Preview: PlayStation 5


Sony a prezentat pentru prima dată imagini cu noua consolă PlayStation 5 în noaptea dintre 11 și 12 iunie 2020, începând cu orele 23 (ora României). Pe parcursul celor 90 de minute, jucători din toată lumea au avut ocazia de a vedea câteva dintre titlurile de lansare ale sistemului, dar și primele imagini cu mult-lăudatul PlayStation 5.

Anterior, consola a reprezentat subiectul unui întreg eveniment despre specificații tehnice și teraflopi – iar jucătorii i-au taxat pe niponi pentru îndepărtarea de la elementul esențial din această minunată lume a divertismentului digital interactiv: jocurile.

Mai mult, voci mai mult sau mai puțin cârcotașe transmiteau zvonuri legate de reținerile pe care Sony le are în a prezenta publicului larg aspectul sistemului PlayStation 5. Întrucât se spune despre prototipurile transmise către dezvoltatori că ardeau precum prăjitoarele de pâine și Xboxurile 360, s-a pus problema răcirii sistemelor. În timp ce Microsoft a avut timp să defileze cu noua consolă, Sony a ales să aibă o abordare ceva mai cuminte și reținută... până astăzi.


V-ul mi-a amintit de lecțiile de matematică din clasa a 3-a, când am învățat că în cifre romane înseamnă 50 sau ceva de genul.

Din fericire, acest eveniment a avut atât jocuri cât și o prezentare a designului PlayStation 5. Sony ne-a oferit tuturor câteva mostre din gustul noii generații și ne-a părăsit cu doar câteva cadre cu noua consolă.

Care sunt jocurile de lansare pentru PlayStation 5?

În mod surprinzător, prezentarea Sony a început cu GTA V: un joc lansat pentru prima dată pe PS3 și Xbox 360, pentru a fi ulterior remasterizat pentru PS4, Xbox One și PC. Alegerea este cel puțin bizară, ținând cont că ne referim la ceva care a fost o noutate în urmă cu două generații de console.

Vestea bună este însă că toți cumpărătorii sistemului PlayStation 5 vor primi gratuit o copie a jocului GTA V și acces la universul online. Mai mult, toți cei care au cumpărat GTA V pe PlayStation 4 vor primi bani care pot fi folosiți în GTA Online.

Ținând cont că Epic Games Store a oferit deja GTA V gratuit către toți abonații, nu putem spune că suntem impresionați de gest. Însă acest dar marchează continuarea unei colaborări interesante între Sony și Rockstar, așa că ne putem aștepta la surprize în materie de exclusivități (cred că Bully 2 ar putea fi introdus în plan la un moment-dat).

Dar dincolo de momentul bizar marcat de prezentarea GTA 5, am avut parte de titluri care marchează tranziția dintre cele două generații de console: în consecință, pe parcursul celor 90 de minute ne-am delectat atât cu jocuri care într-adevăr arată "next gen" și justifică migrarea către un sistem nou, dar și titluri care nu au impresionat prea tare și au lăsat impresia că ar fi putut fi lansate pe PlayStation 4 Pro.

În ordinea prezentării, jocurile pentru PlayStation 5 sunt:

