Työkaluja suuren nollauksen varalle

rnfetchblobtmp_j78mdul626il0e7sa2xor.jpg

Internet oli ennenvanhaan eräänlainen informaation villi länsi, jossa eteen saattoi tulla ihan mitä tahansa tietoa tai sovellusta. Keskustelufoorumit keräsivät yhteen aktivisteja ja somen alkuaikoina sensuuriakaan ei ollut havaittavissa.

Ensimmäisiä kosketuksia virtuaaliaktivismiin tuli erään Napsterin porinaosastolla, jossa syntyi ensimmäisiä nettinarreja, joilla oli tapana tökkiä ihmisiä ajattelemaan omilla aivoillaan. Oli jopa uutisia peppukipeistä poliitikoista, joiden valheita kyseenalaistettiin.

Eräs rahamiesten puolelta tuleva termi Salaliittoteoria on kehitetty jo ennen bittivirtoja, jotta virallista narratiivia ei kyseenalaisteta. Sillä leimalla on pian parikymmentä vuotta lätkitty siellä täällä, nykymeno ei oikeastaan yllätä lainkaan.

Google ja FB ovat kontrollivälineitä, riippumatta siitä mitä mieltä niistä on. Algoritmi laskee, mitä tietoa voit nähdä ja paikalliset ostetut somevaikuttajat suoltavat annettuja tekstejä. Suomessa heitä on yllättävän monta, useimmiten he estävät ja sensuroivat kritiikkiä, tai haukkuvat.

Toiset eivät ole ostettavissa, mutta ohjattavissa kylläkin. Jos vaikka kuluttaa “suositeltuja” juutuubivideoita, esiin tulee useimmiten todella selvää propagandaa. Kun tätä on seurannut enimmän osan elämästä, ei yllätä miksi valheet uppoavat kuin kuuma veitsi voihin.

Tänä vuonna on perustettu todella monia uusia “vaihtoehtoisia” alustoja, jotka ovat käytännössä yhden palvelimen varassa. Keskittäminen niin päätöksien kuin datan kohdalla on katastrofaalista, kuten voimme nähdä.

Bitcoin oli ensiaskelia välikäsien vähentämisessä. Piirimainauksen vuoksi louhijoista tulikin välistävetäjiä, eikä teknologiaa ole päivitetty mitenkään mainittavasti 10v aikana. Kohtalaisen tuore DPoS-teknologia mahdollistaa todellisen kryptografisen luottamuksen alustan, jossa tokenit syntyy toiminnan kautta.

Avoin lähdekoodi ja avoin datakokonaisuus hajautetuissa lohkoketjuissa, kaikkia etuja ei ole itsekään vielä hoksannut, vaikka kokemusta vaihdon välineistä on runsain mitoin. Jotain juttuja ei voi kieltää lailla, mutta voidaan hallita verottamalla.


aikapankkilogo.png

Aikoinaan eräs elämäntöistä Oulun Aikapankki murhattiin osavaltion koneiston ansiosta, keskitetyn naapuriavun verottamisen myötä. Eli jos avulle on ammatti, verokarhu haluaa ottaa euroja välistä. Mutta jos kyseessä onkin NFT eli datapoletti, Tovimuunos säilyy turvassa kouralta.

Aivan kuten näin potentiaalin eri rahoissa, uuden ajan sensuurivapaa täysin omaan makuun sovellettava alusta Hive on luonut uskoa tulevaan. Omia yhteisöjä, IPFS-varmennus videoille, some-tekstit tallennetaan ikuisesti itse lohkoketjuun.

Toisen asteen rajapinnassa on erilaisia pelejä, käyttöliittymiä, kehittäjien työkaluja ja vaikka mitä. Joillain yhteisöillä on personoidut kotisivut ja palkkiomerkit, USA:ssa on jopa paikallisyhteisöalusta kaikkine herkkuineen.

Usein on tapana tietenkin puhua hinnasta, joka on luonnollisesti 0. Ei tarvitse ostaa mitään, päinvastoin hyvin tehdyt julkaisut saavat huomiota ja sitä myötä merkkejä kertyy.

Tokenien lisäksi on mitaleita, joita saa kun täyttää tietyt vaatimukset, kuten julkaisee viikon jokaisena päivänä, saa 100 kommenttia jne. Eli eräänlaisia pelielämyksiä sisäänrakennettuna.

Koska kyseessä on alle vuoden vanha alustakokonaisuus, uusien toimintatapojen opettelu karsii turhat häiriköijät, kuten vaikka alkajan resurssirajoitteet hidastavat spämmäreitä. Kuppikuntiutumisen vähentämiseksi kaikki julkaisut ovat julkisia ja näkyvät kaikille, ellei ole erikseen estänyt tai käytä valmista estolistaa.

Merkkejä voi vaihdella keskenään, luoda omia ja swappailla vaikka Bitcoiniin. Kun vaihdon väline ei ole niukkaa, resursseja alkaa löytymään ihan eri tavalla. Itsestään tarvitsee antaa vain sen verran tietoa kuin uskaltaa, eli kyseessä on pseudonyymi alusta.


ecency.jpg

Itse kokisin, että tämä olisi mahdollisesti se ratkaisu ihmisille, jotka haluavat luoda uutta parempaa maailmaa. Suomeksi alustan yksinkertaistettu käyttöliittymä löytyy nimellä Ecency.

Koska tässä on kavereihin ja sukulaisiin matkaa yli 4000 km, on sentään mahdollisuus pysyä yhteydessä vaikka suuret teknologiafirmat pistäisivät palvelunsa kiinni, tai sensuroisivat viimeisetkin järkevät jutut.

Tosiaankin elämme ihmishistorian käännöskohtaa, joten ei tarvitse pelätä. Ratkaisut ongelmiin ovat käytettävissä, sen on oppinut vuosikymmenen verran oravanpyöristä irrallaan eläneenä ja maailmaa nähneenä!

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversion now