БИТКОИН: Истински раст

[This Text in English] Увек ме забављају очајнички покушаји људи да предвиде цену биткоина… или било које друге криптовалуте. Нажалост, то није могуће. У овом тексту ћу објаснити зашто, и шта се може учинити…Јуче је наш корисник @cicbar послао занимљив поглед на могућу технолошку искру која би могла да распали нови скок биткоина (енг.). Веома ценим његово мишљење пошто је већ стекао вредно искуство у овој области, али имам неколико значајних додатака његовом погледу.

Лако је сложити се са @cicbar -ом по питању етеријума и ЕОС-а као могућих искри за још један СПЕКУЛАТИВНИ скок. Развој блокчеин инфраструктуре веома је важан покретач ка потпуној децентрализацији и прихватању децентрализованих криптовалута, што опет подиже њихову вредност. Али он није ни једини, ни најважнији…

Прошла година, 2017, била је година огромног раста свих криптовалута. Тржишна вредност свих криптовалута почетком године била је око 17 милијарди долара, да би средином децембра досегла 800 милијарди долара! То није био пуки скок, то је била СПЕКУЛАТИВНА експлозија!

Спекулативни раст

СПЕКУЛАТИВНИ раст не може се предвидети зато што је у њега укључено веома много елемената. На пример, 2017. била је кризна година за фијат валуте. Инфлација је изразито порасла у многим земљама широм света (Зимбабве, Венецуела, Мексико, Аргентина, Индија…), а људи су почели да траже алтернативне начине очувања вредности свога рада. То је била прилично значајна искра. Година 2017. такође је била година велике неизвесности после избора „непредвидивог“ Доналда Трампа за председника Сједињених Држава. Затим смо имали ратове рачви (биткоин кеш, биткоин голд) и откровење да рачвање на биткоину и није тако лоша ствар — просто добијете гомилу нових новчића а да прстом нисте мрднули! Затим смо имали примену СегВита и најаву „муњевите мреже“ (Lightning Network) као решења биткоинових проблема са скалирањем. А највероватније, једна од најјачих искри била је јасна „најава о намерама“ Волстрита да ускаче у крипто арену. Прошле године све се лепо наместило за озбиљан СПЕКУЛАТИВНИ раст.

Зашто стално наглашавам „спекулативни“? Зато што раст до 20.000 долара у децембру није био реалан. То је био лажан, спекулативни раст, зато што су људи почели да купују криптовалуте на ирационалној основи, без обзира на цену, захваћени грозницом страха да ће пропустити добру зараду (Fear Of Missing Out — FOMO). Како ћемо онда разликовати спекулативни раст од истинског раста? Спреман сам да ставим свој став на разматрање.

Истински раст

Сматрам да се стварни и дугорочни раст биткоина одвија у сенци спекулативног. Биткоин се 1. јануара 2016. продавао за 460 долара, а 1. јануара 2017. за око 970 долара. Крајем лета, 31. августа дошао је до 4700 долара, али се до средине септембра спустио до 3000. У децембру је узлетео до 20.000 долара, да би се 6. априла 2018. „вратио“ на 6500 долара. Од почетка године ишао је до 10.000 долара, па се вратио на 7000…

  1. јануар 2016. — 460 долара
  2. јануар 2017. — 970 долара
  3. септембар 2017. — 3000 долара
  4. април 2018. — 6500 долара
  5. мај 2018. — 7000 долара
    Данас — 7500 долара

Повежимо сад све падове (најниже тачке на графикону цене), јер то је најнижа свота по којој би се власници растали са својим биткоинима, у један засебан графикон…

Bitkoin rast-2018-05-31_204952.jpg

… и лако можемо видети да стварни раст никад није престао, као и да се јасно и снажно наставља.