  1. Gran Turismo 7 (simulator auto adaptat pentru a fi și mai realist);
  2. Spiderman (care nu îl va mai avea protagonist pe Peter Parker, ci va trece la versiunea cu Miles Morales);
  3. Ratchet & Clank (un platformer 3D care profită din plin de timpii de încărcare scurți garantați de SSD-ul de mare viteză pentru a marca trecerea instantă dintr-o lume într-alta);
  4. Project Athia (joc realizat de creatorii Final Fantasy VX);
  5. Stray (o poveste bizară cu o pisică);
  6. Returnal (un fel de Gears of War, dar cu protagonist feminin);
  7. Sackboy (răspunsul Little Big Planet pentru Super Mario Odyssey);
  8. Kena (un fel de Fable, dar ceva mai copilăros);
  9. Goodbye Volcano High (poveste despre adolescenți liceeni care arată precum categoria Furries de pe Tumblr);
  10. Oddworld (o adaptare ceva mai explozivă a clasicului Lemmings);
  11. Ghostwire Tokyo (un FSP asemănător cu Blood în armosferă, dar adaptat după ciudățeniile japoneze);
  12. Jett (noul No Man's Sky);
  13. Godfall (un nou titlu multiplatform de la Gearbox care pare să combine Devil May Cry sau God of War cu universul medieval din seria Fable);
  14. Solar Ash (noul Journey, un platformer 3D artistic);
  15. Astro's Playroom (încă o încercare a studiourilor finanțate de Sony pentru a acapara din publicul consumator de Super Mario);
  16. Hitman 3 (arată bine, dar acum va trebui să găsesc un alt mod de a face referire la Hitman: Contracts);
  17. Little Devil (nimic prea interesant la prima vedere);
  18. NBA 2k21 (dacă Microsoft s-a lăudat cu Fifa, Sony a trebuit să integreze un joc sportiv în prezentare);
  19. Bugsnax (o ciudățenie care îmi aduce aminte de seriile Pikmin și Impossible Creatures);
  20. Demon's Souls (un titlu drăguț, dar care nu a avut imagini de gameplay efectiv);
  21. Deathloop (Control cu acțiune în anii 1960, cu elemente de întoarcere în timp la fel ca în Prince of Persia);
  22. Resident Evil VIII (primul joc prezentat care chiar arată impresionant și justifică trecerea la o generație nouă de hardware);
  23. Pragmata (un alt joc interesant cu acțiune care se petrece în spațiu, dar care nu prezintă imagini care să ne ajute să tragem vreo concluzie despre tematică sau gen);
  24. Horizon: Forbidden West (probabil cel mai arătos joc din prezentare, cu peisaje subacvatice care i-ar face invidioși pe realizatorii de documentare de la Animal Planet;

Impresii despre Jocurile prezentate pentru PlayStation 5

Spre surprinderea mea, nu s-a menționat nimic despre cel de-al doilea joc din seria The Last of Us, care va fi lansat luna aceasta pe PS4 și va primi îmbunătățiri pentru generația următoare. Din punctul meu de vedere, este o oportunitate ratată pentru Sony: au în ograda proprie un titlu AAA deja finalizat în proporție de 90 și ceva la sută (am auzit că patch-ul din prima zi are cam 100 GB) pe care l-ar fi putut folosi pentru a arăta scene avansate de gameplay cu grafică de generație nouă.

Poate că nu au vrut să îi facă pe potențialii cumpărători să mai aștepte jumătate de an până pun mâna pe un nou sistem care să ruleze The Last of Us 2 într-o manieră mai spectaculoasă. Dar ținând cont de volumul de comenzi și de numărul de fani ai seriei care vor să parcurgă povestea încă din ziua lansării, ipoteza vânzărilor reduse pare mai puțin probabilă.

Dar să lăsăm la o parte ceea ce nu a fost menționat și să vorbim despre ceea ce ne-a fost dezvăluit: jocurile pentru PlayStation 5 arată, în mare parte, impresionant. Sony s-a lăudat chiar la începutul transmisiei că toate imaginile prezentate au fost înregistrate pe o consolă de-a lor.


Secvențele subacvatice din noul Horizon îți taie respitația... la propriu.

Însă nu am primit cu adevărat secvențe de gameplay efectiv. Numărul de jocuri care chiar îndeplinesc această cerință minimală este stupid de mic. Și dintre toate titlurile prezentate, ies în evidență cu adevărat doar Gran Turismo 7, Project Athia, Godfall, Deathloop, Resident Evil VIII, Pragmata și Horizon: Forbidden West. Cu alte cuvinte, Sony a păstrat ce este mai bun pentru început și final, servindu-ne pe parcurs cu suișuri și coborâșuri.

Mai mult, trebuie precizat faptul că Godfall, Deathloop, Godfall și Pragmata vor fi lansate atât pe PS5 cât și pe PC (ceea ce le face predispuse să aibă o versiune de Xbox prin GamePass). Prin urmare, câteva dintre cele mai spectaculoase jocuri din prezentarea Sony nu sunt exclusive – și nici nu includ NBA 2k21 sau Hitman 3, care sigur vor apărea pe toate platformele.

