Dünyada Ve Türkiye'de Mobil Kullanım Nasıl Değişti?

Google tarafından yapılan yeni bir çalışma, dijital alışkanlıklarda giderek mobil kullanım rakamlarının arttığını, mobilin daha fazla benimsendiğini gösterdi. “Tüketici Barometresi Çalışması” adı ile paylaşılan sonuçlara göre mobil, ilk defa yüzde 50’yi geçmeyi başardı. Araştırmanın en çarpıcı özelliklerinden birisi kapsama alanı olurken, 63 farklı ülkede gerçekleştirilen çalışmalar, tüketicilerin online etkinliği, dijital becerileri, yeni teknolojiyi ve hizmetleri benimsemesindeki detayların öğrenilmesini sağladı.

Çalışmaya 79 Bin Kullanıcı Katıldı
2017 yılı genelinde yapılan bu çalışmada 79 bin kullanıcıya ulaşılmış durumda. 2 milyonu geçen röportaj süresiyle kapsamlı bir çalışma yapan Google, bu çalışması ile aynı zamanda teknoloji alanında yaşanan değişime de ışık tuttu.

Akıllı Telefon Bilgisayarı Yendi
20 yıldan beri düzenlenen anketlerde 2017 aynı zamanda bir dönüm noktası oldu. Öyle ki 20 yıldan beri anketlerde bilgisayarlar her zaman yüksek kullanım oranları ile çalışmayı birinci olarak bitirirken 2017’de sıralamalarda ciddi bir değişim yaşandı. Kapsam altındaki 63 ülkenin tamamında kişilerin yüzde 50’i aşkın oranla internete mobil bağlanıyor. Raporla ilgili en çok dikkat çeken sonuçlar ise şöyle oldu;

İnternete akıllı telefon üzerinden erişen kullanıcıların nüfusa göre yüzde oranı şöyle; Ukrayna yüzde 51, Suudi Arabistan yüzde 98. Türkiye’nin bu araştırmadaki oranı ise yüzde 87 olarak açıklandı.

Türkiye Mobil Kullanım Raporu
Araştırmada her ülke için detaylı raporlar da sunulurken, Türkiye’de mobil kullanımda yükselen bir ivmenin olduğu görülüyor. 2013 ile 2017 yıllarının karşılaştırıldığı raporda internet kullanımı Türkiye’de yüzde 45’ten yüzde 75’e çıkmış durumda. Nüfusa göre hesaplanan bu oranlarda akıllı telefon kullanımında da yükseliş görülüyor. 2013 yılında yüzde 30 olan bu oran 2017 yılında yüzde 77’e kadar yükselerek iki kat bir artış yaşamış durumda. Akıllı telefonlardan internete bağlanan kişi sayısında ise oranlar yüzde 35’ten yüzde 87’e çıkmış.

Türkiye’de Mobil İnternet Kullanımında Ne Yapılıyor?
Kişilerin akıllı telefonlar üzerinden internet bağlantısında ne yaptığına dair yapılan araştırmalarda ise kullanıcıların yüzde 85’i cep telefonundan sosyal medya sitelerine giriş yapıyor. Cep telefonundan arama yapan kullanıcı yüzdesi 82 olurken video izleyenlerin oranı yüzde 82.

Mobil İnternet Kurallarını Yeniden Belirliyor
Mobil kullanımın artması aynı zamanda internet kullanımında da kuralları yeniden belirliyor. Mobil uyumlu siteler, mobil aplikasyonlar ve pek çok daha internet kavramı mobile göre yeniden yazılıyor. Mobil ile birlikte internete erişim kolaylaşırken, bu durum kişilerin daha fazla online olmasına da katkı sağlıyor. Öyle ki Türkiye genelinde yüzde 45 oranında bir internet kullanım oranı bulunurken, mobil devrim ile birlikte bu oran daha da artmış durumda. 2017 yılındaki rakamlara göre bu yüzde 75’e çıkmış durumda. Bu rakamların artışındaki en önemli etken mobil olarak kabul ediliyor. Öyle ki mobil büyüme hem internet kullanımını hem de kullanıcıların internete girme sıklığını artırıyor.

Mobil Değişim Davranışları Nasıl Etkiledi?
Online etkinliklerin büyük bir bölümünde artık mobilin olduğu görülürken bu değişim eğlence segmentinde çok daha fazla hissediliyor. Arama motoru kullanımından sosyal medya kullanımına video izlemekten oyun oynamaya kadar kişiler pek çok yeni alışkanlık edinirken, tüm bu işlemler mobil üzerinden yapılıyor. Araştırmalarda Nijerya gibi mobil bant genişliği düşük, yüksek veri ücretlerinin ödendiği ülkelerde dahi mobil aramaların yüzde 56 oranlara kadar çıktığı görülüyor. Bu bakımdan kişilerin bu davranışlarında internet altyapı kalitesi ve ücretlerin de çok önemsenmediği net bir şekilde görülüyor.

Hazırlanan raporda mobil video izlemek ciddi bir artış yaşarken en çok artış yaşanan ülkeler sıralamasında Türkiye de yer aldı. Öyle ki Türkiye Mısır (%222 artış), Vietnam (%192) ile birlikte yüzde 192’lik oranıyla listeye üçüncü sıradan girdi.

Yazar Notu: Derleme Google tarafından yapılan Tüketici Barometresi Çalışması 2017 raporu esas alınarak yapılmıştır.dunyada-ve-turkiyede-mobil-kullanim-nasil-degisti.jpg

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center