Vakaalle pohjalle on hyvä rakentaa

img_20201207_191005.jpg

Vajaan vuoden ajan on kehittynyt eräs lupaavimmista hajautetuista sovelluksista. Hive syntyi kehittäjäjoukon huomatessa, että Steem-lohkoketjun päätöksentekoprosessi kaapattiin ja luotiin uusi alusta korkeamman moraalin ihmisille.

Itse lohkoketju ei vaadi luottamusta vaihtoprosesseihin, sillä niissä ei ole välikäsiä. Kuten esim. Bitcoinissa on välistävetäviä louhijoita, Hivessä ei kuluja ole ja varmistus tapahtuu alle 3 sekunnissa.

Lisäksi kyseessä on web3-datalohkoketju, eli vaihtojen lisäksi voi äänestää julkaisuja, ylläpitäjiä sekä kehitysprojekteja. Tokeneita on dollariin sidottuja, spämmiä estäviä Powereita, käyttöliittymän omia Pointseja, sekä sovellusten ja heimojen omia palkkiomerkkejä jne.

Se on ollut päämotivaationa kuukausia, luoda suomenkielistä informaatiota ja käyttöliittymiä alustalle. Se resonoi omien arvojen kanssa, vapaus ja lukemattomat mahdollisuudet.

Normaali palvelinratkaisu voidaan sensuroida ja taustayritys taivuttaa torppaamaan. Tällaisia ei esiinny hajautetuissa ratkaisuissa. Itsesensuurille ei ole tarvetta, sen ansiosta on pystynyt puhumaan omaa totuuttaan, vaikka käytetyimmillä alustoilla tieto tuhoutuu nopeaa.

Onkin ollut mielenkiintoista seurata, että turhaa ärisemistä ei ole tullut vastaan, kun kaikki on julkista, ei synny eräänlaista kuplittumista. Ihmiset jakaa kaikkea kokkausohjeista taideteoksiin, joista syntyy tokeneita mitä enemmän ihmiset arvostavat.

Ajatus taustalla merkitsee, itsekin kerron melko hämyjä juttuja välillä, mutta harva on niistä ottanut hernettä nenään. On eräs lempiharrastuksista havainnoida, miten ihmiset reagoivat asioihin.

Vapaus on rajoitteiden myötä liikkumiseen viety, mutta ajatukset kulkevat vielä omia reittejään. Välinpitämättömäksi on haukuttu kun yrittää hälventää pelkopornon valheita, ovelia taktiikoita nykyään.

Varsinkin suomessa jotenkin se oman voimansa löytäminen on vaikeaa, silmätikkuna oleminen ei ole kivointa puuhaa. Vapaan yhteisöalustan suosio ei ole vielä ottanut onkeensa, onhan kyseessä kuitenkin kulttuuriin lähes käänteinen järjestelmä.

Toisaalla Suomalainen Tokentube on alkuhuuman aikana saanut mukaan useita entisiä Tubettajia, vaikka itse alusta on vielä alkuvaiheessa. Tekstitetty videonpätkä nousi muutamassa päivässä 3. katsotuimmaksi, 3200 näyttökertaa ja kommenttejakin riitti.

On kyllä hienoa, että vaihtoehdot kiinnostaa. Kunhan mukaan tulee lisää kehittäjiä, niin ominaisuudet vain kasvaa ja bugit korjautuu nopeaa. Parin ihmisen panostuksella kestää kauan kursia pakettia kasaan.

Muiden muassa on ollut tarkoitus luoda oma sydämellisten ihmisten alusta Sydänten Voima, jossa on oma päätöksenteko, resurssipankki, auttamismarkkinat, oppikoulu, kalenterit, videokeskustelut, sun muuta pientä työkalua.

2 ja 3-ulotteinen ajattelu on jäänyt taa aikaa sitten, sen vuoksi virtuaaliheimokaan ei ole paikkariippuvainen. Voidaan olla yhteydessä Espanjasta Ouluun, avoimen lähdekoodin kryptattujen viestisovellusten kautta.

Näillä näkymin matkustamista ei tulla helpottamaan pitkään aikaan, joten olisi sääli jos digitaalinen kommunikaatio katkeaisi. Siksi olisi todella hienoa, jos esim. Ecencyn kautta saisi kontaktia, vaikka vanhat alustat sanoisivat sopimuksensa irti!

Jotenkin FB ja YT ei enää näytä mielenkiintoista informaatiota, on nopeasti katoavia liitteitä ja videoita. Kuukkelivideoissa ystävä vielä tekee dokumentaatiota Aurinkorantojen meiningistä, muutoin on seuraamani sisällöntuottajat kaikonneet.

Eli jos meikästä ei kuulu mitään, yhteyden saa kurkkaamalla profiiliin Hivessä ja Tokentubessa.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversion now