This content was deleted by the author. You can see it from Blockchain History logs.

Izmir Archaeology and Ethnography Museum - Izmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi [EN-TR]

Hello my friends! I need to somehow get over the sadness I experienced yesterday because life goes on after all. So I am going to share with you the biggest museum I visited in Izmir, Izmir Archaeology and Ethnography Museum. Fasten your seat belts because here you will see more than 30 photos and a lot of cool stuff. The museum was so big that I couldn't fit it all in one post.


This museum was supposed to be next to Izmir Archaeology Museum which I shared with you before, but it was moved much further away. I will mark the location of the museum on Pinmapple, you can find it there.


The guard at the entrance of the museum was very sleepy and irritable, obviously last night was not a good night for him, but I don't think he should reflect his personal life on his work. What do you think? 😛


There was also a map of the area right at the entrance which was very helpful because I wanted to visit other places other than the Archaeology and Ethnography museum but this museum was so big that I didn't have the time or the energy to visit anything else.


The sea and maritime trade were not considered very important by the states at first and people gave more importance to agriculture, but after the 2nd century BC, maritime trade gained momentum and maritime states became rich rapidly. Of course, the states that held the Mediterranean and the Aegean in their hands. Of course, not only gold and valuables but also knowledge and experience were transferred through trade. The active use of the sea played a direct role in the evolution of humanity.


Here is an example that looks very similar to the ships used in ancient times. It looks very simple, and it is, built only to carry people and materials. I don't know how far it can sail. You know, in the old days ships were not used for very long voyages.


Here is an amphora from the Orientalizing period. I don't know what they used it for, but it was probably used to store grain. It's made of terracotta.


You can find more information about seafaring in ancient times in this fact sheet. At that time, seafaring was such a big source of income and manpower that they even had a party that had a say in the governance of Athens. Also, did you know that insurance existed at that time too? People at that time also created an insurance system against pirate attacks or shipwrecks. It sounds crazy.


Above you will see two different figures. One is made of terracotta and the other is made of marble. They are from the same period. The terracotta one looks much more detailed, but it crumbled very quickly. The marble one has very little detail but is still intact. I think we can summarize the difference in this way.


Many pots and jars, mostly from the Mycenaean period, 1600-1100 BC. They are in very different shapes and the appearance is also important. They have different patterns. I see very different pots and pans in every museum I visit and I am surprised every time.


Coins from the Archaic period and a huge bronze ingot! They all have different markings on them. Some with the king of the time, some with the symbols of the kingdom. This tradition has continued from the past to the present. I'm sorry for the reflection, but this is the only way I could have taken this photo 😂.


Hellenistic coins and Roman glass coin weights. On the coins there is a depiction of a ship from that period. I don't know exactly what a coin weight is, but I think it's the mold they used to mint the coins. If anyone knows, please write in the comments section.


Amphora handles from the Roman period, made of terracotta. Come on guys, did you leave the handles and take the Amphoras away? This is not funny, bring them back XD


Many seals from bygone eras. I wonder what the huge seals were used for, because some of the smaller ones say what they were used for. There are some used for mail, I'm sure some of them are seals of kings or high officials. Could the huge ones have been used to seal buildings, just like today?


Anybody want some money? Silver coins from a burial. @trumpman might be interested in :P I used a different shooting tactic, but the camera is more focused on the pot than the money. I hope it doesn't look terrible.


Roman lead and bronze weights. The ones on the right were still in use until recently. My grandfather had a greengrocer's shop when I was a kid, that's how I remember them. I think the ones on the left have something written on them about how much the weight is.


Here is a sundial and weights used at that time. I think it's amazing. I don't even know how important it was to know the time back then. What did people do in their daily life, when they weren't working?


Jewelry from the Hellenistic period. They're made of glass and faience. Looking beautiful and aesthetic concerns come from those times.


The things you see here are called Alabastron and Amphoriskos. These were used to store ointments and scented oils. Perfumes may have been one of the things mentioned. I read this information from the text on the back of the photo.


Statues of gods are a must in an archaeological museum. Just like it was back then. Statues of Hermes and Aphrodite. There are also little statues called temple boys. They look like priests.


Here you can see treasure/cosmetic storage containers and amulets. I didn't know that the concept of the evil eye existed since that time. Isn't every day a new piece of information?

Thank you very much for reading, that's all from me for now. There are many more things I want to tell you about this museum, stay tuned for more. Take care and have a great day!

