Steemit Eğitim Rehberi Serisi Part #2 : "Steemit'te Para Nereden Geliyor?"

eğitimserisipara2.png

İnsanların parayı fiziksel birşeyler yaparak kazanmak üzerine oturmuş öyle bir anlayışları vardır ki. Çoğu zaman Steemit'te çok zaman geçirmiş bir kullanıcı dahi olsa, burada kazanılan paranın nereden geldiğine ilişkin bir anlatımda bulunmak gerçekten çok zor oluyor. Hatta siz arkadaşlarınızı Steemit'e çağırmak için bir girişimde bulunduğunuzda bu sistemi hiç bilmeyen bir kişi " İyi kardeşim güzel de!, para nereden geliyor" diye soruyor. İşin kötü tarafı siz de bunu tam olarak anlayamadığınız için karşı tarafa da durumu doyurucu bir şekilde izah edemiyorsunuz ve o kişi sizden uzaklaşıp gidiyor.


image.png

Kaynak


Buradaki Para Bedava Bir Para Değil.

Bu sistemi anlayabilmek için ilk akla gelen Facebook'un nasıl para kazandığı ile ilgili oluyor. Biliyorsunuz, Facebook inanılmaz bir patlama gerçekleştiren ve milyarlarca insanın üyesi olduğu bir platform. Ama Facebook hiç bir zaman kullanıcılarından para almadı. Peki neden bu kadar zahmete katlandı? Neden bu kadar çok kullanıcının bilgi-işlemini yapmayı tercih etti? Facebook'takiler maaşlarını nereden kazanıyor? Şu iyi bilinsin ki Facebook eğer kullanıcılarından para almaya kalksaydı hiç bir zaman bu kadar revaçta olamazdı. Zuckerberg akıllık yaptı ve facebook'ta mal satmak yerine malın satılmasına izin veren Pazar yeri sahipliği yaptı. Reklamlar, promosyonlar ve hatta zaman zaman ticaretin Facebook üzerinden yapılmasına olanak sağlayarak kendisi için paranın da kaynağını sağlamış oldu.


image.png

Kaynak


Facebook Değil De Steemit Olunca Ne Değişiyor?

Steemit'ten elinize geçen para ücretsiz bir para değildir. Ürettiğiniz içerik ve platforma yaptığınız katkılardan dolayı size ödeme yapılıyor. Bir foruma ya da Facebook'a yazdığınız bir blog ya da yazdığınız yazının aslında değeri olan birşey olduğunu unutmayın. Siz bunları o platformlara hediye ediyorsunuz bir anlamda. Ama burada da aynı şeyi yapıp zaten olması gereken şeyi, ödemenizi alıyorsunuz.

Öyleyse Neden Birileri Sizin Zaten Bedava Hediye Diye Verdiğiniz Bir Şey İçin Para Veriyor Olsun ki?

Şimdi bir dakikalığına hiç bir şekilde para verilmediğini düşünün. Paranın nereden geldiğine ilişkin tarihi sürece birlikte bir bakalım!

Bir zamanlar 'Para' diye bir şey yokmuş biliyorsunuz. Mal verilip mal alınıyormuş ya da hizmet.


image.png

Kaynak


Eğer Ahmet'in danalarından 4 kilo et alıp, Mehmet'e 2 kilo süt verirseniz, bunun için de Ayşe'nin evini temizlemek zorundaysanız, Tarık'ın size verdiği 16 paket sigara için Süleyman'a ürettiğiniz Palmiye'lerde 2 tanesini vermelisiniz ki, Selma da size 42 adet direnç versin. Ayrıca aldığınız bu 42 adet direncin karşılığında Ahmet'in danaları için 2 Ton küspe ayarlamak zorundasınız...

Nedir Bu Şimdi! diyenler için söylüyorum; bu şekilde karmaşıklaşmış ve kendi dinamikleri oluşmuş bir ticaret sahasında sayısal bir birim olmadan karşılıklı mal alıp vermekle bir yere kadar gidebilirsiniz. Belli bir noktadan sonra alacağınız-vereceğiniz, borçlarınız ya da diğer bilimum bütün finansal olgularınız belli sayılarla kayıtlı bir şekilde ilerlemek zorundadır. İşte bu rakamlarla kendisine değer atfedilen sayılabilir ve sayılması gereken mal-hizmetleri saydırabilir hale getiren şey'e biz para demişiz.

Unutmayın para bir kağıt parçasıdır. Ve kimse o kağıt parçasına bir değer atfetmiyorsa, o paranın hiç bir geçerliliği ve daha da ötesi değeri olmaz.


image.png

Kaynak


Çok eskilerde para kağıt parçası değil, nadir bulunması ve değerinin yüksek olması nedeniyle altın kullanılıyormuş.

İnsanlar Altınlarını Nasıl Saklıyorlarmış?

Bankalar vasıtasıyla tabiki!

Tamam Da Bu Banka Denilen Yerlere İnsanlar Nasıl Oluyor Da Paralarını Emanet Edebiliyorlarmış?

Parasal Değeri Olan Kağıt Notlarla!

İşte Şimdi Steem Blockchain Dollar (SBD)'nin Ne Olduğuna Bakabiliriz...

Steem Blockchain Dollar (SBD) bir kripto-para birimi, aynen Bitcoin gibi.



