Видовдан – дан кад се све боље види

Данас је велики српски празник, Видовдан. На тај дан, 1389. године, српска елита предвођена кнезом Лазаром Хребељановићем, на српском Косову и Метохији поднела је највећу жртву штитећи свој народ и спречавајући турску најезду у Европу. Где смо данас?Имајући у виду историјски тренутак у коме Србима управља власт која на сваки начин покушава да им усади комплекс малог и немоћног народа, припремајући отворено велеиздају преко покрадених избора и нескривеног спровођења страних налога, треба се осврнути на историју која убедљиво негира тврдње дефетистичке власти. Та власт, која баш 6. априла није пропустила прилику да ‘пружи подршку’ Немачкој због коронавируса, труди се да на сваки начин заборави све оне јунаке који су пали у одбрани Косова и Метохије од времена светих ратника кнеза Лазара и Милоша Обилића, до хероја који су пре двадесетак година бранили српску државност на Кошарама. Не сме им успети. На данашњи празник Видовдан, у ту сврху ветерани отаџбинских ратова деведесетих година одржали су литију у пионирском парку испред Председништва и Скупштине Србије, као и молебан палим друговима…

Трајање: 1:50:12На Видовдан заказани па отказани састанак у Вашингтону, без било каквих најава шта би тамо могло да се деси, најзад је покренуо и процес организовања српских интелектуалаца у циљу спречавања могуће реализације велеиздајничких планова. Основано је удружење Покрет за одбрану Косова и Метохије и објављен је Проглас грађанима Србије и целом српском народу поводом оснивања Покрета за одбрану Косова и Метохије:

Проглас грађанима Србије и целом српском народу поводом оснивања Покрета за одбрану Косова и Метохије

Сви смо свесни да је режим у Србији, на челу са председником наше напаћене државе, ушао у последњу фазу предаје јужне српске покрајине великоалбанском покрету. Током осам година аутократске владавине није се нашла политичка снага кадра да стане на пут овом историјском безумљу. Савремени скоројевићи бацају наше духовне и културне бисере пред модерне варваре са заједничком идејом да ступе у цивилизацију нових пагана. Нико да их заустави на путу издаје земље богатог средњовековља, потом дугог робовања, херојства и устанака, васкрса државе и обнове нације у негдашњем европском духу. Уз спољну помоћ извршили су унутрашње заробљавање земље и сада хоће да докрајче њено национално биће хладнокрвном предајом његовог носећег симбола – Косова и Метохије.

Не бисмо се прихватили задатка да пробудимо уснули дух националног достојанства и осећаја правде у нашем народу, када бисмо сумњали у његово постојање. Тај дух само је запретен у густој мрежи пропагандне манипулације режима, који непрестано тка црни покров за историјски простор српске духовности и државности. Зато морамо да покренемо све руке које ће расплести и покидати ту мрежу – све генерације, све професије, национална удружења, медије, нашу Цркву, политичке људе и организације – све оне који данас трпе неправду а немају начина да се побуне.

То морамо да учинимо већ данас, када режим настоји да обезбеди још један тријумфални мандат и одмах га злоупотреби у правно обавезујућем признању тзв. Косова. Позивамо грађане да не дају подршку великоиздајничкој политици одустајања од Косова и Метохије, сакривеној иза „разграничења“, стварања заједнице српских општина на основу противуставног „Бриселског споразума“ и сличних изговора. Србија не сме да буде саучесник у стварању Велике Албаније.

Режим и његови инострани налогодавци направили су деведесет и девет корака до свог заједничког циља. Али, сви ти кораци им не вреде ако не учине и онај преостали један. То им се не сме допустити. У општем народном потенцијалу постоји темељ за судбинску одлуку са јасном поруком: не усуђуј се!

Јер, ако се предајом поништи Косово које је темељ и услов српског идентитета, а идентитет је интегритет као способност самоодржања, тада никакви досадашњи и потоњи, стварни или наводни напредак којим се власт поноси неће имати ни разлога нити смисла. Народ који сатире своју државу и своје биће може „напредовати“ само ка свом сигурном уништењу. Онај ко је, као садашња српска власт, у стању да газећи Устав изда Косово и Метохију, неће имати никаквог зазора да изда било шта, било кога и било које национално и морално начело.

О Преподобном Јустину Ћелијскоме (14. јуна) 2020, Манастир Светог Архиђакона Стефана у Сланцима

На данашњи Празник послушајте ово надахнуто видовданско предавање професора др Милоша Ковића о историји као неизвесном путовању у коме ипак све зависи од нас самих:

Трајање: 1:50:12

Искористимо данашњи Празник не само за сећање на хероје који су нам кроз векове обезбедили постојање, већ и за буђење, за спознају да онако како без њиховог херојства не би било нас, тако ни без нашег херојства и спремности на жртву нема будућности. Будимо достојни наших светих предака, јер историја је пуна гробаља народа који нису желели да се боре.


Повезани текстови:

Велеиздаја и избори у Србији
(12. јун 2020)

Куда „елита“ води Србију?
(20. јул 2019)

КОСОВО И МЕТОХИЈА: Шта је следеће?
(28. мај 2019)

Ружичасто испирање мозга
(28. новембар 2018)

Велеиздаја — извршење и последице
(13. мај 2018)HIVE blog20200320_205320.jpg

hive.blog.lighteye_cr.jpg


Instant Access


Universal Basic Income


Google detox starts here!

PocketNet


Check out ABRA and easily invest in 28 cryptocurrencies or BIT10, an index of the top cryptos. Use this link to sign up and get $25 in free bitcoin after your first Bank/Amex deposit, or 1.5% cash back when you exchange cryptos

: 1GZQG69sEKiMXKgGw9TcGcUCBoC4sC1ZYp

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
2 Comments
Ecency