دانستنی‌هایی درباره‌ی بیماری لوپوس

بیماری لوپوس که به آن لوپوس اریتماتوز سیستمیک نیز گفته می‌شود، یک بیماری اتوایمیون مزمن است، که معمولاً زنان را بیشتر از مردان مبتلا می‌کند. طبق بررسی‌‌های آماری، ابن بیماری در زنان، ده برابر نسبت به مردان بیشتر دیده می‌شود.

درد مفصلی همراه با تورم، راش‌های پوستی، خستگی و سستی ناتوان‌کننده، و خشکی دهان شایعترین نشانه‌های این بیماری هستند.

بیماری لوپوس می تواند ارگان‌های مختلفی از بدن را درگیر کند. در این مدل درگیری کلیه‌ها حائز اهمیت فراوان است. درگیری کلیه از موارد خفیف تا تخریب کلیه ممکن است، متفاوت باشد.

SLE
Image source: Mayo Clinic

به‌طور کلی لوپوس در بعضی موارد یک بیماری خفیف است، اما می‌تواند تشدید شده و حتی برای برخی از افراد تهدید کننده حیات باشد.
لوپوس، معمولاً به علت یک زمینه ژنتیکی که به وسیله عوامل محیطی مانند ویروس‌ها فعال شده است،بروز می کند. بیماری لوپوس در اکثر افراد دارای دوره‌های فروکش و عود بیماری است. بعضی عوام می‌تواند باعث شعله‌ور شدن بیماری لوپوس شود که از جمله‌ی این عوامل می‌توان از فاکتورهای محیطی مانند قرار گرفتن در معرض نور خورشید، برخی از عفونت‌ها، استرس و شرایط روانی، و نیز مصرف بعضی غذاها و داروها را بیان کرد.

لوپوس بیماری متغیری است، بنابراین هیچگونه رژیم غذایی خاصی که بتواند به فرد در تمام شرایط کمک کند، وجود ندارد.

بیمار و پزشک می‌‌توانند روش‌های متفاوتی را برای یافتن مسیر درمانی امتحان کنند. برای بهبود علائم نیاز به مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و نیز داروهایی مانند هیدروکسی کلروکین می‌باشند در موارد شدید به ناچار از ترکیبات استروئید و دیگر داروهای مهارکننده سیستم دفاعی بدن استفاده می‌شود.

نقش تغذیه در بهبود یا تشدید علائم بیماری لوپوس متفاوت است. توصیه می‌شود که مصرف بعضی غذاها محدود شود،از این میان چربی‌ها، قارچ‌ها و برخی از غذاهای دودی شده را می‌توان ذکر کرد.

از طرف دیگر استفاده از میوه‌ها و سبزی‌ها، مانند گریپ‌فروت، بروکلی، گل کلم، و کلم، و محصولات لبنی، می‌تواند در بهبود علائم بیماری کمک کننده باشد.

استفاده از سبزی‌ها، بیوفلاوونوئیدها و ماهی و میوه‌های تازه و آبدار نیز مفید است.

با توجه به حساسیت پوستی و تشدید راش‌های پوستی بدلیل آفتاب این افراد به ناچار باید از قرار گرفتن در معرض نور خورشید امتناع کنند. بنابراین، ممکن است دچار کاهش ویتامین D و کلسیم شوند. بنابراین باید اطمینان حاصل شود که در رژیم غذایی آنها به مقدار کافی ویتامین D وجود داشته باشد.

استفاده از منابع غذایی ویتامین D، مانند شیر، نوشیدنی‌های غنی از سویا، برنج، ماهی آزاد، و دیگر ماهی‌های چرب می‌تواند کمک‌کننده باشد. روغن ماهی دارای اثرات ضدالتهابی است، که می‌تواند به درد و سفتی مفاصل که در بیماری لوپوس به صورت شایع دیده می‌شود، کمک کند.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now