Geçenlerde Cepa- Kentpark'a gittik (AVM). Saatlerce dolaşıp bana ayakkabı ararken bir ara piyanonun açık olduğunu ve birinin çaldığını gördük/duyduk (Cepa). (ortada bi yerde olur ya piyano, hani genelde kapalıdır üstünde örtüsü vardır, yanında klasik "piyanoya dokunmak yasaktır / AVM yönetimi" tarzında bir yazı olur) Biraz daha dolaştıktan sonra piyanonun yanından geçme durumumuz oldu, furkan&iclal "çalsana ya biraz hazır açıkken" dediler. Çalan adamın tuvalete gittiğini veya ara verdiğini falan düşündük.
Dedim ki "Tamam çalıyım ama siz bilmezsiniz, otel veya avm tarzı böyle yerlerde çalmaya başladığın andan itibaren ilk 10 saniye içinde falan güvenlik vb. biri gelir durdurur, aptal aptal konuşur harika bişey bile çalsan" dedim. Ha hu bla bla vs. neyse tamam dedik bi 8 saniye tıngırdatalım. Oturup ilk notalara basar basmaz (etrafı da gözlemliyorum tabi kim çıkacak diye) hemen yandaki Gloria Jeans Cafe'nin barında telefonda konuşan takım elbisemsi bi kıyafetli bir adam arkasını döndü ve ayağa kalkıp gelmeye başladı. Tamaam dedim aha geliyo, bakalım hangi saçma konuşmalar dönücek ? tabi iclal-furkan her şeyden habersiz gariplerim.
Daha çalalı 6 saniye falan olmuşken, geldi adam Siz (hafif sırıtarak), okuma yazma biliyosunuzdur herhalde sanmıştım ama bilmiyosunuz demek kiNeyse, aptal bir ülkenin kompleksli insanlarıyla bir gün daha geçirirken insanın neden hiç bir şeye bulaşmadan kendi halinde suya sabuna dokunmadan yaşama eğiliminde olduğunu bir kez daha anlayarak oradan uzaklaşıyoruz.
Şimdi orada Fazıl Say mozart piyano konçertosu çalsa, veya ben kim gelecek diye çekinmemden dolayı etrafı kontrol edebilmek için çok sakin yavaş bir şey çalmaktansa fantasie impromptu çalsam, veya tamamen aynı şeyleri yapan ama 50 yaşında sakallı bir adam olsam bu gerzek herifin tavrı ne olacaktı? Veya sadece, okuma yazma bilmiyorsunuz demek yerine "merhaba, ne güzel siz de çalıyorsunuz ama sorumluluk bana ait kalkmanızı rica etsem " dese çok mu zorlanırdı?
Zaten türk insanının yüzde kaçı piyano çalıyoken çalanlardan bir tanesinin de böyle özürlü olması çok üzücü. Böyle ülkede müzik nasıl gelişsin?