Bitcoin çatallanması konusunda farklı tepkiler var

btc.jpg

Birkaç hafta önce Bitcoin fiyatına küçük ve geçici bir düşüş getiren Bitcoin Gold çatalı, kripto para topluluğundan hem "yuhalama" hem de "tebrikler" ihtiva eden muhtelif tepkiler çekti. Çoğu gözlemci, zor çatalların rekabet ve deney için bir araç olarak hiçbir sorun çıkarmadığını dile getiriyor ancak bazıları, çatalların altta yatan bazı kusurları daha da büyüttüğünü, Bitcoin’in değerine zarar verdiğini ve onun geleceğini tehlikeye düşürdüğünü düşünüyor. Bunun en büyük sebebi sınırlı tedarik algısının ortaya çıkması ve hacim büyüdükçe altyapının bunu kaldırmadığı izlenimi.

24 Ekim'de 500 dolara yaklaşan Bitcoin Gold (BTG), Bitcoin Cash gibi bir altkoine dönüştü. Bitcoin ile paylaştığı bir blok zincir geçmişi olmasına rağmen fiyatı iki günde 136 dolara düştü, marjdan kazanmak için alım satım yapanların etkisiyle Coinmarketcap.com'a göre o zamandan beri fiyat istikrara kavuştu ve 5 Kasım'da 140.63 $ seviyesinde kaldı.

Bitcoin topluluğundaki pek çok kişi, Bitcoin madenciliğini merkezden uzaklaştırmak için uygulanabilir olmayan bir fikirle yola çıkan ve kripto para topluluğunda ön plana çıkmak dışında bir planı olmayan Bitcoin Gold’u eleştirilere tabi tuttu. Birçok yatırımcı, tüccar, geliştirici ve kullanıcı, piyasaya sunulmadan önce kripto parayı hazırlama konseptini memnuniyetle karşılamıyor çünkü bu durum lansmandan önce fonların merkezileştirilmesine yol açıyor. Bu sebeple bazı borsalar Bitcoin Gold’a karşı tedbirli davranıyor ve tüm işlem özelliklerini açmıyorlar.

Çatallar Bir Amaca Hizmet Ediyor

Blockchain geliştiricilerinden yönetici Bob Summerwill da “kötü çatallanma diye bir şey yok! İlla bir tarafı tutmanız da gerekmiyor. Deney ve rekabet iyidir. Zaten piyasa buna karar veriyor. Siz de değerli gördüğünüz yere katılıyorsunuz." dedi. Benzeri bir duruma örnek olarak ETH/ETC bölünmesini örnek verdi. Bu örnekte azınlık zincirinin uygulanabilir olduğunu ve bölünmenin topluluk için çok sağlıklı olduğunu söyledi. Bu örnekten de yola çıkarak bölünmeleri doğal ve sağlıklı süreçler olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Summerwill, açık kaynak topluluklarında düzenli olarak bölünmeler yaşandığını, bazen bu bölünmelerin ardında sahici düşünsel farklılıklar vardır ve topluluktaki herkesin bir araya gelmesi mümkün değildir, bu nedenle bir grup bölünür. Bu durumun insan faktörüyle alakalı olduğunu sözlerine ekledi.

Sınırsız, dağıtık iletişim ve işlemlerde gizlilik sunan ZenCash'in kurucularından Rob Viglione, benzer bir görüşe sahip. Viglione, açık kaynaklı ekosistemler, projedeki iyileştirmeler ya da geliştirmeler için bu çatalların kaçınılmaz olduğu ve bunun yapısal bir durum olduğu görüşünde. "Evrim dağınık bir süreçtir, bu nedenle her zaman iyi sonuçlar vermez, ancak bazen büyük atılımlar yapmanın tek yolu budur.” ifadelerini kullandı.

Çatallar Bitcoin’i yıpratıyor mu?

Blok zinciri teknolojisiyle güvence altına alan akıllı ürünler üreten bir teknoloji şirketi olan Loomia'nın blok zincir müdürü Sol Lederer, farklı bir bakış açısı taşıyor. Lederer, bu çatallanmaların Bitcoin için kötü olduğu yalpalamalara ve güven kaybına sebep olduğu görüşünde. “Bitcoin’in farklı sürümleri ile piyasayı doymuş hale getirmek kullanıcıları kafa karışıklığına sürüklüyor. Sınırlı sayıda Bitcoin bulunduğunu iddia ediliyor fakat çatallar her zaman arzı iki katına çıkarabiliyor" dedi.

Lederer, blok boyut limitini nasıl ele alacağına dair küçücük bir tartışma sonucunda türevlerin açığa çıkmasında rahatsızlık duyuyor. "Anlaşmaya varmak yerine topluluk, geliştiriciler ve kod, farklı gruplara ayrılıyor" dedi.

Çatallar devam edecek

Veri dürüstlüğü, depolama ve diğer hizmetler için blok zincir tabanlı bir çözüm olan ULedger'deki teknoloji başı görevlisi Taulant Ramabaja, gelecekte bu gibi çatalları daha bekleyeceğini söylüyor. Bitcoin ekosisteminin veto yetkisine sahip farklı paydaşları olduğunu dile getiriyor. Ve bu durumun kolay dengelenebilir olmadığını, bu yüzden ileride başka ayrımlara da gebe olunduğunu dile getiriyor.

Kriptom'daki kendi makalemdir.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now
Logo
Center