Dijital Dünya ve Güvenlik #1


Source

Her şeyin dijitalleştiği günümüzde bilgiye erişim kolaylaştığı kadar güvenliği sağlamak bir o kadar zorlaştı.

Günümüzde internet erişimi olan her cihaz tehdit altında. Ancak tehdidin arttığı oranda bilinçlenme konusunda oldukça zayıf kaldığımız aşikar.

Yediden yetmişe herkesin elinde akıllı cihazları görmek mümkün. Sosyal medya hesaplarımızdan mail adreslerimize, maillerden banka hesaplarına kadar her şeye bu cihazlarla erişebiliriz.

Erişim bu kadar kolayken dikkat etmemiz gereken şeylerin sayısı da o kadar fazla.

Bu yazıda genel olarak her insanın yapabileceği temel güvenlik tedbirleri anlatılacaktır.

Peki nelere dikkat edebiliriz, biraz da bundan bahsedelim.

  • Ortak wifi alanlarından uzak durulmalı. Günlük hayatımızda cafe, park veya hava alanları gibi ortamlarda ücretsiz internet erişimi bulmak mümkün.

En basit hackleme yöntemleri ortak wifi bağlantılarında yapılır. Ortak bir ağa bağlanan cihazlar arasında güvenlik yok denecek kadar azdır.

Bu sebeple mümkün mertebe pc lerde dahil olmak üzere mobil cihazları bu ağlara bağlamamak gerekir.

  • Akıllı telefonlarda root ve jailbreak gibi işlemlerden uzak durulmalı. Fabrika ayarları ile aldığımız akıllı telefonlar güvenlik konusunda kendinden gelen bazı kilitlere(korumalara) sahiptir.

Eğer siz cihazınıza root işlemi uygularsanız bu kilitler ortadan kalkacağından cihazınız güvenlik konusunda açıklara sahip olacaktır.

  • Şifre kaydeden programlardan uzak durulmalı. Bu programların şifrelerimizi çalmayacağı ya da paylaşmayacağının hiçbir garantisi bulunmuyor.

  • Banka ya da borsa uygulamalarında sms onayı veya Google Authenticator özelliklerini aktif edin.

Türkiye'de yaşıyorsanız olası deprem vakalarında mobil hatlar devre dışı kaldığından sms onayı yerine authenticator seçeneğinin seçilmesi tavsiye edilir.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center