БИТКОИН: Питања и одговори (III)

Нагли раст криптовалута натерао је чак и оне најнеповерљивије да почну с праћењем вести о том „чуду“. Добро је бити опрезан, али треба знати једну важну ствар о децентрализованим криптовалутама — оне су отворен код (open source). То значи да не морате ником веровати. Можете отићи на сајт валуте и потражити документацију и изворни програм. Ако постоје, лако се можете уверити да није у питању превара…Наравно, лако се можете уверити ако знате језик. Ако се бавите програмирањем, енглески морате знати по природи посла. Документацију за Биткоин засад можете наћи на енглеском, шпанском, италијанском, руском и шведском језику. Уколико не познајете ниједан од ових језика, морате наћи некога ко језик зна и коме можете веровати. После читања документације, следи „читање“ програмског кода, како бисте могли да се уверите да он ради баш оно што је у документацији описано. После овакве провере можете почети и да се бавите рударењем Биткоина, али пре тога поставља се прво неопходно питање које је поставио наш члан @hidden84:

Који сајт да користим за чување криптовалута?

Одговор је лак: НИЈЕДАН!

Ни случајно не користите ничији сајт за чување децентрализоване криптовалуте. Чим користите нечију локацију, ви заправо своју криптовалуту уступате другоме. Технички ви нисте власник те криптовалуте.

Чување код другога закономерно доводи до катастрофе. Најчувенија је Маунт Гокс (Mt. Gox), али кога год да изаберете, десиће се. Сајтови за „чување“ валуте, мењачнице и фирме за онлајн рударење јесу централизоване локације које привлаче хакере. Добар део њих воде преваранти као што је то Марк Карпелес, власник Маунт Гокса, али чак и да воде посао најпоштеније, само ће количином сакупљене валуте привући већи број хакера и довести до пропасти на други начин.

Како се онда чува криптовалута?

Све добре, децентрализоване криптовалуте, засноване су на блокчеин технологији. То значи да кључеве можете узети са самог блокчеина и своја средства чувати без посредника. Најсигурнији начин је чување кључева у „замрзивачу“ (Cold Storage) — ван мреже — на хардверском „новчанику“, меморијској картици или папиру.

Најбезбеднији начин је прављење папирног „новчаника“. Описаћемо укратко процедуру на примеру Биткоина.

  1. Најпре идите на адресу https://www.bitaddress.org

  2. Снимите ту страницу на свој хард диск. Снимљена страница се понаша као засебна апликација намењена за прављење новчаника с приватним кључевима. На њој постоји линк за преузимање зип архиве са истом страницом/апликацијом и ПГП кључ за проверу аутентичности, тако да сте потпуно сигурни да се ради о правој ствари.

    Уколико сумњате да на рачунару имате вирусе који могу угрозити приватност вашег рада, можете узети једну УСБ флеш меморију и на њу инсталирати оперативни систем Таилс који омогућује анонимно пријављивање, и не оставља никакве трагове после употребе. Затим на исту УСБ флеш меморију снимите и страницу/апликацију за прављење новчаника.

  3. ВАЖНО: ИСКЉУЧИТЕ СЕ СА ИНТЕРНЕТА! У овом кораку треба да потпуно прекинете везу с мрежом.

  4. Отворите апликацију и произвољним померањем курсора миша по екрану направите нову Биткоин адресу. На екрану ће се појавити јавна адреса коју можете делити свима јер преко ње ћете примати уплате у свој новчаник, и приватни кључ који не смете показивати ником, јер он омогућује располагање средствима са рачуна.

  5. Изабраћете затим онолики број новчаника колико желите да их одштампате на папиру и лозинку којом ћете заштитити ваш приватни кључ у случају компромитације. Не треба ни наглашавати да приватни кључ и лозинку не смете изгубити, јер у том случају не постоји начин за враћање изгубљених средстава. Никако не заборавите следеће:

Са потпуном слободом
долази и потпуна одговорност!Одштампани новчаник са пријемном адресом (лево) и приватним кључем (десно) изгледа овако:

Добро је новчаник одштампати у више примерака, како бисте имали копије у случају уништења, а .пдф верзију можете снимити на меморију, ЦД или магнетни медиј који неће бити у контакту с мрежом.

