Alleen als je ziek bent

Oké, ik ga wel op de site van het RIVM kijken

Daar staat bovenaan:
" ... Je kunt ziek worden als je besmet raakt met SARS-CoV2, het virus dat het nieuwe coronavirus veroorzaakt ... " 🤔
{SARS = Severe Acute Respiratory Syndrome (NL: Ernstig acuut ademhalingssyndroom), CoV2 : Corona Virus 2}

Euh, wadda...!?

Is het niet: COVID-19, het virus van de Corona familie (verkoudheid veroorzaker, naast de Rhino virus familie), dat bij een klinische infectie SARS-CoV2 kan veroorzaken?

Oké, maakt niet uit, zelfs experts noemen het virus regelmatig SARS-CoV2 in plaats van COVID-19.

Wat wel interessant is, is de inhoud van die pagina.

Zoals:
" ... Je moet (meestal) in contact komen met een grote hoeveelheid virusdeeltjes voordat je ziek wordt ... "

En daarna volgt er volgens mij een cruciaal deel:
" ... Een ziek iemand met het nieuwe coronavirus maakt in zijn lichaam miljoenen kopieën aan van dit virus. Deze deeltjes zitten vooral veel in de longen, maar ook op andere ‘natte’ plekken, zoals je keel of neusholte. Als je schreeuwt, niest of hoest, komen er behalve lucht ook heel veel druppeltjes uit je longen, keel of neusholte. Het nieuwe coronavirus verspreidt zich via deze druppels. Als andere mensen die druppels inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus ... "

Het meest belangrijke deel zit daar in de eerste zin en wel in het woordje: ZIEK.

Dus, mensen die ZIEK zijn. En dan lijkt mij de mate van klinische infectie bepalend. Met andere woorden des te zieker iemand is, des te meer virussen worden er gereproduceerd in de cellen, des te hoger de mate van besmettelijkheid.

🤔 Wacht eens even... !?

Waarom wordt dan steeds gewezen naar mensen die niet ziek zijn? Waarbij men soms zo ver gaat om hen als 'potentiële moordenaars' te bestempelen.

Maar ... Asymptomatische 'BESMETTINGEN!!!' zijn toch praktisch uitgesloten? Dat lijkt mij ook vrij logisch, gezien de uitleg van het RIVM, medici en andere experts.

Niemand zal het volgens mij trouwens in het hoofd halen om een zieke medemens met SARS-CoV2 uit te schelden voor 'potentiële moordenaar'. Terwijl een, al dan niet ernstig, ziek persoon klinisch geïnfecteerd is en de mate van deze infectie bepaald hoe besmettelijk iemand is voor de medemens.

Dat iemand 'positief' test bij een RT-PCR test zegt alleen dat er, mogelijk, een virus (restant) gevonden is. Er is een foutmarge van 0,5 tot 2 procent. En de test kan geen actief virus aantonen, noch een klinische infectie duiden of de mate van infectie, dus mate van besmettelijkheid, bepalen.

GGD Test-straat als mogelijke brandhaard

Mensen die geen (duidelijke) symptomen hebben zouden volgens mij ver van de GGD test-straten vandaan moeten blijven. Zij zullen immers pas een mogelijke bron van besmetting zijn als ze zelf ziek zijn. Bovendien nemen ze een bijzonder groot gezondheidsrisico door naar een verzamelplek te gaan waar mogelijk het virus volop in miljarden druppels ronddwaalt.

En dan nemen ze mogelijk juist een grote lading daar weer mee vandaan. Immers, bij de GGD test-straten zullen ook daadwerkelijk klinisch geinfecteerde medemensen komen, die overduidelijk ziek zijn. Deze zullen volop hoesten en niezen. Zijn het mensen die bang zijn dat ze 'het' hebben die daar naar toe gaan? Dan blijkt nogmaals weer dat angst een slechte raadgever is. Zieke mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis kunnen beter in afzondering om het risico op uitbreiding van de besmetting te voorkomen. Bij de GGD test-straten zoeken heel veel medelanders massaal een hoog risico gebied op. Daar waar het virus volop in iedere kubieke meter lucht aanwezig is. Dat rijmt volgens mij niet met de huidige situatie.

De overheid zou mensen zonder duidelijke symptomen beter kunnen adviseren, met nadruk, om de GGD test-straten te ontlasten en er ver vandaan te blijven. En zichzelf niet onnodig in gevaar te brengen door in gezonde toestand naar zo'n locatie met verhoogde virus concentratie in de lucht te gaan. Ook dat lijkt mij eigenlijk volstrekt logisch.

Mensen zonder symptomen zijn veilig

De agressie, her en der, jegens mensen tussen 20 en 50 als zouden die anderen in gevaar brengen ('potentiele moordenaars) is volstrekte onzin. Ook als zij bij ouderen op bezoek gaan en hun (groot) ouders knuffelen. Immers, ze kunnen anderen alleen besmetten als ze zelf dusdanig ziek (klinisch geïnfecteerd) zijn dat ze ook (aanhoudend) hoesten en niezen. Maar wie gaat er dan nog op bezoek bij anderen, zeker als ze tot een risico groep behoren, als ze in die hoedanigheid ziek zijn? Dat zullen mensen in de leeftijdcategorie van 20 tot en met 50 toch zeker nalaten. Mensen die ziek zijn, als in klinisch geinfecteerd met het COVID-19 virus, die kunnen anderen besmetten. Zij zullen de zogenaamde virus brandhaarden vormen, zo eenvoudig is het. En, des te zieker, des te duidelijker de symptomen, zoals hoesten en niezen, des te besmettelijker de virus uitstoot. Omdat er een grote hoeveelheid van het actieve virus nodig is om anderen klinisch te kunnen infecteren.

Let wel, niet de medemens die ziek is zorgt voor een ziekmakende infectie bij anderen, dat doet het virus. En uiteindelijk is het afweersysteem bepalend voor het al dan niet ziek worden. Bij de meeste mensen zal het contact met een klinisch geinfecteerd persoon zelfs niet tot een ziekmakende besmetting leiden. Want bij de meerderheid zal het actief en adaptief deel van het immuunsysteem prima reageren op het virus dat wel binnen weet te komen. Een vaccin is derhalve eigenlijk een vreemd middel om bij gezonde mensen toe te dienen die een goed werkend afweersysteem hebben. Ergens kan het zelfs tot onnodige complicaties leiden. De enige reden voor mensen om vrijwillig een vaccin te nemen, als deze beschikbaar is en veilig lijkt (een garantie zal er niet gegeven worden) is als men tot een vermeende verhoogde risico groep behoort. (Vrijwillig blijft evenwel de essentie.)

Asymptomatische medemensen vormen dus, vrijwel zeker, geen risico voor anderen. Omdat, zo stelt ook het RIVM, het virus verspreidt wordt door symptomatische klinisch geinfecteerde medemensen. Oftewel, zij die duidelijk ziek zijn, met symptomen als hoesten en niezen, vormen een mogelijke bron van besmetting. Het hangt evenwel van de werking van het immuunsysteem van de andere mensen af of en in welke hoedanigheid zij eventueel klinisch geinfecteerd kunnen worden. Maar, hoe dan ook, mensen zonder duidelijke ziektebeeld symptomen kunnen anderen niet besmetten!

Het uiterst besmettelijke mondkapje

Een andere mogelijke bron van besmetting (virus brandhaard) zou het niet-medische-mondneuskapje (afgekort: mondkapje) kunnen zijn. Ook het WHO {World Health Organisation} laat weten dat een mondkapje geen bescherming biedt tegen COVID-19. En dat het ook als zodanig niet gepromoot zou moeten worden. Om het vervolgens aan de overheden over te laten waar en wanneer ze het dragen van een mondkapje toch willen adviseren aan de bevolking. Dat is erg tegenstrijdig en het risico bestaat dat er mensen zijn die gaan stellen dat het toch wel een beetje zou helpen. Anders zou men het immers niet gaan verplichten? En zo zullen er meer drogredenaties tot stand komen. Met excessen als: "Ze moeten mondkapjes verplichten in het openbaar, voor iedereen en streng optreden tegen mensen die het weigeren, zwaar straffen, desnoods opsluiten, dat zal ze leren!" De volgende stap is dan het inperken van de vrijheden van mensen. Drones laten vliegen om mensen te 'controleren' of ze wel thuis blijven en 'quarantaine faciliteiten' (lees: concentratie kampen) in te richten voor 'Corona verdachten'.

Niet-medische-mondneuskapjes zijn gevaarlijk omdat ze bovenal een schijn-veiligheid bieden. Het COVID-19 virus is zelf gemiddeld 100 nanometer (0,1 micrometer) in doorsnede en vliegt met gemak door de mazen van de stof van een niet-medisch-mondneuskapje, met miljarden tegelijk. Genoeg om iemand een ziekmakende klinische virus infectie te bezorgen. Ook al zijn de mazen van een gewezen stof constructie, in 3 lagen, wel effectief zo klein als 100 micrometer, oftewel 0,1 millimeter, dan nog passen er met gemak tien miljard virussen tegelijk door. Zelfs al zijn alle mazen van een niet-medisch-mondneuskapje zo klein als 1 micrometer, dan nog kunnen er per maas een miljoen virussen door. Zowel bij in- als uitgaande ademing. En dat zijn er nogal een hoeveelheid per oppervlak van het mondkapje. Kortom de bewering: "Het altijd wel iets helpen.", kan beter resoluut naar het land van de fabelen verwezen worden. Sterker nog, een niet-medisch-mondneuskapje geeft een vergroot risico omdat het deels als een groot vangnet voor schadelijke bacterien en virussen fungeerd.

Omdat er ontelbaar veel microscopisch kleine stofharen in een dergelijk kapje zitten kunnen hier de druppels (in allerlei afmetingen) met virus en of bacterie inhoud in blijven hangen. Een dergelijk kapje kan zo een enorm vangnet worden voor nano- en micrometer kleine druppels, die vol zitten met actieve virussen en schadelijke bacterien. Deze druppels kunnen knappen en de schadelijke inhoud vrijmaken, of ze komen bij de volgende inademing massaal naar binnen. En dat werkt dan ook omgekeerd. Bovendien vormt het een vochtige broeierige omgeving, ideaal voor schadelijke bacterieen die zich daar volop gaan verzamelen. En door de vocht en temperatuur omstandigheden zullen deze zich rap kunnen gaan vermenigvuldigen. Iemand die deze bron van besmetting constant voor de neus en mond heeft, verhoogd daarmee het risico zelf geinfecteerd te raken. Is het niet met het virus, dan wel een bacterieele luchtwegen infectie. En dus vormt zo'n kapje ook een gezondheidgevaar voor anderen. Genoeg redenen om onmiddelijk te stoppen met deze waanzin, zeker in gesloten ruimtes waar de adem in- en uitstoot nog gevaarlijker is. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, openbare ruimtes en winkels.

Wie ziek is kan anderen besmetten, wie gezond is niet.

Dat lijkt ook de conclusie van het RIVM op hun eigen website. Volgens mij is het ook een kwestie van het gezonde verstand gebruiken. Iemand die niest en hoest, met koorts en andere verkoudheid symptomen die meldt zich ziek en blijft thuis. Zeker als er sprake is van bijvoorbeeld een werkveld met mensen die een lagere weerstand hebben, eender wat daar de reden voor is. Of iemand die werkt in een omgeving met afgesloten ruimtes waar veel mensen samenkomen, ook die zal zich ziek melden. Jongeren die ziek zijn zullen ook vast het bezoekje aan Oma en Opa even twee weekjes voorbij laten gaan. Dat doen zij uit zichzelf al. Werkgevers zullen ook niet eisen van zieke werknemers dat zij toch aan de slag gaan. Normaliter zullen mensen die griep hebben of verkouden zijn zich ziek melden. Zodat ze zelf weer goed gezond kunnen worden en ook anderen niet besmetten. Er was weliswaar ooit een arbeid mentaliteit van 'Niet zeuren, gewoon komen werken, ook als je verkouden bent.', maar die lijkt inmiddels toch wel iets te veranderen.

Niet iedereen zal overigens ziek worden, de meeste mensen zullen geen klinische infectie krijgen. Dat is dankzij ons menselijk afweersysteem. Dat er dus heel veel 'positief' uitslagen zijn bij de massale testen zal los staan van het aantal daadwerkelijk klinisch geinfecteerden die symptomatisch ziek zijn. En dan is het aan hun eigen lichaam en mogelijk hulp van de zorg om daar van te herstellen. Mensen die ziek zijn, met duidelijke symptomen zoals niezen en hoesten, die vormen een hoog besmetting risico. En dus niet de mensen die geen symptomen hebben, maar mogelijk wel 'positief' uit een test kwamen.

Behandel niet de gezonde mensen, maar help de zieken

De COVID-19 variant van de Corona virus familie veroorzaakt verkoudheid en bij de meeste mensen die geinfecteerd raken is dat in een milde vorm. Bij een kleine groep is dat in de vorm van SARS-CoV2. Dat is een ernstige vorm van longonsteking, luchtweg aandoening. Voor een in het ziekenhuis opgenomen patient is dit in het meest extreme geval een noodzaak tot intensieve zorg {EN: Intensive Care}. En helaas komt een grote groep medemensen daarvan te overlijden. Toch is er inmiddels een behandelmethode gevonden (in een ziekenhuis in Limburg) die bij een overactief immuunsysteem, welke ontstekingen veroorzaakt in de longen / luchtwegen, in geval van SARS-Cov2, zieke mensen van beademing af kan houden. En uiteindelijk kunnen deze mensen sneller herstellen en het ziekenhuis weer gezond en wel verlaten. (Werkt niet bij alle gevallen overigens.)

Voor mij is het dus geen vraag of COVID-19 nu wel of niet bestaat. En mogelijk komt het wel degelijk uit een laboratorium. Maar de kans dat de mensheid daar dan achter komt is vrij klein, nihil zelfs. Wat er evenwel toe doet is om de omkering, waarbij gezonde mensen worden neergezet als bron van besmetting in plaats van de zieke, zo spoedig mogelijk te stoppen. Iets als het gebruiken van woorden als 'Corona verdachten' impliceerd iets van een mogelijke misdaad. Dat is weer een voedingsbodem voor de meest bange medemensen die vanuit hun doodsangst richting controle en heerschappij willen. Zonder dat ze het zelf in de gaten hebben waarschijnlijk. Waarbij ze anderen willen dwingen om een 'Corona verdachten' opsporing appje op hun mobiel te zetten. En met ondersteuning van 'handhaving' anderen tot het dragen van gezondheid bedreigende niet-medische-mondneuskapjes te dwingen.

Kappe nou met die waanzin!

Het lijkt mij hard nodig om de omkering waarbij de gezonde mens, vrij van ziektesymptomen, als bedreiging voor de gezondheid van de meest kwetsbare medemensen neer wordt gezet, in plaats van de zieke, zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Als het onderdeel van het zogenaamde 'nieuwe normaal' is om gezonde mensen neer te zetten als 'Corona verdachten' dan is het einde zoek, het is abnormaal. Ook als een RT-PCR test iets van een restant van virus materiaal schijnt te hebben gevonden. Het zegt niets, maar dan ook helemaal niets concreets over het virus zelf, of het actief is of niet, noch of er sprake is van een klinische infectie en in welke mate, kan niet worden vastgesteld op die manier. Mensen die vrij van symptomen zijn zouden zich dan volgens mij ook ver van de GGD test-straten moeten houden, ook omdat er juist daar mogelijk zeer hoge concentraties van COVID-19 in iedere kubieke meter lucht aanwezig is. Juist de mensen die bang zijn en zich hoe dan ook laten testen, die zijn bijzonder ondoordacht bezig. Men begeeft zich immers in een gevaren zone. Raken ze dan daardoor geinfecteerd en worden ze wel ziek dan vormen ze juist een bron van besmetting voor anderen!

Men zou dat als ironie kunnen zien, maar het is eigenlijk te erg voor woorden. Mensen worden zo bang gemaakt, schijnbaar, dat ze zich zondermeer willen laten testen en zo juist het risico op infectie verhogen. Het lijkt mij de hoogste tijd om duidelijk te maken dat het de zieke medemensen zijn met symptomen, zoals hoesten en niezen, die een bron van mogelijke verspreiding zijn. En dus anderen kunnen besmetten en als die hun immuunsysteem slecht werkt, eender welke onderliggende reden(en), zodat die geinfecteerd kunnen raken en uiteindelijk ziek worden. En zo voorts, en zo verder. Maar, in geen geval (uitzonderingen bevestigen hier ook de regel) zullen mensen vrij van symptomen anderen kunnen besmetten. Het zijn de mensen die klinisch geinfecteerd en ziek zijn, met symptomen als niezen en hoesten, in meerdere of mindere mate, die voor de verdere verspreiding zorgen van een virus als COVID-19. En wie zou zo ver van het padje af zijn om deze mensen toe te schreeuwen dat ze 'potentieele moordernaars' zijn?

