Hajautetut Itsenäiset Yhteisöt

img_0.16162341336442318.jpg

Nettialustoilla on yleistymässä virtuaaliset ryhmät, joissa ei ole keskushallintoa tai sensuuria. Eräänä uranuurtajana on vaikkapa Hive-lohkoketjun päälle luodut yhteisöt, jossa hyvästä some-sisällöstä palkitaan kryptovaluutoilla ihmisten äänten perusteella.

Tärkeimpiä kriteereitä Web 3-alustoilla on sananvapaus ja hajautettu tiedon tallennus, sekä hierarkiavapaus. Eli käyttäjä on ainoa henkilö, joka voi muokata julkaisujaan yksityisiä avaimiaan käyttämällä.

Uudenlaisessa menettelytavassa on mietitty toimintoja ja ominaisuuksia pitkään ja hartaasti, joten näin sensuurin kulta-aikana avoin keskustelu on mahdollista ilman välikäsiä tai suuryrityksiä.

img_0.7291222980397717.jpg

Tämäkin kirjoitelma on tehty Ecency-ohjelmalla, jonka allekirjoittanut on kääntänyt kotoiselle suomen kielelle Espanjasta käsin. Tapana on ollut olla edelläkävijä, oli se sitten Aikapankkeja, Bitcoinia tai vastaavia ja Web 3 vaikuttaisi olevan seuraava kehitysaskel.

Monilla on ajatus siitä, että poliitikoihin vetoamalla asiat muuttuisi parempaan, mutta siitä ei ole pahemmin todisteita. Kun ihmisoikeudet eivät enää päde, niitä ei valtahierarkian kautta takaisin saa.

Erinäisissä Telegram-ryhmissä ja vaikkapa Tokentubessa on ollut puhetta yhteisöjen luomisesta, datalohkoketjut mahdollistavat virtuaalisen viestinnän ja avoimen sekä suoran päätöksenteon. Työkaluja siis löytyy mikäli halua on.

img_0.32639384138718397.jpg

Aikoinaan tuli järkättyä kaikenlaista miekkareista feissaamiseen, kunnes reissukärpänen puri vuosikymmen takaperin. Tällöin ei ollut hirveästi vaihtoehtoja etsiviä ihmisiä, mutta kenties aika alkaa olemaan kypsä.

Kuten kuvan lammen linnut, yhteistyöllä pääsee pitkälle. Kun on laaja poppoo, isommat öykkärit eivät mahda mitään. Testailin hieman Hiven kehittymistä kissakuvilla ja teemalla eri yhteisöissä, jonka myötä tuli noin 20 sentin edestä kryptoja lompakkoon per julkaisu.

Eli kyseessä ei ole jokin pikatilin tekeminen, vaan uudenlaisten yhteisöjen tiedonjaon kanava. Ei vaadita henkilötietoja tai vastaavia, mutta kaikki julkaisut näkyvät kaikille. Tämä estää hyvin kuplautumisen, jota dinisaurusmediassa pidetään normina.

img_0.01813510465876656.jpg

Kaikenmaailman piikkipassien myötä on tärkeää oppia uusia näkökantoja ja luoda vahvoja yhteisöjä, jotta ihmiskunta ei palaudu takaisin Feodalismiin. Tabut hälvenee vain jos niistä keskustellaan, sen vuoksi vaikkapa juutuupi tai fabo on perin kehno alusta yhteisen hyvän luomiseen.

Hivessä on jo kaikkea NFT:stä peleihin, eli uuden pesäkolon luominen on perin helppoa. Se vaatii paneutumista ja uuden oppimista, mutta palkitsee kyllä loppupeleissä. Kun taustalla ei ole virallista organisaatiota, sitä ei voi manipuloida tai tuhota.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversion now