Bitcoin hakkında yanlış bilinenler :: 5 klişe 5 gerçek

Bugün size bir değişiklik yapıp Bitcoin üzerinden dönen klişeleri ve kripto efsanelerini derlemeye çalıştım. Sadece cebimizi değil biraz da yüzümüzü güldürsün.

İşte en çok dillendirilen ve yanlış bilinen Bitcoin klişeleri:

Klişe 1: Normal paralarda basılan paranın en az dörtte biri oranında altın rezervi tutuluyor. Bitcoin hiçbir şeye bağlı değil!

Gerçek 1: Bitcoin binlerce dolarlık donanım yatırımları yapılarak, kripto madencilikle üretilen bir değerdir. Bilgisayarlar, işlemciler, ekran kartlarının gücünü arkasına alarak üretilir.


Klişe 2: Eee madem öyle dijitalse isteyen istediği gibi basar bunu, sonsuza kadar basar!

Gerçek 2: Bitcoin’in üretim adeti 21 milyon ile sınırlandırılmış bir prosedüre bağlıdır. Bu kural değiştirilemez ve katı bir programa bağlıdır. Altın vs gibi başka rezervlere göre sınırları daha belirgin bir değerdir.


Klişe 3: Para dediğin somut bir şeydir, elle tutman lazım. Bu sanal!?

Gerçek 3: Para kavramı zaten sanal bir kavramdır. Yani normalde 100 TL’lik kağıt bir bankonotun gerçek değeri matbaa maliyeti bakımından 10 kuruş bile değildir. Bir merkezi otorite tarafından belirlenen değer ona atfedildiği için kullananlar onu değerli sayar. Teorik olarak bu anlamda kripto paralarla, normal para arasında bu nitelik bakımından fark yoktur.


Klişe 4: Peki bir otorite olmadan nasıl olacak da güvenebileceğiz bu paraya?

Gerçek 4: Arkasındaki teknoloji sayesinde. Blok zincirinde her birey bir cüzdan sahibi ve dolayısıyla zincirin bir halkasıdır. Siz değer verdiğiniz sürece, Bitcoin değerini kolay kolay kaybetmez. Hatta merkezi otoritelerin suistimaline kapalı olduğundan ve tamamen izlenebilir olduğundan daha şeffaf ve dengelidir.


Klişe 5: Bitcoin kara para aklama, uyuşturucu gibi kirli işlerde kullanılıyor.

Gerçek 5: Tamamen yalan ve karalamaya dönük bir safsata! Dünyadaki uyuşturucu ticaretinin büyük bir bölümü Amerikan Doları’yla yapılıyor, çıkıp Amerikan Doları ne kötü bir para demiyoruz, çünkü bu abesle iştigal olur. Para bir araçtır her araç gibi iyi ya da kötüye kullanmak sizin elinizde. Bugün dünya üzerinde işlem yapan borsaların %99.9’u belli limitler uyguluyor ve resmi belgelerle çalışıyor. gayet denetlenebilir bir şekilde işleme tabi tutuluyorlar.

Kaynak: Kritom'daki kendi yazım :)
Fotoğraf: www.coin-turk.com

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center