немате одговарајућу алтернативу. Овај текст посвећен је алтернативама Гуглу.

DuckDuckGo

Једна од најпопуларнијих алтернатива је ДакДакГо (DuckDuckGo), централизовани претраживач који тврди да не одржава лични профил корисника како то чини Гугл. Његови резултати потичу из преко 400 извора, међу којима су и велике машине за претраживање као што су Бинг и Јаху, али ДакДакГо има и сопствене истраживаче мреже. Овде можете видети најопсежније поређење Гугла и „резултата органске претраге“ коју обезбеђује ДакДакГо… (Видео је на енглеском језику)

Duration: 13:23


Yandex

Друга централизована алтернатива је „Руски Гугл“, Јандекс (Yandex), који врло брзо напредује и сматра се вероватно највреднијом технолошком компанијом у Европи.

Док конкурентске централизоване платформе могу да олакшају прелазни период, нема коначног успеха док децентрализоване машине за претраживање не постану доминантне. Шта, дакле имамо на том пољу?

Децентрализоване машине за претраживање морају бити засноване на блокчеину, односно технологији дистрибуираних података. Ево кратког објашњења на енглеском језику о томе шта су децентрализоване машине за претраживање и због чега су важне…

Presearch

Присерч (Presearch.org) је у Канади креирана, отворена, децентрализована машина за претраживање, која награђује чланове заједнице ПСТ токенима (PreSearch Tokens) за сваку прерагу, за допринос платформи и за њену промоцију. Најавили су јавну продају 25. јула 2017, у припремама да направе удар на свет централизованих машина за претраживање које тргују вашим подацима.

Засад, Присерч пре функционише као децентрализована алатка за приступ многим другим машинама за претраживање (укључујући и Гугл), преузимајући улогу портала који враћа вредност корисницима. Занимљив концепт који вас не лишава резултата, али исто тако не пресеца све везе са централизованим платформама. Могао би бити најбоље од оба света… Још увек у бета верзији.

BitClave

БитКлејвове (BitClave) намере јесу да направи удар на тржиште децентрализацијом и уклањањем посредника, директним спајањем произвођача и давалаца услуга са муштеријама…

Њихово решење је протокол под називом BASE што је скраћеница од БитКлејвов Екосистем за Активно претраживање (BitClave Active Search Ecosystem) који награђује релевантне претраге одређеном количином токена званих Токени Потрошачке Активности (Consumer Activity Tokens — CAT).

БитКлејв је основа децентрализоване машине за претраживање Десерч (Desearch.com), специјализоване за тражење на тему криптовалута.

Више о БитКлејву на енглеском језику можете прочитати преко овог линка.

IPFSearch

Један од градивних блокова новог Интернета такозвани је Интерпланетарни фајлинг систем (InterPlanetary File System — IPFS) или би било боље назвати га Интернет П2П фајлинг систем — или Дистрибуирана Мрежа. ИПФС не зависи од једног, централизованог сервера, те је стога далеко отпорнији на било какву врсту катастрофе — од оних природних, до оних цензорских. Пошто нема централног сервера, претраживање се мора обављати преко индекса…

Традиционално, кад тражите нешто на мрежи, шаљете свој упит серверу. Сервер затим (у основи) прихвата ваше питање, прегледа релевантне документе у свом индексу, рангира резултате и враћа вам резултате. Овако функционише претрага на Википедији, ДакДакГоу или на Гуглу.

Са ИПФС-ом, немогуће је послати упит серверу, јер не постоји један сервер. Са ипфсерчом, ваш претраживач прво преузима документ који му саопштава где се могу наћи документи који садрже одређеноу реч. Онда преузима све релевантне документе и врши сам рангирање на вашем рачунару.

То значи да је целокупна ваша активност потпуно анонимна и нико не може да прати шта претражујете, али морате имати индекс. Као што је, на пример, овај индекс са ThePirateBay-а: /ipns/12D3KooWPqVNa1w8ywjDjNo7o8SpvC6LHBBU96hMMcXpKteg2zMx

Референтни индекс је овај апстракт текстова са Википедије, који је саставио аутор претраживача Ондреј Сојка: /ipns/Qmdy6hkJWgsx4RQatotn48x1j57M3thSMSoKQQG6BpGPsa

ИПФСерч (IPFSearch) није задивљујуће брз, али је зато немогуће уклонити индекс постављен на ИПФС, баш као што није могуће уклонити ни торент.

