ВЕСТ ДАНА: Трон откупио Стимит платформу!

Дана 14. фебруара, највећа вест у криптозаједници тицала се управо свих нас на овој платформи — Стимит је променио власника!Као гром из ведра неба, одјекнула је јуче вест коју је досадашњи шеф Стимит корпорације (званични назив је Steemit Inc.) објавио на Твитеру:

SanSkot-EQv6s2bUUAEGFay.jpg

„Стимићани и Твитераши, после четири дивне године, продао сам Стимит Џастину Сану.
— Нед Скот

Scott-2020-02-14_224726.jpg

И одмах се отвара чувено питање:

Шта то значи?

Је ли то пропаст платформе? Стим блокчеина? Или је то можда почетак узлета најављен кроз повећање цене од 26% у последњих неколико дана? Прво да рашчистимо основну ствар – мора се направити разлика између Стимит корпорације која је продата, и Стим блокчеина који се не може продати. Стимит, као фирму, чини група програмера задужених за развој друштвене платформе регистроване преко странице https://steemit.com. Стим блокчеин чине „сведоци“, односно људи који одржавају чворове мреже и за то одржавање добијају награде кроз изрударену валуту звану стим (STE), али и одговарају својим улогом у блокчеин (delegated proof of stake – DPoS) систем.

Имајући ово у виду, можемо закључити да је Џастин Сан практично купио Стимит лого, бренд и мрежну страницу на којој се налази интерфејс, налик првобитном изгледу платформе Редит. Уколико жели да настави посао онако како га је обављао Нед Скот са својом екипом, требало би да сведоцима поднесе на увид предлог побољшања. Уколико сведоци прихвате предлог, он улази у нову верзију платформе као, на пример, HF23. Шта ће се, међутим, десити уколико сведоци не прихвате предлог?

Рачвање није баг

У случају да сведоци не прихвате предлог, а нови власник инсистира на променама, десиће се неизбежно – свако иде на своју страну, што се на језику криптовалута назива рачвање или hard fork. Како?

Трон може одвојити своју рачву, као што су то учинили руски програмери одвојивши Голос – рускојезичку платформу на Стим блокчеину, са својом криптовалутом. Трон може наставити сарадњу са сведоцима на постојећој платформи и увести сопствени интерфејс, као што су то, на пример, учинили Стимпик (Steempeak.com) и Бизи (Busy.org). У сваком случају, Џастин Сан има у плану велике промене на својој рачви, коју је већ назвао Стимит в2.0 и позвао на јавно представљање које ће се десити 15. фебруара у 18:00 по средњеевропском (ЦЕТ) времену, на његовом ДЛајв каналу.

Уколико промене не задовоље сведоке, може се десити да ћемо имати и стару и нову верзију упоредо. Не заборавите да међу милион корисника има оних са великим улогом у Стим блокчеин, који нису спремни да га препусте без борбе. Без обзира на накарадне медијске приче, рачвање никад није било „грешка у блокчеину”, већ начин да се људи на најдемократскији могући начин определе за варијанту коју сматрају најбољом. То није баг него својство блокчеин платформе!

Обећања и судбина валуте

Какве су то промене које Џастин Сан намерава да уведе? Имајући у виду да је на Стим блокчеину већ изграђен завидан ‘екосистем’, или да кажемо инфраструктура, која се сатоји из бројних, у пракси проверених децентрализованих апликација, као што је, на пример, децентрализована алтернатива ЈуТјубу под називом Д.Тјуб (D.Tube), интеграција технологија могла би да буде значајан допринос за обе платформе. Наводно би обе платформе могле располагати моћном инфраструктуром од око 800 апликација, чиме би постали лидер блокчеин индустрије.

Друго велико обећање у оквиру приче о интеграцији технологија јесте пребацивање досадашњег стим токена на нови стим токен заснован на Трон блокчеину, уз поделу новог „новчића“ досадашњим корисницима трон токена (TRX). Уколико читате енглески, детаљнији опис можете наћи на званичном блогу Трон фондације на платформи ‘Медијум’, а од данас новог власника можете пратити и на Стимит налогу @justinsunsteemit.

Али, обећања су увек била одвојена од реализације. Како ће се то одразити по ваше новчанике? Треба ли хитно продати сву количину „старих“ стим токена? Не морате журити. Уколико дочекамо рачву, може се десити да ћете моћи да задржите и старе токене, и отворити новчаник за нове. Не заборавите: Стимит заједница није продата нити је на продају. Само Стимит заједница одлучује хоће ли је бити или не. Ипак, може ли се веровати Џастину Сану?

Ко је Џастин Сан?

