Spor Öncesinde Nasıl Beslenmeliyiz


Bugün sizlere sıkça merak edilen ve dönem dönem hepimizin zihnini meşgul eden bir konudan bahsetmek istedik. Sağlıklı bir beden ve kaliteli hayat standartları için spor yapmanın gerekliliği hepimizin malumu. Sporu rutin haline getirmeye uğraştığımız da genelde bizi en çok zorlayan konu spor yaparken nasıl beslenmemiz gerektiği oluyor. Yoğun hayat temposuna sporu eklemeye çalışırken öncesinde ara öğün mü, kaç saat önce yemeliyim nasıl beslenmeliyim soruları eklenince spor yapma süreci zora girebiliyor.

Egzersiz Öncesinde Bir Öğünde Neler Bulunmalı?


Egzersiz öncesinde bir öğünde düşük miktarda yağ, orta düzeyde karbonhidrat ve protein, bolca sıvı ve düşük lifli gıdalar bulunmalıdır. Örneğin şekeri çok yüksek olmayan muz, karpuz, kavun gibi çok şekerli meyvelerden ziyade şeker oranı daha uygun bir meyve ile bir bardak süt veya tam tahıllı ekmekten yapılmış bir tost yanında limonlu bir yeşil çay ideal spor öncesi öğünleridir. Sabahları aç karnına egzersiz yapacaksınız kardiyo ağırlıklı egzersizler değil hafif tempolu bir yürüyüş tercih edebilirsiniz. Daha yoğun bir egzersiz yapma planınız varsa yulaf gibi sindirimi kolay karbonhidratlar tüketip ardından spor yapmalısınız.

Egzersiz Yaparken Sıvı Tüketimi?


Egzersiz öncesinde, sonrasında ve egzersiz anında en büyük dostumuz tabi ki su olacak tahmin ettiğiniz gibi. Su vücudumuzun çalışması için olmazsa olmazlardan birisi. Metabolizmanın egzersiz nedeniyle sıvı kaybı yaşaması çok muhtemel olduğundan sıvı tüketimi konusunda çok hassas davranılmalı. Yemek esnasında bolca su tüketilmeli ve egzersizden bir saat önce iki büyük bardak su içilmeli. Spor içeceklerinin suyun yerini tutmadığını unutmamalısınız.

Çok sıcak havalarda yapılan çok ağır egzersizlerde spor içecekleri tercih edilebilir fakat besin değerlerine iyi dikkat edilmelidir. Yapay şeker miktarı fazla olan bir sıvı size idealinize ulaşmakta engel olabilir. Spor içecekleri kaybedilen minerallerin hızlı şekilde kazanılması konusunda iyi bir yardımcı olsa da ana hedefimiz su tüketimimizi arttırmak olmalıdır.

Egzersiz yapmaya başlamadan önce mutlaka rutin kontrollerinizi yaptırmalı ve beslenme konusunda bir uzmandan destek almalısınız. Her vücudun farklı bir ritmi olduğunu ve olası herhangi bir rahatsızlıkta sporun yarardan ziyade zarara sebep olabileceğini unutmamalısınız. Hepinize sağlık ve neşe dolu günler dileriz.

Photo by CATHY PHAM on Unsplash


Posted from my blog with SteemPress : http://www.morruj.com/spor-oncesinde-nasil-beslenmeliyiz/

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now