Tot slot

En dan kom ik bij een, zeker voor mij, belangrijk aspect in het geheel. Met een virus als COVID-19 is het dusdanig banaal als dat wanneer men er mee in contact komt men er een hoeveelheid binnen kan krijgen. Bij miljoenen die tegelijk binnenkomen zal er mogelijk sprake zijn van een besmetting met een klinische infectie tot gevolg. Waardoor de persoon in kwestie in mindere tot meerder mate ziek kan worden. Bij een groot deel van de mensheid zal het virus dankzij een goed werkend immuunsysteem evenwel met succes worden afgeweerd. Deze mensen blijven dus gezond. Bij een RT-PCR test zou er weliswaar virus residu gevonden kunnen worden, maar ze zijn absoluut vrij van ziekte symptomen. En dat is simpelweg vanwege hun werkend actief en adaptief deel van hun immuunsysteem dat het virus uitschakeld nog voor het voor een ziekmakende infecties kan zorgen. Die mensen zullen dus ook geen bron van besmetting kunnen zijn! En uiteindelijk komt het er botweg op neer dat men het krijgt, of niet...

Gezonde mensen, evenwel, zijn niet het 'probleem' bij een virus verpreiding, zoals COVID-19, maar het zijn de zieke medemensen die als het ware fungeren als een virus vermenigvuldiging systeem. En doordat zij hoesten en niezen blazen zij miljoenen actieve virussen tegelijk de lucht in. Dat doen zij niet met opzet, zij bepalen dat niet eens, dat komt namelijk omdat ze klinisch geinfecteerd zijn. Het virus veroorzaakt dit, dat vermenigvuldigd zich (ongevraagd) in de cellen van een geinfecteerd medemens. Veel van deze zieke mensen herstellen vanzelf en zieken meestal thuis uit. Sommige moeten opgenomen worden met SARS-CoV2 in het ziekenhuis, een aantal zal op Intesieve Zorg terecht komen en helaas zal een deel van die mensen komen te overlijden. Het is niet gezegd dat iemand die in aanraking komt met iemand anders die geinfecteerd is dat deze ook gegarandeerd ziek wordt. Zelfs niet binnen dezelfde huishouding. Er zijn namelijk veel factoren die meespelen, met als belangrijkste de algehele gezondheid en de effectieve werking van het immuunsysteem.

En ten slotte is het niet de mens die een ander ziek maakt, dat wordt veroorzaakt door het COVID-19 virus en hoe het eigen lichaam daar op reageerd. Andere gezonde en asymptomatische mensen (feitenlijk onjuist) beschuldigen van het besmetten van anderen is waanzin. Gezonde mensen dwingen tot het dragen van niet-medische-mondneuskapjes is juist gevaarlijk voor de gezondheid van iedereen. Het COVID-19 virus houdt het in ieder geval niet tegen en de waan dat dit wel zo is, is juist een risico verhogende factor. 'Corona verdachten' opsporing appjes en verkliklijnen gaan richting een enge toekomst. Zeker als men bedenkt dat een land als Nieuw-Zeeland al 'quarantaine-faciliteiten' heeft waar men 'Corona verdachten' in kampen concentreerd. Wie daar geen enge ontwikkeling in kan zien is volgens mij niet meer te redden. Mijn hoop is gericht op het deel van de mensheid die nog wel het vermogen heeft om het eigen gezonde verstand te gebruiken en uit de huidige heersende tunnelvisie te breken. Er is mogelijk helemaal geen sprake van opzet in het geheel, maar een doemscenario idee dat blijft heersen, ook al heeft de werkelijkheid het al lang ingehaalt. Vroeg of laat zal het dan ook tot de rest van de mensheid door dringen dat de pandemie al lang en breed voorbij is. In Nederland zelfs al sinds begin mei 2020...

Denk na, denk zelf!


Covidioterie: Virus versus mondkapje
photo6001168459523797927 (2).jpg
Afbeelding afkomstig van het wereldwijde web.


Bron RIVM tekst: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/verspreiding

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center