Преносимо — „Русија данас“: Јефтини ‘хици’ и напад светлосном брзином: Зашто је ласерско оружје тренд у 21. веку


Кад се помене ласерско оружје, људи обично помисле на смртоносне зраке високе енергије које виђају по научно-фантастичним филмовима. Међутим, у реалности ласер има сасвим другачију војну примену…

* * * Original text in English * * *Ласери се уобичајено сматрају „оружјем будућности“ — и та будућност већ је стигла, јер они заузимају своје место у војевању. Ласерски системи имају јединствене особине, и отварају нове начине за вођење рата, каже војни аналитичар за РТ.

Ласерско оружје „у великој ће мери одредити“ борбене способности руских оружаних снага „током читавог 21. века“, рекао је председник Владимир Путин. Земља је већ усвојила борбени ласерски систем — Пересвет — и изгледа да истражује и друго оружје овог типа.

Ласери заиста имају велике могућности за коришћење у борби, посебно против непријатних мета као што су ројеви ситних беспилотних летелица, сматра руски војни аналитичар Михаил Ходаренок. Осим тога, они имају многе предности у односу на балистичко и ракетно оружје.

5cdf19b5fc7e93f6628b465d.jpg
Ласерски систем Пересвет. © Sputnik / Russia's Defense Ministry

„Ласерско оружје је веома примамљиво због могућности изненађења и готово тренутног — светлосном брзином — напада на противника, релативно јефтиног „хица“, високе прецизности а без потребе да се складишти ‘муниција’ у време мира“, рекао је Ходаренок за РТ.

Осим директне штете по особљу и опреми противника, ласери се могу користити као подршка, олакшавајући употребу конвенционалних система наоружања.

“Стручњаци посебно наглашавају непостојање могућности наношења топлотних оштећења на мету, већ потенцијал ласера да потисну оптичка и електронска средства за посматрање — перископе, оптичке даљиномере и друге сличне уређаје којима је опремљено модерно оружје.”

Аналитичар је додао да оптички уређаји сами по себи појачавају и фокусирају ласерски зрак, чинећи га веома ефикасним чак и на великим удаљеностима.

Истовремено, ласерско оружје има низ ограничења која су још увек постоје упркос деценијама експеримената са таквим оружјем широм света. Изнад свега, главно питање је потреба за снажним и поузданим извором енергије, што такве системе чини веома великим или погодним само за поморска пловила.

„Да би се испалио ласерски ‘хитац’ од 150kw — не посебно снажан, према модерним стандардима — потребна је енергија од 450kw“, рекао је Ходаренок. „У идеалном случају, ласерском систему је потребан кондензатор који се може пунити онолико брзо колико га сам систем користи. То би омогућило да се ласери у борби користе без прекида.“

Ласерски системи су такође веома осетљиви на атмосферу, јер лоше време или само дим у великој мери утичу на њихове перформансе (бар у овој фази). Ласерски зракци — као и свака друга светлост — на удаљености се расипају, и засад, „борбени домет може бити ограничен на неколико десетина километара”, додао је Ходаренок.

Шта тачно Русија има?

Русија је прошле године усвојила нови „ласерски борбени комплекс“, назван Пересвет, али се мало зна о томе за шта је систем способан. Комплекс је постављен на самоходно возило, са ласерским одашиљачем сличним топовима и великим контејнером, који вероватно садржи извор енергије.

Није познато да ли уређај може „ослепити“ оптику или стварно отворити рупе у нечему, а чак није ни познато шта тачно — копнене или ваздушне јединице — треба да циља. У совјетској ери, земља је направила више прототипова ласерског наоружања, првенствено уређаја за засљепљивање, дизајнираних да циљају непријатељску оптику. Последње совјетско оружје овог типа, 1К17 Сжатје, произведено је непосредно пре колапса земље и никад није ушло у масовну производњу.

5cdf13c8dda4c8d5448b4655.jpg
Једини постојећи ласерски систем 1K17 Сжатје. © Wikipedia / Vitaly V. Kuzmin

Шта је са другим државама?

САД већ деценијама експериментишу са ласерима, покушавајући да их уклопе у различите борбене улоге. И док поновљени покушаји да се створи систем за авионе нису били веома плодни, САД су успешно извеле и тестирале неколико прототипова копнених возила и поморских система. Један од најновијих је МЕХЕЛ ласерски систем, монтиран на Страјкер АПЦ, који је успешно рушио бројне лаке дронове током тестирања.

5cdf149adda4c869768b4567.jpg
Страјкер опремљен МЕХЕЛ-ом. © US Army / C. Todd Lopez

Још једна велика сила — Кина — такође не седи беспослена. Пекинг је поставио „експерименталне системе на бродове, обалне платформе и самоходне шасије. Један од кинеских ласера наводно је погодио беспилотну летелицу удаљену око 300 метара“, рекао је Ходаренок.

Изворни текст: https://www.rt.com/news/459662-laser-weapons-trend-future/

* * * Крај превода * * *


Повезани текстови:

Сваки мушкарац, жена и дете дугују Ујка Сему 220.000 долара

Сједињене Државе ће увести царине од 11 милијарди долара на производе из ЕУ

Пет земаља са највећим златним резервама на светуimg

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


Universal Basic Income


Check out ABRA and easily invest in 28 cryptocurrencies or BIT10, an index of the top cryptos. Use this link to sign up and get $25 in free bitcoin after your first Bank/Amex deposit, or 1.5% cash back when you exchange cryptos

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
1 Comment
Ecency