Видели смо како је креатор и херој Стимит платформе, Данијел Лаример, своје искуство и знање пренео у изградњу ЕОС блокчеина, а затим – на опште разочарење – објавио изградњу централизоване платформе зване Воис (Voice.com). Иначе, најједноставнији начин да препознате централизовану платформу јесте овакав формулар којим се за приступ захтевају ваши лични подаци:

Voice-2020-02-15_124856.jpg

Чим видите тако нешто, заборавите ту платформу и причу о блокчеин платформи и децентрализацији. То је превара. Трон Фондација засад од вас тражи само неопходни минимум, без било каквих личних података:

Tron-2020-02-15_125546.jpg

Дакле, на првом кораку, Трон делује добро. Да видимо сад ко је Џастин Сан.

Сан је дипломац приватног Универзитета Хупан, чији је власник Џек Ма, најпознатији кинески милијардер, власник Алибаба Групације и кинеска верзија Џефа Безоса. Џастин Сан је дипломирао у јуну 2019. са одбрањеном тезом под насловом „Рађање децентрализованог Интернета“, којом је представио свој поглед на прошлост, садашњост и будућност блокчеин технологије.

Source: Smartereum

Основна идеја апсолутно је позитивна, и Џастин Сан је чак имао промотера у недавно настрадалом познатом НБА кошаркашу Кобију Брајанту. Међутим, управо је најава самита НиТРОн 2020, посвећеног Кобију Брајанту, изазвала лавину негативних коментара на Твитеру, оптужујући Сана да користи нечију смрт за сопствену корист. Такође су у јавност испливале и пријаве бивших запослених у БитТоренту, који су тужили Сана због наводних кршења услова радног односа и узнемиравања:

„Бивши запослени у BitTorrent-у тражи одштету од 15 милиона долара од Сана, оптужујући његову компанију за неправедан отказ, расну дискриминацију, непријатељско радно окружење и друге прекршаје.“

Кина је несумњиво водећа сила у развоју блокчеин технологије, као што то показује и мапа распрострањености блокчеин фирми, али то истовремено значи и страховиту конкуренцију. Џастин Сан настоји да обезбеди финансијску подршку за своје пројекте, и гле чуда, није у том друштву само Џек Ма. Ту је и Ворен Бафет, трећи најбогатији човек на естрадној Форбсовој листи милијардера…

WB-Sun-1500x500.jpg

WB-2020-02-15_135935.jpg

…Стив Возниак, саоснивач Епла са покојним Стивом Џобсом…

SW-2020-02-15_140241.jpg

…и видећемо ко још. Ако мислите да би Џастин Сан могао купити будуће успехе „партнерством“ са милијардерима из фијат ере, односно продати душу ђаволу зарад неутралисања „опасности“ од децентрализованих друштвених платформи, потпуно вас разумем. Данијел Лаример је то учинио. Зато је закључак овог текста једноставан: пратићемо како се развија Стимит платформа под новом управом, и уколико се крене у правцу централизације, ваш @lighteye ће бити први који ће дићи сидро и на овом блогу вас последњом поруком обавестити о пресељењу.

Пратите овај блог и не заборавите, вечерас у 18:00 јавно представљање интеграције Стимита у Трон Фондацију можете пратити на овом ДЛајв каналу.


* * *

Повезани текстови:

Платформа без слободе говора: Фејсбуково декларисање као ‘издавача’, улазак је у законску клопку

Француска одлучна да блокира развој фејсбукове криптовалуте „либра“ на европском тлу

Прве светске крипто банке добиле дозволе у Швајцарској

‘Не можемо допустити конкуренцију долару’ — Максин Вотерс осудила фејсбукову криптовалуту

‘Долар постаје отрован’, све више народа тражи алтернативе — шеф руске Спољно-обавештајне службе

Покретање Фејсбукове криптовалуте примљено уз широко распрострањену скепсу и захтеве за обезбеђење

Повратак Русије на златни стандард може убити долар и решити кључни проблем криптовалута

Јефтини ‘хици’ и напад светлосном брзином: Зашто је ласерско оружје тренд у 21. веку

Сваки мушкарац, жена и дете дугују Ујка Сему 220.000 долара

Сједињене Државе ће увести царине од 11 милијарди долара на производе из ЕУ

Пет земаља са највећим златним резервама на свету


* * *

Пратите овај блог за нове вести из света децентрализованих криптовалута на српском

БИТКОИН: Пројекција цене за 2020.
(17. јануар 2020)

БИТКОИН: Одобрење из Кине
(13. новембар 2019)

Пројектор лица — ознојте вештачку интелигенцију
(21. октобар 2019)

Антихрист међу нама
(16. август 2019)

Глобални банкрот
(13. август 2019)

Чип за обраду великих количина података, из снова Великог брата
(11. август 2019)

БИТКОИН: Глобално буђење
(24. јул 2019)

