En basit yöntemle evde şarap (cider) yapımı

Malumunuz son alkol fiyatlarına gelen zamlardan sonra artık 2-3 tane bira almak bile insanın cebine külfet olmaya başladı. Aslında bunun bir nevi gayri resmi alkol yasağı olduğundan adım gibi eminim.Neyse o konulara hiç girmek istemiyorum.

Yapacağımız içki aslında tam olarak şarap değil. Tadı şarap gibi olup tamamen sizin kullandığınız malzemeye göre olan birşey.Normalde buna cider deniyor fakat ben kırmızı meyvelerden yaptığım için şarap demeyi tercih ediyorum.Cider dediğimiz içki aslında elma suyundan yapılır.

Tatava yapma tarifi ver bölümüne geçiyorum; biz evde hazırlarken 19-20 lt'lik plastik su bidonlarını kullanıyoruz. O yüzden tarif 20 lt'lik üzerinden verilecektir.

Malzemeler

  • 19-20 lt'lik su bidonu
  • A101'den 18 tane Dooy Marka Vişne ya da karışık meyveler ya da üzüm (%100 olması çok daha iyi sonuç verir)
  • Yaklaşık 1.5 kg şeker
  • Büyük tıpalı hava kilidi (Buradan)
  • Yaklaşık 6 gr beyaz şarap mayası (Buradan)

Hazırlanışı

  • Su bidonunun içini çok az miktarla çamaşır suyu ekleyerek sıcak suyla iyice çalkalayın.
  • Meyva sularını bidonun içine doldurun.Şeker ve mayayı ekleyin.
  • Kapağını kapatıp biraz çalkalayın. Hem şeker erisin hem de maya dağılsın.
  • Hava kilidinin içine azıcık su doldurun (Kırmızı şapkalı zamazingo) ve tıpayla beraber bidonun ağzına takın.

Şimdi biz ne b*k yedik ?. Yaptığımız şey aslında tamamen doğal fermantasyon yolu ile alkol üretmektir. Eklediğimiz şeker ve ayrıca meyva suyunun içinde olan şekerleri, mayalarımız 25 °C oda sıcaklığında bir güzel yiyip, alkol üretip, karbondioksit osuracaktır.

Fermantasyon başladığında hava kilidinden bulup, bluulululp v.s su sesleri duyacaksınız.Yaklaşık 1 hafta sonra hava kilidi manyak gibi karbondioksit çıkartmaya başlayacaktır. Telaş etmeyiniz. Mayalar canavar gibi çalışmaktadır.

Üç hafta sonra hava kilidindeki hareketi gözleyin.Çok azaldıysa artık şarabınız olmuş demektir.Artık şişelemeye geçebilirsiniz.

Burada önemli olan nokta mayalar siz görmeseniz de yine çalışmaktadır. Şarabı şişeye koyduğunuzda eğer oda sıcaklığında bırakırsanız şişelerde bir miktar şişkinlik olacaktır. Bu yüzden şişelediğiniz şarabı dolaba koyun.Mayalar fermantasyonu durduracaktır.

Biz evde eşimle beraber %100 üzüm, %100 vişne, %100 Karışık meyve suyundan şaraplar yaptık ve tükettik. Gerçekten çok basit ve kolay bir şarap yapımı. Siz tarifi genişletebilirsiniz. Ha bu arada ticari şaraplara benzemez fena çarpar baştan uyarayım.

Afiyet olsun.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center