Küresel kriz öncesi şirketler ve devletler Bitcoin, Altın, Gümüş topluyorlar mı?

Geçen sefer ki ‘bilgiseli’nde bir arkadaşımız sormuştu: “Erkan Bey bahsettiğiniz küresel krizin geleceğini devletler, şirketler vb görmüyor mu? Onlar neden altın, gümüş, bitcoin vb toplamıyor?” Acaba toplamıyorlar mı? İşte yeni ‘bilgiseli’!

 Öncelikle dünya merkez banklarına bakalım. 2008 Krizi’nde batı merkezli finans sistemi çöktü. Çünkü bilgi ekonomisi para ekonomisini bozuyor. Sistem çökünce dünya merkez bankaları yüzlerce yıllık tarihlerinde bastıkları kağıt paranın 4 katını sadece son 10 yılda bastılar.  Böylece başta dolar olmak üzere sınırsız basılan kağıt paralara karşı güvensizlik oluştu. Kalp (niteliği bozulmuş) sınırsız kağıt paranın alternatifleri olan sağlam paralara ilgi başladı. Yani altın, gümüş ve sağlam kripto paralara.  İlk hareket yine merkez bankalarından geldi. 

 2008 Krizi’ne kadar altında net satıcı olan merkez bankaları birden net alıcı pozisyonuna geçtiler. Buyrun şekil 1-A’da görüldüğü gibi: 

 Alım yapan merkez bankalarının özellikle batılı olmayan merkez bankaları olması dikkat çekici. Çin, Rusya, İran, Meksika, Endonezya, Polonya, Türkiye vb..  Çin’in altın alımlarını ile artan altın rezervlerini şekilde görebilirsiniz. Birçok batılı uzman Çin’in devlet olarak aslında en az 3-4 bin ton altın aldığını fakat bunu gizli tuttuğunu iddia ediyor. 

 Çin yaklaşan krizin farkında. ABD ile bir para savaşına hazırlanıyor. Altın çıkarmak, depolamak ve korumak için ‘Altın Ordusu’ var! Madenlerini sonuna kadar çalıştırıp son yıllarda dünyanın en büyük altın üreticisi haline geldi. Eskiden G.Afrika en büyük üreticiydi. 

 Bu da Rusya’nın artan altın rezervleri. Rusya her ay, her yıl altın varlıklarını arttırıyor. ABD ambargoları, krizler... bana mısın demiyor. 

 Başkan Putin her fırsatta elinde ‘gerçek’ altın külçeleri ile pozlar veriyor. Mesaj açık:  “Biz hazırız” diyor. 

 Çok daha ilginç bulduğum kareler. Rus merkez bankasının depolarında görülen gerçek gümüş külçeleri! Demek ki Rus merkez bankası sadece gerçek altın değil gerçek gümüş de biriktiriyor. Yıllardır söylüyorum merkez bankamızın gerçek altın yanında gerçek gümüş de alması gerekir. 

 Bu da Türkiye altın rezervleri. Batının dolar bazlı sisteminden kurtulmak isteyen her ülke son yıllarda deli gibi altın alıyor. Diğer birçok ülkenin de böyle tabloları var. 

 Daha da ilginç 1 olay bazı ‘yarı sömürgeler’de yaşanıyor. ‘Gold Repatriation’ yani ‘Altın Geri Çağırma’ hareketi hızla yayılıyor. Özellikle ABD ve İngiltere 2. Dünya Savaşının galibi olarak birçok ülkenin altınlarının ciddi bölümünü kendi merkez bankalarında rehin tutarlar.  2008’den sonra çok daha büyük bir kriz geleceğini gören bu küçük ülkeler rehin altınlarını ‘geri çağırma’ya başladı. 2011’den başlayarak önce Chavez, Venezuella’nın 160 ton altınını geri aldı. Sonra başına neler geldi gördük. Bu arada Hollanda 122,5 ton altınını geri aldı. Belçika, İsviçre ve Avusturya gibi ülkelerde de altınlarımızı geri çağıralım kampanyaları başladı. Daha sonra Almanya altınlarını geri istedi. ABD önce vermeyiz dedi. Sonra oyaladı. En sonunda (artık nasıl bir anlaşma yaptılarsa) ikna oldu. Almanya 500-600 ton altınını geri almayı başardı. Daha çoğu ABD ve İngiltere’de hala rehin. 

