Mevlid-i Halil Camii - Maneviyatın Yükseldiği Yer

Merhaba Arkadaşlar, bugün sizlere Mevlid-i Halil (Dergah) cami'sinden bahsedeceğim.

Mevlid-i Halil Camii, Dergâh Platosu içerisinde, Balıklıgöl civarında yer alır. Mevlid, “kutlu doğum” demektir. Hz. İbrahim Peygamberin yanı başındaki mağarada doğduğuna inanıldığından, camiye Mevlid-i Halil Camii adı verilmiştir. Mevcut kaynaklara göre yapı beş büyük evre geçirmiştir. İlk olarak Seleukoslar döneminde alana, bir putperest tapınağı yapılır. Yahudilik döneminde aynı alanda bir havranın varlığından bahsedilir. Hristiyanlığın ilk dönemlerinde, MS150 yılında, aynı alana Hristiyanlar Kilisesi adında bir kilise inşa edilir. Bizans döneminde bu alana Urfa Ayasofyası yapılır.
Aşağıdaki fotoğrafta karşıdaki kapıdan içeriye girdiğinizde mağaraya ulaşırsınız. Sol kapı bayanların girebileceği bir kapı; sağ ise erkeklerin girebileceği bir kapıdır. Ayrıca içeride mağaradan çıkan bir su vardır. Ziyaretçiler buraya geldiğinde bu suyu içip şifa verdiğine inanırlar. Hatta zemzem suyundan sonra en şifalı su olduğuna inanılır.

Avlusunda yıllardan beridir hep güvercinler vardır. Buraya gelen insanlar güvercinlerin fotoğraflarını çekmeden gitmezler çünkü hepsi bir arada olunca fotoğraf çekmeden gitmek olmuyor. :) Ayrıca onlara herkes yem vermez sadece onlarla sorumlu olan verir. Güvercinlerin kanat çırpmaları olsun oranın maneviyatı olsun çok farklı bir hissiyatı vardır.

Son olarak; Osmanlı döneminde 1523 yılında Muhammed Salih Paşa tarafından aynı alana cami inşa edilmiştir. Dikdörtgen bir plana sahip olan caminin, mağara ile arasındaki duvar üzerine camiye dönüştürülürken küçük bir minare yapılmıştır. Ayrıca caminin güneydoğusuna ve kuzeybatı köşesine de iki minare daha eklenmiştir. Kitabelerine göre cami; Muhammed Mes’ud(1816) ve Mahmut oğlu Mahmut(1852) tarafından onarılmış; cami avlusuna Urfalı Ahmet Bican Paşa(1855) ve Derviş Musa tarafından(1887) odalar eklenmiştir. Yapı, son olarak Urfalı Mutasavvuf Şeyh Müslüm Hafız başkanlığında halkın desteğiyle 1951 yılında restore edilmiştir.


Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz yeşil gözüken ve üzerinde arapça yazılar yazan o küçük mekanda, dönemin önemli alimleri, hocaları yatmaktadır. En son ise buraya bakanlığın onayı ile Bediüzzaman Said Nursi'nin talebesi Abdulkadir Badıllı, 2014 yılında vefat ettikten sonra buraya gömülmüştür. Ayrıca yaz sabahları zikir yapılan yerdir. Burada yükselen sesi duymak için mutlaka sabah saatlerinde burada olmalısınız.


Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir daha ki postum da görüşmek üzere...

Kaynak: Mevlid-i Halil Camii

Hoşçakalın...


Posted from my blog with SteemPress : https://kimseye-guvenme.000webhostapp.com/2019/03/mevlid-i-halil-camii-maneviyatin-yukseldigi-yer

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now