Стратегија чувања и слабе тачке

Сад сте спремни да своје тешко стечене сатошије проследите на папирни новчаник и да их чувате потпуно безбедно, без посредника. Али не опуштајте се — то је тек половина обезбеђења! Друга половина је начин коришћења сачуване криптовалуте.

Како да користим средства са папирног новчаника?

Увек морате имати у виду чињеницу да су најслабије тачке у обезбеђењу криптовалута ваш рачунар и „паметни“ телефон. И док рачунар можете искључити са Интернета и подићи чист оперативни систем, „паметне“ телефоне морате третирати као шпијуне увек спремне да вам отму податке, кључеве и лозинке. Њима се не може веровати, али они су потпуно неопходни као новчаници за свакодневно плаћање криптовалутом. Зато је потребно разрадити стратегију чувања средстава и располагања њима.

Први савет: Папирни новчаници су јефтини — правите их пуно и са релативно малим износима. Колико малим? То је тешко рећи. Да сте на почетку године направили папирни новчаник у вредности од 10 евра, он би данас вредео 200 евра!

Други савет: Са папирног новчаника у телефонски новчаник увек пребацујте читаву своту одједном, и после тога баците папирни. Пошто је ваш „паметни“ телефон шпијун, можете сматрати да би се очитавање вредности папирног новчаника и његово пребацивање у телефонски новчаник (swipe) могло видети негде на мрежи. Зато, ако желите да будете потпуно безбедни, никад не узимајте део по део своте, односно, немојте користити исти папирни новчаник више пута.

Трећи савет: Уколико имате већу своту коју не можете потрошити одмах, добро прелазно решење представљају специјализовани хардверски новчаници који имају неупоредиво бољу безбедност од телефонских новчаника и подржавају више кључних криптовалута. Један од таквих је, на пример, француски Нано Леџер С (Nano Ledger S).

Закључак…

Описани методи вам обезбеђују средства у оноликој мери у коликој сте сами у стању да чувате сопствене кључеве ван домашаја хакера. Грешке се дешавају чак и најискуснијим програмерима — питајте Џона МекАфија, творца познатог антивирусног програма. Ако вам се деси грешка, десиће се на малој своти, па ћете моћи да је заведете под процес учења. За почетак запамтите следеће три тачке:

  1. Свакодневна плаћања, куповина бакалука и ситница иду у малим износима преко новчаника у мобилним телефонима.

  2. Крупнија плаћања безбеднија су преко специјализованих хардверских новчаника.

  3. За чување „у сефу“ (на блокчеину) користи се папирни новчаник.

Такође треба да имате у виду још једну ствар: погрешићете свакако неколико пута пре него што успоставите сопствену безбедносну процедуру и изгубићете нешто вредности у том процесу. Али колико год да изгубите, то ће бити неупоредиво мања вредност од оне коју вам може узети држава са свим својим финансијским институцијама и бирократским механизмима преко тоалет-валута.


Српска језичка заједница на Стимиту

Тешко је описати важност омогућавања приступа Стимит платформи људима који не познају довољно ниједан страни језик. Писањем на матерњем, српском доприносите развоју платформе на најједноставнији начин — проширујући круг нових чланова који ће вас природно пратити због помоћи док се не снађу на платформи, а затим и због садржаја који постављате. А пошто се допринос развоју платформе високо цени, ваш текст на српском пре или касније ће доћи у видокруг заједнице која тај допринос награђује. Не заборавите да смо сви овде још на самом почетку (тек око 500.000 чланова), и да ће они који буду развијали локалне заједнице бити у великој предности кад тај број буде 5.000.000, 50.000.000, или још више :)

Ево допуњеног списка корисника који употребљавају српски језик у комуникацији, а уколико ви знате неког ко није на списку, слободно додајте име у коментарима.
Пратите овај блог за нове вести из света децентрализованих криптовалута на српском

БИТКОИН: Питања и одговори (II)
(2. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (I)
(30. новембар 2017)

Фејсбрука!
(28. новембар 2017)

Рик Фалквинге, председник Биткоин Кеша
(21. новембар 2017)

Соларна револуција
(15. новембар 2017)

Андреас Антонопулос:
Зашто програмери напуштају банке?
(5. новембар 2017)img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
24 Comments
Ecency