Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi

Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlıdır ve İstanbul'da Beyazıt'ta, Beyazıt Medresesi'nin içinde bulunmaktadır.

Önceleri giriş kapısında sağda,havuz olduğu için, Havuzlu Medrese de denmektedir.

Padişah 2. Beyazıt'ın isteğiyle 1506 ile 1508 seneleri arasında yapılmıştır. Camisi ise 1497 ile 1506 seneleri arasında tamamlanmıştır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan Vakıf 1505 senesinde kurulmuştur. Bunun sebebi ise, şeyhülissamın müderris olması şartıdır, ama o dönem şeyhülissamlar meşgul olduğu için, kendi yerlerine vekil tayin etmektedirler.

Beyazıt Medresesinde, bir dershane ve ondokuz oda bulunmaktadır. Binanın yapımında kesme taş kullanılmıştır. Girişinde kırmızı taşlar kullanılan medresenin görünümü etkileyicidir. Kapısının üstünde, siyah ve sarı boyayla yapılan hatai ve rumiler bulunmaktadır. Giriş kapısının yanındaki pencere, pembe mermerden yapılmıştır. Odalar kare şeklinde planlanmıştır. Köşedeki oda daha geniştir. Köşe odada, 3 tane alt, 1 tane üst pencere bulunur. Her odanın kendi dolap ve ocak yerleri bulunmaktadır. Sağ bölümde avluya geçilebilen bir yazlık oda bulunur. Yirmibeş kubbeli revağı vardır. Sol tarafında tonozlu geçit bulunur ama bu geçidin yapılma sebebi bilinmemektedir. Büyük olasılıkla, buraya bağlanan bir geçit için olduğu düşünülmektedir. Dershane binasında, duvar bağlantısı bulunmaktadır. 9 alt ve 1 üst pencereye sahiptir. Ocak bulunmaz ama yan bölümde dolap yeri bulunmaktadır. Kapı kemerinin yapımında pembe beyaz mermer kullanılmıştır.
1943 senesinden sonra Gazanfer Ağa Medresesi onarılınca, burası sadece kütüphane olarak kalmıştır. İlk olarak 1968 senesinde açılan Yazı Müzesi, restorasyondan sonra 1984 senesinde, Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır.

Müzede 278 tanesi sergilenen toplam 3637 eser bulunmaktadır. Ayrıca kutsal emanetler de sergilenmektedir. Müzede bulunan eserler, yazı çeşidine göre ayrılmış ve bu şekilde sergilenmektedir.

Müze restorasyon sebebiyle şu anda ziyarete açık değildir.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now