Судбина Александара

Србија је током историје на челу имала неколико Александара. За неко чудо, десило се да им судбине буду тужно сличне – сви су некако волели да им се народ не меша много у власт, нису били запамћени у истом народу по добру, и сви су трагично завршили.Прво је један Александар тестирао народно стрпљење занемарујући законодавство и играјући се Уставима и доводећи оца на чело војске. Нема везе, народ је то некако прогутао, али Александров избор супруге никако се није могао толерисати…

Aleksandar i Draga297e36dv8kd21.jpg

Тридесетак година касније, следећег Александра, додуше из друге династије, шармантног шестојануарског диктатора који је остварио српски сан да сви живе у једној држави, убила је пушачка страст.

Atentat_u_Marseju.jpg

Тренутак кад извесни Владо Черноземски притрчава да припали цигарету краљу Александру у Марсељу, 9. октобра 1934. у 16 сати и 20 минута. Нажалост, испоставило се да је уместо упаљача-реплике у облику Маузера Ц96, несрећник грешком понео прави Маузер…

У случају оба претходна Александра, чудном игром случаја, њиховим силаском са политичке позорнице, промењен је геополитички вектор Србије.

Текући Александар, назовимо га Александар Трећи, зацртао је себи задатак да народ одведе у срећну будућност ма колико га то болело. Мислим, народ.

instruktor.jpg

Политичку каријеру започео је под професором права од кога о праву није научио баш ништа. Кад је професор права превалио стодвадесет кила, Александар је, осећајући превелики терет, успео да се некако искобеља испод њега и да пређе код професионалног купца диплома, који је код истог професора права стекао спектакуларан дар да предвиди ‘несрећу’ једном покојном премијеру. Некако је све то судбински гурало Александра на позорницу луткарског театра на коме плутократски господари, уместо стаклених куглица, савременим индијанцима деле шарене папириће.

Текући Александар, такорећи Александар Трећи, нешто се разликује од претходне двојице. До те мере је заузет смештањем разних доброта народу, да уопште нема времена да било с ким дебатује. Чак ни са новинаркама наводно српске телевизије, које обично очински опсује чим заусте неко питање. Питања знају да буду незгодна, а Текући Александар више воли да га нико не прекида у самохвалоспевима.

Meraljubavi725x534.jpg

Његова је судбина најтрагичнија – наиме он се за живота сам укопава. Сам је изјавио да зна како ће да сконча, и крајње је необично како текући Александар, у том духу, делује као неко ко би радије извршио самоубиство него што би за свој народ учинио нешто што тај народ недвосмислено већински затражи. Шта зна народ? Појма он нема колико се Александар Текући жртвује за њега.

Питам се, је ли и текући Александар решен да на сцени луткарског театра до краја игра своју трагичну улогу, или ће се у неком тренутку ипак сетити једноставног начина на који може да избегне несрећну судбину пајаца?


* * *


Повезани текстови:

Serbia: Day 4 – Is the fuse lit? [eng/срп] Србија: Дан четврти – је ли фитиљ упаљен?
(10. јул 2020)

Serbia: Day 3 – Killing the Protests [eng/срп] Србија: Дан трећи – Убијање протеста
(9. јул 2020)

Serbia: Second Day of Anti-Vučić Protests [eng/срп] Србија: Други дан протеста против Вучића
(8. јул 2020)

Police brutality last night in Belgrade [eng/срп] Полицијска бруталност синоћ у Београду
(8. јул 2020)

BREAKING NEWS: Rebellion in Belgrade [eng/срп] УДАРНА ВЕСТ: Побуна у Београду
(7. јул 2020)

Видовдан – дан кад се све боље види
(28. јун 2020)

Велеиздаја и избори у Србији
(12. јун 2020)

Куда „елита“ води Србију?
(20. јул 2019)

КОСОВО И МЕТОХИЈА: Шта је следеће?
(28. мај 2019)

Ружичасто испирање мозга
(28. новембар 2018)

Велеиздаја — извршење и последице
(13. мај 2018)HIVE blog20200320_205320.jpg

hive.blog.lighteye_cr.jpg


Instant Access


Universal Basic Income


Google detox starts here!

PocketNet


Check out ABRA and easily invest in 28 cryptocurrencies or BIT10, an index of the top cryptos. Use this link to sign up and get $25 in free bitcoin after your first Bank/Amex deposit, or 1.5% cash back when you exchange cryptos

: 1GZQG69sEKiMXKgGw9TcGcUCBoC4sC1ZYp

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
2 Comments
Ecency