 Asıl ilginç olanı ABD’de Texas Eyaletinin altınları da New York‘ta duruyor. 2015’te Texas bu altınları topraklarına almak istedi. Washington aynı yıl ne yaptı dersiniz. Texasta askeri tatbikat! Texaslılara göre senaryo: Asi bir eyaletin isyan girişiminin bastırılması! 

 Olaylar daha da ilginç olabilir mi? Olur! JP Morgan türev araçlarla elinde gümüş olmadığı halde açığa gümüş satarak gümüş fiyatını düşürmekle en çok suçlanan bankadır. 2020 Yeni Ekonomi adlı kitabımda bu tür açılmış davaların ayrıntılarını bulabilirsiniz.  Bu davaların birinde mahkeme ‘JP Morgan’ın gümüş fiyatını etkileme gücü vardır ama bunu yaptığına dair kanıt yoktur’ diye karar vermişti. Takdir sizin... 

 İşte bu JP Morgan 2011 yılına kadar neredeyse hiç gerçek gümüş bulundurmazken bu tarihten itibaren dünya tarihinde özel bir kurumun biriktirdiği en büyük gümüş varlığını stoklamaya başladı!! Sizce neye hazırlanıyor JP Morgan?! 

 Bitcoin ve diğer sağlam kripto (şifre) paralara gelince. Büyük devletler görünüşte şifre paralara karşı. Ama hepsi alttan alta kendi şifre paralarını çıkarmaya ya da bu işten kar etmek için gerekli altyapıyı kurmaya çalışıyor.

 Önce Rusya’ya bakalım. Ethereum’un kurucusu Rus kökenli Kanadalı programcı Vitalik Buterin ve Başkan Putin şifre paralar alanında işbirliğini daha önce değerlendirdi. Rusya kendi şifre parasını kurmaya hazırlanıyor. Birçok Rus iş adamı ICO’larla çoktan piyasada. 

 Çin görünürde şifre paraları yasaklıyor ama NEO, Tron vb Çin bağlantılı bir sürü şifre para piyasayı parsellemeye devam ediyor.  Venezuella doları baypass etmek için kendi şifre parası ‘Petro’yu çıkardı. Ayrıca diğer şifre paraları da kabul edeceğini açıkladı. Bu Venezuella için Bitcoin vb ile rezerv tutmaya başlayabileceği anlamına da gelir.

 ABD’de ise Arizona ve Georgia eyaletlerinde vergi ödemeleri için şifre paraları kabul etmek üzere yasa tasarıları verildi!  ABD 2008 Krizine kadar 0,8 trilyon dolar basmıştı. Krizden sonra 200 yılda bastığının 4 katını yani 3,2 trilyon $ bastı! Japonya ve İsviçre ise oransal olarak ABD’den de çok para bastılar!!

 İşte grafik: (Basılan paranın ülkenin milli gelirine oranı) Normalde bu oranın yüzde 10 civarı olması gerekir. ABD (koyu mavi) %25, Avrupa (kırmızı) %25, Japonya (açık mavi) %72, İsviçre (mor) %95! Ki bunlar 2016 rakamları şuan daha da kötü. 

Dünyanın en borçlu en çok karşılıksız kağıt para basan ülkeleri İsviçre ve Japonya. Ne tesadüf: Bitcoin’e en iyi davranan ülkeler de bunlar!! Özellikle Japonlar yaklaşan küresel krize Bitcoin ile hazırlanıyor gibiler!  Gördüğünüz gibi devletler ve şirketler harıl harıl hızla yaklaşan yeni tarihin en büyüğü olacak küresel finansal krize ve $ sonrası yeni global para sistemine hazırlanıyor.

Asıl soru şu: Siz bu krize hazır mısınız? 

 Okumayla başlayabilirsiniz. Kitaplarım: ‘2020 Yeni Ekonomi’ ve ‘Büyük Finansal Tufan’. 

 Bu ay 13 Nisan’da Krypted Discord Kanalı’na konuk olacağım. Ayrıca 18 Nisan’da Kadir Has Üniversitesi’nde kısa bir konuşma yapacağım. Katılım ücretsiz.  Yine yoğun talep üzerine 29 Nisan’da tüm gün süren seminerlerimizden bir tane daha İstanbul’da gerçekleştiriyoruz. 29 Nisan İstanbul semineri katılım koşullarını öğrenmek ve rezervasyon için: kriptoparalarsemineri@gmail.com a mail atabilirsiniz.

Yazan: Erkan Öz - Kaynak tweet:  22:01 - 8 Nis 2018 


H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now