🇹🇷 Türkiye, Bitcoin ve Kripto-Paraları kabul ederek nasıl kazanım sağlayabilir?

Ülkemizde henüz, Bitcoin veya diğer kripto paralar hakkında herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor. Bu nedenle Yasalarda ki bu boşluk, kripto paralara yatırım yapmış olan yada yapmayı düşünen insanlar için ciddi bir risk oluşturuyor. Buna rağmen ING BANK tarafından yapılan araştırmaya göre, Bitcoin’e en çok güven duyan ülke Türkiye.

İçinde bulunduğumuz dönem göz önüne alındığında, yabancı yatırımcı çekmek ve geleceğe yön veren bir ülke olabilmek için öncelikle, Blockchain ve kripto-paraların vakit kaybedilmeden kullanım alanları, riskleri ve yasal sonuçları rapor haline getirilmeli, yarar-zarar tablosu değerlendirilmelidir. Ülkemizde dolar kullanımını azaltmak ve ilerleyen dönemde by-pass etmek istiyorsak Venezuella’nın yaptığı gibi kendi dijital paramızı yaratıp, ülkemize uygulanmak istenen yaptırımları bertaraf edebiliriz. Bu süreç kesinlikle,"ha" deyince olacak ve tek başına %100 fayda sağlacak bir süreç değil. Fakat gerekli adımlar atılıp, bir yerden başlanırsa gelecekte çok büyük olumlu etkilerini görebiliriz.

Kripto paraları ve ICO yatırımlarını keskin bir şekilde yasaklayıp, daha sonra izin veren ülkeler, sizce neden böyle bir karar ile kripto-paralara tekrar ilgi duymaya başladılar? Bunun yanında, bir çok dünya lideri ve yetkilinin gündeminde de, Bitcoin dolayısıyla da kripto paraların olduğunu görüyoruz. Son olarak Cumhurbaşkanı’mız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'da, "Elektronik Para Düşüncemiz Var" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Hükümetler, kripto paraları kabul edip izin vererek, kendi ülkelerinde enflasyonun düşmesine ve ekonomilerinin daha hızlı büyümesine fayda sağlayabilirler. Bu şekilde de aynı zamanda devlet vergi gelirlerini de arttırabilir.

Bir önce ki yazımda ABD dolarının, dünyanın en çok kullanılan para birimi olmasının altında yatan sebepler ve doların hakîmiyetinden bahsetmiştim.

Hükümetler tarafından Bitcoin’in risk olarak algılanmasının temel sebebi, elektronik (ortamda) paranın anonimliği nedeniyle gerçekleşen yasadışı faaliyetler, kara para aklama ve terör finansmanı olarak kullanılması gösteriliyor. Buna rağmen kripto paralar üzerine yapılan araştırmalar sonunda hazırlanan raporda, sanılanın aksine kara para aklama konusunda kripto para birimlerinin büyük sorun teşkil etmediği ortaya çıktı. Rapor

Bitcoin, yasadışı faaliyetler sayesinde bu kadar ünlenmiş olsa da, hükümetler Bitcoin ve diğer kripto paraları ağda ki şeffaflığı ve izlenilebilir olması hususuyla vatandaşlar arasında güven oluşturmak için kullanabilirler. Hükümetler, muhakkak ayrılamaz ikili olan Blockchain ve kripto-paralar konusunda teşvik politikalarını ve çalışmalarını hızlandırmalı.

Dünyanın Blockchain Başkenti; Malta 🇲🇹

Parlamento tarafından 4 Temmuz 2018 tarihinde onaylanan Blockchain teknolojisine yönelik yasa tasarısı, Malta’yı Blockchain konusunda bir cazibe merkezi haline getirdi.. Blockchain konusunda yasal olarak uygun bir zemin oluşturan Malta, henüz yolun başında olunmasına rağmen birçok büyük borsa ve projeyi ülkeye çekmeyi başardı. Bizim merak ettiğimiz ise Türkiye bu konuda neler yapıyor ve konunun neresinde?

Hükümetimiz, belli standartlar belirleyip, bir an önce bu konuda düzenleyici adımlar ile yabancı yatırımcıyı ülkemize çekebilir. Henüz emekleme döneminde olduğumuz bu sektörde, milyarlarca dolarlık şirketlerin Türkiye’de faaliyet göstermesi, ofis açması ve ülkemize yatırım yapması sizce de başarılı bir adım olmaz mı? Kaldı ki kendi insanlarımız bile, uğraştıkları Blockchain projeleri için yurtdışında uygun bir zemin aradıklarını düşünürsek.. Neden kendi milli projelerimizi kendi ülkemiz liderliğinde gerçekleştirmek varken, başka ülkelere muhtaç şekilde dışarıda yapalım?

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center