SearchPayCoin

Нови играч у децентрализованој арени. Аутори своју визију описују овако:

Визија СерчПејКоина (SearchPayCoin — SEPY) јесте изградња саморазвојног блокчеин система заснованог на стимулацији вредности, за коју сматрамо да ће бити један од најважнијих развојних праваца у свету блокчеин технологије убудуће. Од самог почетка, СерчПејКоин има иновативну стратегију приступа тржишту, са циљањем оних који најчешће претражују — мрежних радника — за стицање раних корисника. СерчПејКоин настоји да изгради отворен и транспарентан екосистем за све садашње и будуће чланове крипто заједнице.

Прилично амбициозан план, да видимо како ће га реализовати.

Закључак

Децентрализовани претраживачи налазе се на самом почетку. Можда ће вам се њихове перформансе учинити мало разочаравајућим у односу на централизоване претраживаче. Али запамтите: ово је више од пуког проналажења одређених података у делићу секунде. То је потпуно нови Интернет. Бољи, слободнији, безбеднији… Ускоро ће доћи побољшања у овом домену. А следећа генерација ће се сећати Гугла, онако како се ми сад сећамо Асталависте… заправо, Алтависте :)

Молим вас, уколико знате бољи децентрализовани претраживач од наведених, додајте га у коментарима на овај текст. Хајде да разбијемо монопол који разара слободу мреже!
Пратите овај блог за нове вести из света децентрализованих криптовалута на српском

Ружичасто испирање мозга (28. новембар 2018)

УПОЗОРЕЊЕ: СБД се издаје стопом од 1%
(22. новембар 2018)

eSteem Search — Упутство за употребу
(31. октобар 2018)

Фејсбук: Откровења
(26. октобар 2018)

ФК Јувентус почиње да издаје криптовалуту
(26. септембар 2018)

„Уједињена Европа“
(19. септембар 2018)

Пластични хорор
(16. септембар 2018)

Фејсбук: Метастазе
(15. септембар 2018)

EOS Knights Beta: Игра је коначно на мрежи!
(21. август 2018)

EOS Knights: Прва игра на ЕОС блокчеину
(18. јул 2018)

БИТКОИН: Потрошња енергије и медијске лажи
(11. јун 2018)

БИТКОИН: Истински раст
(31. мај 2018)

СТИМИТ: Искористите максимално свој глас
(6. мај 2018)

БИТКОИН ће о(п)стати
(4. мај 2018)

Телеграм — Потрага за апликацијама под ударом државе!
(21. април 2018)

Испрани мозгови против Цукера
(13. април 2018)

БИТКОИН рударење широм света
(3. март 2018)

Зашто је приватност важна
(16. јануар 2018)

БИТКОИН: Државе узвраћају ударац!
(14. јануар 2018)

БИТКОИН: Питања и одговори (III)
(18. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (II)
(2. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (I)
(30. новембар 2017)

БИТКОИН: Преко 10.000!
(29. новембар 2017)

Фејсбрука!
(28. новембар 2017)

БИТКОИН: Грозница је почела!
(26. новембар 2017)

БИТКОИН: Ново померање границе!
(21. новембар 2017)

Рик Фалквинге, председник Биткоин Кеша
(21. новембар 2017)

Соларна револуција
(15. новембар 2017)

Дуолинго, или како поправити „видљивост“ на Стимиту? — други део
(9. новембар 2017)

Како поправити „видљивост“ на Стимиту?
(8. новембар 2017)

Андреас Антонопулос:
Зашто програмери напуштају банке?
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Још добрих вести!
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Улазак у мејнстрим
(2. новембар 2017)

БИТКОИН: Блистава будућност?
(20. октобар 2017)

Биткоин силовито пробио границу од 5000 долара!
(12. октобар 2017)

БИТКОИН: Пет брзих чињеница
(24. септембар 2017)

Биткоин: „Форбс“ најављује трговину криптовалутама на руској берзи
(6. септембар 2017)

Биткоин: Неколико важних вести на српском језику
(31. август 2017)

БИТКОИН: Блокчеин образовање
(2. јул 2017)

БИТКОИН: О новчићима и мехурићима
(26. мај 2017)

Колико вреди душа?
Зашто Стимит а не Фејсбук – други део
(16. април 2017)

Зашто Стимит а не Фејсбук – први део
(14. април 2017)

БИТКОИН, холандски избори и писмо-бомба у париском седишту ММФ-а
(17. март 2017)

БИТКОИН и предстојећи распад ЕУ – тачке слома
(9. фебруар 2017)

БИТКОИН: Услови за раст цене
(4. фебруар 2017)

Богати против сиромашних: Јаз који расте
(18. јануар 2017)

БИТКОИН у корпоративним медијима
(4. јануар 2017)

Биткоин топломер
(3. јануар 2017)img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


Universal Basic Income

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
3 Comments
Ecency