Nu în ultimul rând, trebuie să remarc și încercarea Sony de a acapara din segmentul de piață deținut de Nintendo. Două dintre jocurile prezentate (Sackboy și Astro's Playroom) sunt efectiv clone de Super Mario, iar titluri precum Oddworld, Kena și Ratchet & Clank sunt cu siguranță suficient de inocente pentru a le permite părinților să își lase copiii să se joace fără griji și restricții. Prin urmare, PlayStation 5 nu se adresează doar publicului adolescent și matur (contrar impresiei inițiale lăsate de asocierea cu GTA V).

Merită cumpărat PlayStation 5 în ziua lansării?

Sony ne-a fermecat cu imagini realiste și tranziții futuriste cu emblematicul logo "X, O, Pătrat, Triunghi". Ne-a oferit o mică imersiune în viitorul divertismentului interactiv de pe canapea și ne-a făcut promisiuni legate de puterea de procesare a consolei, utilizarea tehnologiei Ray Tracing și viteza nemaiîntâlnită a SSD-ului integrat.

Însă PlayStation 5 nu are încă un preț oficial și probabil că în ziua lansării îi vor lipsi titluri cu adevărat grele, care să justifice golirea portofelelor și întârzierile la plata facturilor și chiriei.

Este un sistem robust care oferă experiențe de joc 4K la un preț care se speculează a fi mai mic decât cel al unui PC care rulează jocuri la astfel de rezoluții înalte. Prin PlayStation 5, Sony face promisiuni mărețe și încearcă să promoveze mecanici de joc imposibile în generațiile anterioare tocmai din cauza limitărilor impuse de hard disk-urile lente.

Însă Sony nu reușește încă să ofere argumentul decisiv pentru PlayStation 5. Știm că avem parte de un sistem care va veni în două versiuni (una cu Blu-Ray capabil să citească formate 4K și una fără unitate optică, dependentă în totalitate de conexiunea la internet). Mai știm că prețul componentelor se învârte în jurul valorii de $500 și, prin urmare, consola ar putea costa $600 (care vor fi transformați în euro și li se va adăuga TVA-ul).

Sony oferă și compatibilitate completă cu PlayStation 4 și cu siguranță multe dintre titlurile cele mai bune de pe vechiul sistem vor fi remasterizate. Prin urmare, nu se pune problema de lipsă de jocuri în ziua lansării.

Dar ceea ce ne-a fost prezentat până acum pur și simplu nu este suficient de convingător pentru a ne descotorosi de pragmatism. În momentul când PlayStation 5 va primi prima reducere de preț în al doilea sau al treilea an de stat pe rafturi, deja vom avea mai multe jocuri AAA la prețuri mai competitive. Tranziția de la PS4 la PS5 se va fi făcut în totalitate și mulți dintre noi ne vom afla în postura de a cumpăra noua consolă tocmai pentru a ține pasul cu evoluția tehnologiei.

Atunci când ne gândim la Sony PlayStation, ne vin în minte titluri precum God of War, Uncharted, Killzone, Crash Bandicoot, Ratchet & Clank, Resident Evil, Until Dawn, Persona, Shadow of the Colossus, Metal Gear Solid, Bloodborne, The Last of Us și Little Big Planet. În ziua lansării, PlayStation 5 va avea cam un sfert dintre noile versiuni ale titlurilor care i-au consacrat istoria. În primul an de viață, dacă toate planurile sunt respectate, vom avea jumătate dintre ele.

Ceea ce înseamnă că un jucător înțelept va mai aștepta puțin înainte să își arunce PS4-ul pentru a avea parte de Ray Tracing-ul fără timpi de încărcare experimentat din confortul canapelei din sufragerie. Mai ales atunci când are salariu de România și trebuie să economisească câteva luni pentru a achiziționa ceva care costă mai mult decât un frigider sau un televizor, dar are o speranță de viață mai mică. Dar dacă Sony decid să ne trimită câteva console pentru a face teste și review-uri, promitem că nu ne plângem.

Cu siguranță veți afla mai multe despre impresiile noastre despre PlayStation 5 (și felul cum ne raportăm la el prin comparație cu Xbox Series X) în episodul 51 din podcastul NEXT LEVEL, pe care îl vom înregistra spre sfârșitul săptămânii.

Abonați-vă la canalul nostru de YouTube pentru a vedea atunci când apare podcastul. Și dacă nu vă grăbiți, ne puteți asculta și pe Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts și multe alte platforme.



Posted from my blog with SteemPress : https://nivelul2.ro/preview-playstation-5/
H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center