Nutritia - stiinta sau credinta?

Se pare ca, in zilele noastre oamenii percep nutritia ca pe un fel de „credinta”, si nu ca pe o stiinta. Raspunsul la intrebarea „Ce sa mananc”, este determinat uneori de credinta religioasa sau de ceea ce considera omul a fi adevarat, in loc sa se bazeze pe dovezi reale sau metode stiintifice.

Iar marea problema este, da, tocmai internetul. Nu trebuie sa cauti prea mult, pana gasesti un tip carismatic cu cont de Facebook sau Instagram, care arata foarte bine si vinde ceea ce stie el despre nutritie, sub titlul de „protocol” sau „sistem”.

In plus, daca dai o cautare pe Google dupa "mancare sanatoasa", "dieta", sau "nutritie", s-ar putea sa primesti milioane de rezultate.

Fiecare persoana sau website isi are propria poveste: o poveste despre cutare dieta, supliment, sau aliment despre care cineva „crede” ca este cel mai bun.

Cu toate acestea, nutritia este o stiinta care, ca si chimia si fizica, urmeaza anumite principii. Iar cand ai inteles aceste principii, vei putea sa iei cele mai bune decizii pentru tine (sau sa faci altora recomandari).

Si, in cele, din urma, nutritia este un domeniu foarte vast. Nu putem sti totul si, cu siguranta, nu tot deodata.

Dar putem sa lasam deoparte „credintele” si sa imbratisam invatatul, gandirea critica si analize stiintifice, pentru a ne folosi de toate astea atunci cand alegem ce sa mancam, sau cand ii sfatuim pe altii.

Despre asta vom scrie in zilele urmatoare.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now