Фејсбук: Откровења

[This Text in English] Британски биро Комисије за информације (Information Commission Office — ICO) ошинуо је Фејсбук максималном казном од 500.000 фунти због тога што није заштитио личне податке корисника у скандалу званом „Кембриџ Аналитика“. Можете већ замислити да је ово тек почетак мрачне приче…Комисија је саопштила да је компанија у случају скандала „Кембриџ Аналитика“ пропустила да заштити корисничке податке најмање милион грађана Велике Британије. Али то није све:

Између 2007. и 2014. године Фејсбук је непоштено обрађивао личне податке корисника омогућавајући програмерима апликација приступ информацијама без довољно јасне и упутне сагласности, и омогућавајући приступ чак и ако корисници нису преузели апликацију, али су били једноставно пријатељи са људима који су је имали.

— Биро Комесара за информације

Откровење прво

Још од 2007? Па Фејсбук је основан 2004. године! То значи да је заиста од самог почетка створен у сврхе „жетве података“, или другим речима — ради неприметног шишања оваца! „Ако је услуга бесплатна, онда сте ви производ.“ Имајући у виду да је у последњем кварталу Фејсбук имао приход од 17 милијарди долара, тих 500.000 фунти (641.103,5 долара) приближно вреде мало мање од 5 минута (4,88) њихове криминалне активности! Они заправо добијају још један подстицај да наставе свој прљав посао! И наставили су — нису уопште били кажњени у јасном случају „приватне“ цензуре, затварања налога анти-глобалистичког садржаја… (енг) и тешко да ће икад бити.

Откровење друго

Одлуци је претходио уводни говор извршног директора Епла Тима Кука у Европском парламенту прошле среде. Објашњавајући важност приватности, он је рекао да корпорације податке о клијентима „користе као оружје војном ефикасношћу“ како би повећале профит.

    [4:56] „На неки начин жеља да се профит стави изнад приватности није ништа ново. Још је 1890. године судија Врховног суда Луј Брандеис објавио чланак у Харвардском Правном Прегледу у коме брани право на приватност у Сједињеним Државама. Он је упозорио: ‘Оговарање више није средство беспослених и подлих, него је постало занат’. Данас је тај занат експлодирао у индустријски комплекс с подацима. Наше личне информације од оних свакодневних до дубоко личних, користе се против нас као оружје војном ефикасношћу.

    Сваког дана преко руку теку милијарде долара и безбројне се одлуке доносе на основу наших наклоности и ненаклоности, наших пријатеља и породица, наших односа и разговора, наших жеља и страхова, наших надања и снова, и сви ови подаци, од којих је сваки засебно безопасан, пажљиво подлежу састављању, синтетизовању, трговини и продаји.

    Доведен до крајности, овај процес ствара дуготрајан дигитални профил и омогућава компанијама да вас упознају боље него што ви познајете себе. Ваш профил се затим убацује у алгоритме који служе све екстремнијим садржајима, закуцавајући наше безопасне склоности у окорела уверења. Ако је зелена ваша омиљена боја, можете се наћи у ситуацији да читате много чланака или гледате пуно видео снимака о подмуклој претњи људи који воле наранџасту. У вестима готово свакодневно виђамо штетна и смртоносна дејства ових сужених погледа на свет.

    Не смемо улепшавати последице. То јесте надзор. Ова складишта личних података служе само за богаћење компанија које их прикупљају. Ово би морало да нам изазове велику неугодност. Требало би да нас узнемири. И то илуструје значај нашег заједничког рада и изазов је још увек пред нама.“

    — Тим Кук, Извршни директор корпорације Епл


Читав говор можете погледати овде (енглески). Трајање: 22:11


Откровење треће

Овај човек, Тим Кук, извршни је директор највредније корпорације у историји берзе. Прве која је премашила вредност од билион долара. Можете бити сигурни да он зна о чему говори. Па његова корпорација је намерно успоравала своје телефоне како би „стимулисала“ продају (енг), његова корпорација пренела је комплетну производњу у Кину, како би бесрамно користила јефтину радну снагу до тачке гурања радника у самоубиства (енг), његова корпорација је дизајнирала лажну заштиту приватности на својим телефонима која се може пробити за неколико минута (енг) помоћу једноставног уређаја израелске компаније Целебрити… (енг)

Ако желите, можете веровати његовом „проповедању приватности“, али запамтите, Епл је у истом послу жетве података (енг). Чињеница да ваше прикупљене податке враћају на ваш захтев, не значи да знате како се они (зло)употребљавају. Чак и ако нису злоупотребљавани у овом тренутку, технолошка трка (енг) неизбежно ће довести до стварања неодољивог искушења — то је само питање времена.

Дакле, Тиму Куку можете веровати кад говори против директних конкурената у послу жетве података, Фејсбука (Инстаграма, ВатсАпа), Гугла (ЈуТуба), Амазона, Твитера… али не бих саветовао да му вјерујете кад говори о Еплу као решењу проблема приватности.

