Zamanda Geriye Gitmek Mümkün mü?

img_3668.jpg

Hoş geldiniz. Bu yazı zamanda geçmişe gitmenin mümkün olup olmadığı üzerine olacak.

Şimdi bunu anlatmadan önce ışık yılının ne olduğunu anlamamız gerekir. Işık yılı, zaman ölçü birimi değildir. Işık yılı, bize mesafeyi söyler. Günlük hayatta metre, kilometre gibi kavramlara aşinayız. Ancak bu kavramları evrendeki mesafeler için kullanamıyoruz. Çünkü evren devasa. İnsan aklının algılayamayacağı kadar devasa. Bu yüzden kozmik mesafeler ışık yılı ile ölçülür. Şimdi ışık yılı nedir buna bakalım. Işık yılı, ışığın bir yılda aldığı mesafedir. Kilometre hesabı ile 1 Işık Yılı = 9.460.800.000.000 kilometre. Sayıyı okumadan geçtiğinizi düşünüyorum :). Şimdi bunu size neden anlattım. Çünkü anlatacağım konuyla direkt bağlantılı.

img_3669.jpg

Dünya ile Güneş arası 8 ışık dakikasıdır. Yani Güneşten t anında çıkan ışık bize 8dk sonra ulaşıyor. Başka bir deyişle gökyüzüne baktığımızda Güneşin 8dk öncesini görüyoruz. Bu her gök cismi için geçerli. Örneğin 100 ışık yılı uzaklıkta olan bir yıldız bu gün patlasa o yıldızın patladığını anlayabilmemiz için 100 yıl geçmesi gerekir. Son bir örnek verdikten sonra asıl konuya döneceğim. Hatırlarsanız geçen yıl iki nötron yıldızının çarpışma haberi çıkmıştı. Bu iki yıldız bizden 130 milyon ışık yılı uzaklıkta. Yani esasında o iki yıldız 130 milyon yıl önce çarpıştı. Henüz ortada insan diye bir canlı yok. O çarpışmanın ışığı bizim uzayda bulunduğumuz konuma gelinceye kadar Dünyada insan türleri evrimleşiyor. Bu türler arasında sadece bir tanesi (Homo Sapiens) canlılığını sürdürüyor. Avcı-toplayıcı dönemi geçiyor, tarımı başlatıyor, binlerce olay gerçekleşiyor, yetmiyor ve çarpışan iki yıldızı tespit edebilecek teknoloji seviyesine ulaşıyor ve taaa 130 milyon yıl önce çarpışan iki yıldızı tespit edebiliyoruz. Bu son yazdığımdan aslında cevap az çok belli oluyor ama ben yine de konuya giriyorum. Bu olayı hikaye şeklinde anlatacağım.

Teknolojinin doruğuna ulaştığımız bir zamandayız. Roketinize atladınız ve 243 milyon ışık yılı kadar mesafe aldınız ve roketteki özel cihazla Dünya'ya baktınız. Fakat o da ne? Bu bildiğiniz Dünya değil. İçinde bildiğiniz canlıların hiçbiri yok. Çoğu canlı devasa boyutta. Dinozorlar henüz yeni oluşmaya başlamış. Şimdi tekrar yola koyuldunuz Dünyadan 518 milyon ışık yılı uzağa gittiniz. Dünyaya baktığınızda Kambriyen dönemini görüyorsunuz. Yani canlı çeşitliliği çok büyük bir hızla oluşmaya başlamış. Hızınızı alamayıp Dünyadan yaklaşık 5 milyar ışık yılı uzaklaştınız. Dünyanın olduğu konuma baktığınızda Dünyanın yeni oluşmaya başladığı sürece tanıklık ediyorsunuz. Eğer kendinizi izlemek istiyorsanız 5 milyar yıl orada beklemelisiniz

Bu kısa hikayeden anlayacağınız üzere ışık evrenin her yerine aynı anda ulaşmıyor. Bundan dolayı uzak mesafelerdeki ışığı olduğu anda görmüyoruz. Yani gökyüzüne baktığınızda gördüğünüz yıldızların bazıları aslında orada olmayabilir.

img_3670.jpg

Sonuç:
Zamanda geriye gidebiliriz ama müdahale edemeyiz. Başka bir deyişle 100 nesil önceki atanı görürsün ama gidip elini sıkamazsın.

Kaynak:
https://www.uzay.co/isik-yili-nedir-1-isik-yili-kac-kilometredir/
https://cilginfizikcilervbi.com/iki-notron-yildizi-carpisirsa-ne-olur/
https://www.uzay.co/isik-yili-nedir-1-isik-kilometredir/
https://cilginfizikcilervbi.com/iki-notron-yildizi-carpisirsa-ne-olur/

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center