Ако желите сами да наставите праћење, само повежите најниже тачке на графикону цене биткоина, и имаћете слику истинског раста:

Bitcoin price-2018-05-30_152926.jpg

Ко би, заиста, могао више пожелети… :)

Још једна ствар…

Постоји још једна важна тачка коју треба да размотрите. Вредност биткоина овде се изражава у фијат валути — долару. То би могла бити највећа искра за скок — уколико се настави изражавање вредности на исти начин. Увек морамо имати на уму да биткоин није контролисан. Он не расте и не пада. Постоји само већа или мања сума коју су људи спремни да размене за биткоин. Како поверење у долар опада, људи су спремни да дају све више тог папира за биткоин. Дакле, биткоин можемо третирати као меру поверења у долар, а то значи и у све фијат валуте, пошто су све везане за долар. А како тржишна вредност свих криптовалута још увек није велика у односу на укупну количину фијат валута, искра се може запалити одлуком само једног човека са листе ултрабогаташа — замислите ситуацију у којој извесни Џефри Престон Безос започиње трговину криптовалутама на Амазону. То би тек била искра за експлозију!

Нажалост, праву вредност биткоина нећемо моћи да проценимо док фијат валуте постоје као доминантан начин плаћања. Неопходно је успоставити нови систем вредности и плаћања уместо овог заснованог на фијату. Упркос томе, већ сад је много здравије гледати односе између најбољих криптовалута и пратити парове као што су BTC/ETH, BTC/BCH, BTC/LTC, BTC/STE, BTC/MON, BTC/EOS… или шта год изаберете.

На крају бих захвалио нашем кориснику @cicbar за подстицај за овај текст, и поновио бих његову ограду уз још један додатак:

Ја НИСАМ финансијски саветник и ово НИЈЕ савет за улагање. За свако улагање морате сами урадити сопствено истраживање. Али могу да вам кажем шта ћу ја учинити:

Само мирно
уз ДРЖАЊЕ
до краја
фијат система!


Српска језичка заједница на Стимиту

Стимит је прошле недеље премашио број од милион налога! Последњег дана маја 2018. заједница има 1.025.602 налога. Последично томе, ваши садржаји имају све мање шансе да се виде без укључивања у мрежу која ће текстове рестимовати. Један од најбољих начина да сами створите мрежу, јесте помоћ новим члановима који не знају стране језике. Помоћи можете у директном контакту, најбоље овде на Стимиту, али може се и преко дискорда, као и коришћењем тагова (на пример: srpski, teamserbia, yu-stem, serbia, steemitbalkan…) за пријављивање у неку од група које окупљају и подржавају нове чланове са простора бивше СФРЈ — @teamserbia, @yu-stem, @serbia, @steembalkan… надам се да ће их бити још.

Писањем на матерњем доприносите развоју платформе на најједноставнији начин — проширујући круг нових чланова који ће вас природно пратити због помоћи док се не снађу на платформи, а затим и због садржаја који постављате. А пошто се допринос развоју платформе високо цени, ваш текст на српском пре или касније ће доћи у видокруг заједнице која тај допринос награђује. Не заборавите да смо сви овде са милион чланова још на самом почетку, и да ће они који буду развијали локалне заједнице бити у великој предности кад тај број буде 10.000.000, 100.000.000, или још више :)

Ево допуњеног списка корисника који употребљавају српски језик у комуникацији, а уколико ви знате неког ко није на списку, слободно додајте име у коментарима.
Пратите овај блог за нове вести из света децентрализованих криптовалута на српском

СТИМИТ: Искористите максимално свој глас
(6. мај 2018)

БИТКОИН ће о(п)стати
(4. мај 2018)

Телеграм — Потрага за апликацијама под ударом државе!
(21. април 2018)

Испрани мозгови против Цукера
(13. април 2018)

БИТКОИН рударење широм света
(3. март 2018)

Зашто је приватност важна
(16. јануар 2018)

БИТКОИН: Државе узвраћају ударац!
(14. јануар 2018)

БИТКОИН: Питања и одговори (III)
(18. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (II)
(2. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (I)
(30. новембар 2017)

Фејсбрука!
(28. новембар 2017)

Рик Фалквинге, председник Биткоин Кеша
(21. новембар 2017)

Соларна револуција
(15. новембар 2017)

Андреас Антонопулос:
Зашто програмери напуштају банке?
(5. новембар 2017)img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


Universal Basic Income

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
4 Comments
Ecency