Kripto paraların geleceği ve türkiyenin nerede olacağı + [Cointurk 24. Projesi] mehmetkervan #1587

Kripto paraların geleceği

Herkes kriptoların geleceğinin iyi olacağını savunuyor .Yada potansiyellerinin büyük olduğunu.Doğru potansiyeli var ki bu bir çok uzman tarafından dile getirildi .

Ancak bir teknolojinin potansiyelinin yüksek olması, o teknolojinin her alanda başarılı olacağı anlamına gelmiyor. Bir iktisatçı ve iktisat tarihçisi olarak bu kısa yazıda bitcoin ve diğer kripto paraların bugünkü koşullardaki sorunlarına değineceğim ve bir para birimi olarak niçin kalıcı olamayacaklarını göstermeye çalışacağım.


Bir paranın en önemli işlevlerinden biri kolaylıkla kullanılabilen bir ödeme aracı olmasıdır. Oysa bitcoin ve diğer kripto paraların bir ödeme aracı olarak kullanılması zor ve külfetlidir. Büyük miktarlarda kripto paranın çeşitli kişi ve kurumların hesaplarından çalınması da kripto paraların çok güvenli olmadığına işaret ediyor. Bugün bitcoin ve diğer kripto paraların kullanımı için en uygun alanlar uyuşturucu ticareti, vergi kaçırmak, gizli hesaplarda para saklamak gibi görünüyor.

Bitcoinin devletlerin ve merkez bankalarının denetiminde olmaması bir avantaj gibi sunuluyor. Evet, devletler güçlerini sık sık kötüye kullanılabilirler. Ancak, son iki bin beş yüz yılda para birimlerinin başarısında devletin denetimi ve desteği çok önemli rol oynamıştır. Devletlerin desteklemediği veya denetlemediği para birimlerinde ise denetimin perde arkasındaki güçlü oyunculara ve büyük şirketlere geçme tehlikesi vardır.

Bugün dolar, euro, sterlin gibi dünyanın önde gelen para birimlerinin ardında altın gibi değerli madenlerin olmaması bu paraların zaafı gibi sunuluyor. Oysa Dolar, Euro, TL gibi paraların herbirinin ardında devletler ve merkez bankaları vardır. Bu paralarla örneğin devletlere ödeme yapılması mümkündür. Bitcoin ve diğer kripto paraların ardında ise hiç bir devlet ya da merkez bankası bulunmuyor. İşlem aracı olarak pek kullanılamadıkları ve devletlere yapılan ödemelerde kabul görmedikleri için, değerleri tamamiyle spekülatif olarak belirleniyor. Bu nedenle de fiyatları son derece oynak ve piyasalarda manipülasyona açık. Bugün toplam sayıları 16 milyonu aşan tüm bitcoinlerin yüzde 40’ı sadece 1000 kişinin denetiminde bulunuyor. Son yıllarda hem bitcoin hem de diğer kripto paralarda manipülasyon yapıldığına, örneğin bazılarının fiyatlarının yukarıya çekildiğine ilişkin ciddi kuşkular var.

Bitcoin son haftalarda değer kaybediyor. Önümüzdeki haftalarda bu eğilim devam edebilir veya tam tersi olabilir. Bu yazı kripto paraların kısa vadeli dalgalanmaları hakkında bir yargıda bulunmuyor ama uzun vadede başarılı olamayacaklarına işaret ediyor. Adını koyalım. Bitcoin mal piyasalarında oluşan bir balondur. Daha önce oluşan lale soğanı ve diğer örneklerde görüldüğü gibi, bu balon bir süre devam edebilir. Piyasaya erken girenler zamanında çıkarlarsa veya çıkmışlarsa para da kazanabilirler. Ancak yüksek fiyatlar kalıcı olmayacaktır. Önümüzdeki dönemde yasadışı faaliyetleri önlemek isteyen devletlerin engelleme veya yasaklamalarla balonun patlamasında önemli rol oynamaları mümkündür. Evet bende steemitdeyim ve steemit steem diye coinle işliyor .Peki neden burdayım .Ben zaten steemlerimi uzun süre tutmayı düşünmüyorum .Dediğim gibi bu kısa vadeli bu işin içine girenler için kazançlı olabilir.ÖZellikle steemitin kazançlı ola bileceği kanısındayım tabii çok uzun bir süre değil.


Türkiyeye gelirsek ...

Türkiye en son piyasa sürdüğü NexPara ' nın fiyatı sıfırlandı ve piyasadan çekildi.Ben zaten bu balonun patlayacağını savunan birisi olarak Türkiye bu konuda gelişsede gelişmesede bi faydası olmayacağını düşünüyorum.


Bir çok bu projeye katılan kripto para dostu insanla karşıt düşüncede olsamda bu projeye katıldım.Belkide @kusadası beni ödüllündirmiycek çünkü onunda fikirleriyle fikirlerimiz uyuşmuyor.Her neyse ama yinede @kusadası 'nın

-Yazıyı yazarken kendi düşüncelerinizi yazınız. olarak belirttiği maddeye uygun davrandığımı düşünüyorum.Geri kalan sizler kalmış .Başka bir @kusadası projesinde görüşmek üzere.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now