Kişisel Hakları Tehdit, Aramızda Bir Ajan mı Var ?

Google’ın popüler servislerinden olan My Location insanların kişisel haklarını tehdit ediyor mu?Herkeze kullanıma açılan Google My Locations ile birlikte GPS benzeri bir sistemle o anda nerede olduğunuzu takip edebiliyorsunuz. Bunu isterseniz başkalarının da görmesine izin verebilen bu servis acaba kişisel hakları tehdit mi ediyor? sorusunu aklımıza getiriyor. Bu servisi başka hangi alanlarda kimler ne amaçla kullanıyor? Aslında bu servisin ilk tanıtıldığı zamanlarda bu tip düşünceler oluşmuştu fakat çok sönük kaldı. Çünkü Google’ın sunduğu hizmet gerçekten kişisel hakları bir an için arka planda bırakacak kadar güzel görünüyor. Bu da işin süsü olsa gerek. Açıkcası 2013 de yaşanan Edward Snowden Olayından sonra kişisel hakları tehdit konusunda paronayak olmamak elde değil. 

My Location servisinin çalışması için cep telefonunuzda GPS cihazı veya harici bir GPS cihazı kullanmanıza gerek yok. Zaten böyle bir şey olsaydı cep bilgisayarınız veya telefonunuzun pil ömrünün en fazla bir gün olacağı apaçık ortada. Google bu konuda oldukça zekice davranarak GPS’in uydularla haberleşerek yaptığı hesaplamayı sizin etrafınızdaki cep telefonu antenlerine olan sinyal gücü üzerinden hesaplamalar yapıyor. Bu hesaplamalar sonucunda kendi haritası üzerinde çizdiği daireleri birleştirerek, orta noktada sizin bulunduğunuz pozisyonu harita üzerinde size sunabiliyor.Bu basit yöntem ile birlikte artık çok daha sağlam bir yer belirleme sistemine sahip oluyorsunuz. Bu sayede belki GPS cihazları sadece kurumsal olarak kalmaya devam edebilir. Zaten GPS cihazları genel kullanım için oldukça tehlike sayılabilir. Çünkü küçük oynamalarla GPS üzerinden güdümleyebildiğiniz füzeleri bile yönlendirmeniz mümkün olabiliyor.Google’ın şu anda edinebildiği veriler sadece hangi GSM ağının kullanıldığı, hangi GSM anteni üzerinden bağlanıldığı gibi genel verilere sahip olurken, şimdilik GSM operatörlerinin veritabanlarındaki cep telefonu sahiplerinin bilgilerine erişebilmiş değil. (Acaba !) Buna da erişirse tamamen insanlara reklamları yönlendirebilme şansı olabilecek.Şimdilik bölgesel reklamlar üzerinde çalışan Google, kişinin bulunduğu şehir ya da ilçeye göre yönlendireceği reklamlarla birlikte cep telefonlarımızı oldukça fazla sayıda işlev sahibi yapmış olacak.

Peki Google Ne Yapmak İstiyor?

Google anladığımız kadarı ile bilim kurgu filmlerindeki inanılmaz büyük ve dalında dünyanın bütün noktalarına erişimi olan bir dev olmaya çalışıyor. Ve bunu neredeyse başarmış gibi görünüyor.


H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now