Решење су децентрализоване платформе без цензуре и апликације које враћају вредност својим корисницима. Решење је Стимит.

* * *


Српска језичка заједница на Стимиту

Стимит је премашио број од милион налога! На дан 26. октобра 2018. заједница има 1.159.770 налога. Последично томе, ваши садржаји имају све мање шансе да се виде без укључивања у мрежу која ће текстове рестимовати. Један од најбољих начина да сами створите мрежу, јесте помоћ новим члановима који не знају стране језике. Помоћи можете у директном контакту, најбоље овде на Стимиту, али може се и преко дискорда, као и коришћењем тагова (на пример: srpski, teamserbia, yu-stem, serbia, steemitbalkan…) за пријављивање у неку од група које окупљају и подржавају нове чланове са простора бивше СФРЈ — @teamserbia, @yu-stem, @serbia, @steembalkan… надам се да ће их бити још.

Писањем на матерњем доприносите развоју платформе на најједноставнији начин — проширујући круг нових чланова који ће вас природно пратити због помоћи док се не снађу на платформи, а затим и због садржаја који постављате. А пошто се допринос развоју платформе високо цени, ваш текст на српском пре или касније ће доћи у видокруг заједнице која тај допринос награђује. Не заборавите да смо сви овде са милион чланова још на самом почетку, и да ће они који буду развијали локалне заједнице бити у великој предности кад тај број буде 10.000.000, 100.000.000, или још више :)

Ево допуњеног списка корисника који употребљавају српски језик у комуникацији, а уколико ви знате неког ко није на списку, слободно додајте име у коментарима.
Пратите овај блог за нове вести из света децентрализованих криптовалута на српском

ФК Јувентус почиње да издаје криптовалуту
(26. септембар 2018)

Пластични хорор
(16. септембар 2018)

Фејсбук: Метастазе
(15. септембар 2018)

EOS Knights Beta: Игра је коначно на мрежи!
(21. август 2018)

EOS Knights: Прва игра на ЕОС блокчеину
(18. јул 2018)

БИТКОИН: Потрошња енергије и медијске лажи
(11. јун 2018)

БИТКОИН: Истински раст
(31. мај 2018)

СТИМИТ: Искористите максимално свој глас
(6. мај 2018)

БИТКОИН ће о(п)стати
(4. мај 2018)

Телеграм — Потрага за апликацијама под ударом државе!
(21. април 2018)

Испрани мозгови против Цукера
(13. април 2018)

БИТКОИН рударење широм света
(3. март 2018)

Зашто је приватност важна
(16. јануар 2018)

БИТКОИН: Државе узвраћају ударац!
(14. јануар 2018)

БИТКОИН: Питања и одговори (III)
(18. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (II)
(2. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (I)
(30. новембар 2017)

БИТКОИН: Преко 10.000!
(29. новембар 2017)

Фејсбрука!
(28. новембар 2017)

БИТКОИН: Грозница је почела!
(26. новембар 2017)

БИТКОИН: Ново померање границе!
(21. новембар 2017)

Рик Фалквинге, председник Биткоин Кеша
(21. новембар 2017)

Соларна револуција
(15. новембар 2017)

Дуолинго, или како поправити „видљивост“ на Стимиту? — други део
(9. новембар 2017)

Како поправити „видљивост“ на Стимиту?
(8. новембар 2017)

Андреас Антонопулос:
Зашто програмери напуштају банке?
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Још добрих вести!
(5. новембар 2017)

БИТКОИН: Улазак у мејнстрим
(2. новембар 2017)

БИТКОИН: Блистава будућност?
(20. октобар 2017)

Биткоин силовито пробио границу од 5000 долара!
(12. октобар 2017)

БИТКОИН: Пет брзих чињеница
(24. септембар 2017)

Биткоин: „Форбс“ најављује трговину криптовалутама на руској берзи
(6. септембар 2017)

Биткоин: Неколико важних вести на српском језику
(31. август 2017)

БИТКОИН: Блокчеин образовање
(2. јул 2017)

БИТКОИН: О новчићима и мехурићима
(26. мај 2017)

Колико вреди душа?
Зашто Стимит а не Фејсбук – други део
(16. април 2017)

Зашто Стимит а не Фејсбук – први део
(14. април 2017)

БИТКОИН, холандски избори и писмо-бомба у париском седишту ММФ-а
(17. март 2017)

БИТКОИН и предстојећи распад ЕУ – тачке слома
(9. фебруар 2017)

БИТКОИН: Услови за раст цене
(4. фебруар 2017)

Богати против сиромашних: Јаз који расте
(18. јануар 2017)

БИТКОИН у корпоративним медијима
(4. јануар 2017)

Биткоин топломер
(3. јануар 2017)img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


Universal Basic Income

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
3 Comments
Ecency