Steemit'e Geri Dönersek!

Şimdi Steem Blockchain Dollar (SBD)'nin ne olduğunu biliyoruz, o halde şu soruya cevapla devam edelim: Neden zaten bedavaya yazmakta olduğun birşeyler için birileri size para ödesin ki?

Tamam, az önce de bahsettiğim gibi para denilen kağıdın neden değerli olduğunu hatırlayın. Bir kağıt olarak hiç bir değeri yok. Ama kendisiyle mal ya da hizmet alış-verişi yapılmasına dair herkes tarafından kabul gördüğü an değer kazanıyor.

İşte Steem'i ortaya atanlarında SBD için istediği şey budur. Ve zaten şu an burada, Steemit.com'da olmakta olan şey de budur. Ne kadar çok insan bunu kullanırsa (Steemit). SBD (ya da Steem) değer kazanacaktır ve değeri kullanan kişi sayısıyla birlikte artacaktır. Çünkü her yeni kişi Steem ya da SBD'yi kullandıkça daha çok kişi tarafından kendisine değer atfedilmiş olacaktır.

Siz ne kadar çok kaliteli ve dolu içerik üretir, yazı yazar, fotoğraf ya da video ya da ses paylaşırsanız, o kadar dolu ve kaliteli bir veritabanının oluşmasına katkıda bulunmuş olursunuz. Bu şekilde de sistemin dışarısında olan insanlar için sunabileceğiniz kaliteli ve değerli bir ürününüz bir emtia'nız olmuş olur. Aslında bunu reklam gibi de düşünebilirsiniz. Kaliteli ve dolgun içerik üreterek Steemit içinde olmayanlar için buranın bir anlamda reklamını yapıyor olmuş olursunuz. İşte bu nedenle zaten bedavaya yapıyormuş gibi göründüğünüz bir eylem için birileri size reward vermektedir.

Buraya kadar Neden Size Ödeme Yapıldığını Anladınız Ama Para Nereden Geliyor?

Bunun için ilk aklınızda canlandırmanız gereken şey bir Para Partisidir. Bir Para Partisi neye benzer hiç bir zaman bilemeyeceğiz ama gelin hayal edelim.

Bu para partisinde 1 Milyon TL kazanılabileceğini bilerek partiye gidiyorsunuz ve...

Nasıl ele geçirirsiniz? Hepsini alamazsınız!! Böyle bir şey partideki diğer insanların işini bozar!! Peki bu 1 Milyon TL nasıl paylaştırılacak? Bu durumda partideki herkesin elinde imza atılacak bir defter olduğunu düşünelim. Parti ilerledikçe partide en aktif olan, partiye en çok katkı yapanların ön plana çıkması beklenmektedir. Hoşlanacağımız birşeyleri bize söyleyen, bizi güldüren ya da bize güzel bir kaç fikir veren her yeni bir kişiyle tanıştığımızda, onun imza defterine imzamızı attığımızı düşünün. Parti bitince bazılarının tonlarca imzası olacaktır çünkü mühtemelen partide inanılmaz bir popülarite elde etmiş ve harika şeyler sunmuştur. Ama bazı insanlarında imza defterinde bir kaç imzadan başka birşey olmayacaktır. Bunlar da muhtemelen partide bir yerlerde mışıl mışıl uyumayı tercih etmişlerdir.

İşte bu şekilde 1 Milyon TL partideki kişilere bölüştürülmektedir. Lakin bütün imzaların da aynı değerde olmadığına dikkatinizi çekerim. Bazı imzalar vardır ki çok daha uzun süredir bu partidedir ve bu süre zarfı boyunca inanılmaz katkılarda bulunmuştur. Bu kişiden alacağınız imza, partiye yeni katılmış ve bir çok kişi tarafından tanınmayan bir kişininkine göre çok çok daha değerli olabilir.

Bu kavramda bizi #Minnows, #Dolphins, #Whales kavramlarına götürmektedir.


image.png

Kaynak


Gelin Özetleyelim.

  1. Steemit size açık-kaynak kodlu bir websitenin içeriğini ürettiğiniz için ödeme yapıyor.

  2. Size ödeme yapmalarının sebebi tabiki de kendi kazançlarıdır. Ama zaten bankalar da aynı sebeplerle bankada paranızı saklarlar. Aslolan kendi kazançlarıdır.

  3. Steem ya da SBD ne kadar çok kişiye ulaştırılır ve ne kadar çok kişi tarafından kullanılırsa değeri de o kadar çok artar.

  4. Bir bilgisayar oyununu multiplayer oynayan 3 arkadaşın, oyunun skorunu para birimi şeklinde kullanarak birbirlerine yemek ısmarlayıp, evlerini temizlettirdiğini düşünün, aslında kripto paralarda da durum bundan çok farklı değildir. Birinin adı skor, birinin adı Bitcoin. Temelde her ikisi de sayısal algoritmadır.


Yeniler ve meraklılar için Steemit Sistemi ile ilgili bildiklerimi paylaştığım eğitici ve bilgilendirici diğer postlarıma bakmayı unutmayın. SBD düşse de yükselse de her zaman söylediğim gibi çok takılmayın, buranın keyfini çıkarın. Upvote, Resteem ve Yorumları unutmayın. Sağlıcakla Kalın.


Eğitim Şart Postlarım:



animasyonum.gif

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center