One day in Bern, Switzerland - Μια ημέρα στη Βέρνη, την πρωτεύουσα της Ελβετίας 🔷 Μέρος 2ο

Το «σήμα κατατεθέν» της πόλης -και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα- είναι το «αστρονομικό» της ρολόι, το Zytglogge (φωτο επάνω και κάτω). Βρίσκεται στο σημείο όπου κάποτε βρισκόταν η δυτική πύλη της πόλης, στο ξεκίνημα του κεντρικού της δρόμου Kramgasse. Λίγο πριν το ρολόι δείξει το «ακριβώς», περιστρεφόμενες φιγούρες αρχίζουν τον απαράλλαχτο χορό τους, που εδώ και αιώνες τον επαναλαμβάνουν 24 φορές την ημέρα.

Η Βέρνη ιδρύθηκε στην κεντρική Ελβετία το 1191 από το Δούκα Μπέρτολντ τον 5ο (Berthold V) του οίκου των Τσέρινγκεν. Σύμφωνα με την παράδοση ονόμασε την πόλη Βέρνη (Bern) από μια αρκούδα που σκότωσε στην περιοχή (Bär η αρκούδα στα γερμανικά). Η αρκούδα είναι και το έμβλημα της πόλης. Αρχικά χτίστηκε σε ένα λόφο που σχεδόν περικλείεται (σε σχήμα πετάλου) από τον ποταμό Άαρ, ήδη όμως, από τον 19ο αιώνα, έχει επεκταθεί και στην απέναντι όχθη.

Η Βέρνη έγινε μέλος στην ελβετική συνομοσπονδία (προπομπό του σύγχρονου κράτους) το 1353. Πρωτεύουσα της Ελβετίας έγινε το 1848. Σήμερα ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 140.000 κατοίκους, ενώ της ευρύτερης αστικής περιοχής είναι περίπου 350.000. Η επίσημη γλώσσα της πόλης είναι τα Γερμανικά. Είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας (μετά τις Ζυρίχη, Γενεύη και Βασιλεία), παρ' όλα αυτά είναι η πρωτεύουσα της χώρας και φυσικά και του ομώνυμου καντονίου.

Ομοσπονδιακό Μέγαρο της Ελβετίας Bundeshaus (φωτο επάνω και κάτω)

Διάσημοι κάτοικοι της Βέρνης είναι ο κορυφαίος Ελβετός γιατρός και διανοητής Άλμπρεχτ φον Χάλλερ (Albrecht von Haller), ο ποιητής Άλμπερτ Μπίτσιους (Albert Bitzius), οι ζωγράφοι Φέρντιναντ Χόντλερ (Ferdinand Hodler) και Πάουλ Κλέε (Paul Klee), αλλά και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν που εκεί ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας όταν δούλευε ως υπάλληλος στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Βέρνης.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now