Корпоративизам као највиши стадијум империјализма
(15. јул 2019)

Амерички надзорни орган казнио Фејсбук досад највећом казном од 5 милијарди долара због кршења приватности
(14. јул 2019)

Алтернативе централизованим медијима
(10. јул 2019)

Покретање Фејсбукове криптовалуте примљено уз широко распрострањену скепсу и захтеве за обезбеђење
(20. јун 2019)

БИТКОИН: Хиперталас, или
како не страдати на криптовалутама
(27. мај 2019)

Снакс (Snax)
(17. мај 2019)

Важне промене странице Steemit.com и новчаника
(3. април 2019)

БИТКОИН: Да ли је ЈПМ новчић конкурентан?
(21. фебруар 2019)

Фејсбук вирус инфицирао Самсунг (15. јануар 2019)

Гугл алтернативе (5. децембар 2018)

Ружичасто испирање мозга (28. новембар 2018)

УПОЗОРЕЊЕ: СБД се издаје стопом од 1%
(22. новембар 2018)

eSteem Search — Упутство за употребу
(31. октобар 2018)

Фејсбук: Откровења
(26. октобар 2018)

ФК Јувентус почиње да издаје криптовалуту
(26. септембар 2018)

„Уједињена Европа“
(19. септембар 2018)

Пластични хорор
(16. септембар 2018)

Фејсбук: Метастазе
(15. септембар 2018)

EOS Knights Beta: Игра је коначно на мрежи!
(21. август 2018)

EOS Knights: Прва игра на ЕОС блокчеину
(18. јул 2018)

БИТКОИН: Потрошња енергије и медијске лажи
(11. јун 2018)

БИТКОИН: Истински раст
(31. мај 2018)

СТИМИТ: Искористите максимално свој глас
(6. мај 2018)

БИТКОИН ће о(п)стати
(4. мај 2018)

Телеграм — Потрага за апликацијама под ударом државе!
(21. април 2018)

Испрани мозгови против Цукера
(13. април 2018)

БИТКОИН рударење широм света
(3. март 2018)

Зашто је приватност важна
(16. јануар 2018)

БИТКОИН: Државе узвраћају ударац!
(14. јануар 2018)

БИТКОИН: Питања и одговори (III)
Како се чува криптовалута?
(18. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (II)
Медијске заблуде
(2. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (I)
Биткоин и злато
(30. новембар 2017)

БИТКОИН: Преко 10.000!
(29. новембар 2017)

Фејсбрука!
(28. новембар 2017)

БИТКОИН: Грозница је почела!
(26. новембар 2017)

БИТКОИН: Ново померање границе!
(21. новембар 2017)

Рик Фалквинге, председник Биткоин Кеша
(21. новембар 2017)

Соларна револуција
(15. новембар 2017)

Дуолинго, или како поправити „видљивост“ на Стимиту? — други део
(9. новембар 2017)

Како поправити „видљивост“ на Стимиту?
(8. новембар 2017)

Андреас Антонопулос:
Зашто програмери напуштају банке?
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Још добрих вести!
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Улазак у мејнстрим
(2. новембар 2017)

БИТКОИН: Блистава будућност?
(20. октобар 2017)

Биткоин силовито пробио границу од 5000 долара!
(12. октобар 2017)

БИТКОИН: Пет брзих чињеница
(24. септембар 2017)

Биткоин: „Форбс“ најављује трговину криптовалутама на руској берзи
(6. септембар 2017)

Биткоин: Неколико важних вести на српском језику
(31. август 2017)

БИТКОИН: Блокчеин образовање
(2. јул 2017)

БИТКОИН: О новчићима и мехурићима
(26. мај 2017)

Колико вреди душа?
Зашто Стимит а не Фејсбук – други део
(16. април 2017)

Зашто Стимит а не Фејсбук – први део
(14. април 2017)

БИТКОИН, холандски избори и писмо-бомба у париском седишту ММФ-а
(17. март 2017)

БИТКОИН и предстојећи распад ЕУ – тачке слома
(9. фебруар 2017)

БИТКОИН: Услови за раст цене
(4. фебруар 2017)

Богати против сиромашних: Јаз који расте
(18. јануар 2017)

БИТКОИН у корпоративним медијима
(4. јануар 2017)

Биткоин топломер
(3. јануар 2017)img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


Instant Access to Steemit


Universal Basic Income


Google detox starts here!

PocketNet


Check out ABRA and easily invest in 28 cryptocurrencies or BIT10, an index of the top cryptos. Use this link to sign up and get $25 in free bitcoin after your first Bank/Amex deposit, or 1.5% cash back when you exchange cryptos

: 1GZQG69sEKiMXKgGw9TcGcUCBoC4sC1ZYp

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
13 Comments
Ecency