TR

Merhaba dostlarım! Dün yaşadığım hüznü bir şekilde üzerimden atmam gerekiyor çünkü sonuçta hayat devam ediyor. Ben de sizinle İzmir'de gezdiğim en büyük müzeyi paylaşacağım, İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesini. Kemerlerinizi bağlayın çünkü burada 30'dan fazla fotoğraf ve bir sürü harika şey göreceksiniz. Müze o kadar büyüktü ki hepsini tek posta sığdıramazdım.


Bu müze normalde sizinle daha önce paylaştığım İzmir Arkeoloji Müzesi'nin yanında olması gerekiyordu ancak çok daha uzağına taşınmış. Müze'nin konumunu Pinmapple üzerinden işaretleyeceğim, oradan bulabilirsiniz.


Müzenin girişindeki görevli çok uykulu ve sinirliydi, belli ki dün gece onun için pek iyi geçmemiş ancak özel hayatını işine yansıtmamalı diye düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz? 😛


Ayrıca hemen girişte alanın haritası da vardı ki bu çok yardımcı oldu çünkü Arkeoloji ve Etnografya müzesinden başka yerleri de gezmek istiyordum ancak bu müze o kadar büyüktü ki sonrasında başka bir yeri gezecek ne halim kaldı ne de zamanım.


Deniz ve deniz ticareti başlarda devletler tarafından çok önemli görülmemiş ve insanlar tarıma daha çok önem vermiş ancak M.Ö 2. yüzyıldan sonra deniz ticareti hız kazanmış ve denizcilik yapan devletler hızla zenginleşmiştir. Tabi ki Akdeniz'i, Ege'yi elinde tutan devletler de. Tabi ki ticaretle sadece altın ve değerli eşyalar değil bilgi ve deneyim de aktarıldı. Denizin aktif kullanımı insanlığın gelişiminde doğrudan rol oynadı.


İşte eski çağlarda kullanılan gemilere çok benzeyen bir örnek. Çok basit gibi görünüyor ve zaten öyle, sadece insan ve malzeme taşımak için inşa edilmiş. Ne kadar açılabileceğini de bilmiyorum. Bilirsiniz eskiden gemiler çok uzun yolculuklar için kullanılmıyordu.


İşte Orientalizan döneme ait bir Amphora. Bunu ne için kullandıklarını bilmiyorum ama muhtemelen tahıl saklamak için kullanılıyordu. Pişmiş topraktan yapılmış.


Antik çağda denizciliğe dair daha çok bilgiyi bu bilgi levhasında bulabilirsiniz. O dönemde denizcilik o kadar büyük bir geçim kaynağıymış ve insan gücüne sahipmiş ki Atina'nın yönetiminde söz sahibi olacak bir partiye bile sahiplermiş. Ayrıca sigortacılığın o dönemde de var olduğunu biliyor muydunuz? O dönemde de insanlar korsan saldırılarına veya gemilerin batmalarına karşın sigorta sistemini oluşturmuşlar. Kulağa çılgınca geliyor.


Yukarıda iki farklı figür göreceksiniz. Bir tanesi pişmiş topraktan yapılmış, diğeri ise mermerden. Aynı döneme aitler. Pişmiş topraktan yapılan çok daha detaylı görünüyor ama çok çabuk parçalanmış. Mermerden yapılan ise çok az detaya sahip ama hala sağlam. Aradaki farkı bu şekilde özetleyebiliriz sanırım.


Çoğunluğu Myken dönemine yani M.Ö 1600-1100 yıllarına ait birçok kap ve çömlek. Çok farklı şekillerdeler ve dış görünüşe de önem verilmiş. Farklı desenlere sahipler. Gittiğim her müzede çok farklı kaplar ve çömlekler görüyorum ve her seferinde şaşırıyorum.


Arkaik döneme ait paralar ve devasa bir bronz külçe! Hepsinin üzerinde farklı işaretler var. Bazıları dönemin kralını, bazıları krallığın sembollerini içeriyor. Bu gelenek geçmişten günümüze devam etmiş. Yansıma için çok üzgünüm ama bu fotoğrafı ancak bu şekilde çekebilirdim 😂.


Helenistik döneme ait sikkeler ve Roma dönemine ait cam sikke ağırlıkları. Sikkelerin üzerinde o döneme ait bir geminin betimlemesi var. Sikke ağırlığının ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama sanırım sikkeyi basarken kullandıkları kalıp. Bilen varsa yorumlar kısmına yazabilir.


Roma dönemine ait Amphora kulpları, pişmiş topraktan yapılmış. Hadi ama çocuklar, kulplarını bırakıp Amphora'ları götürdünüz mü? Bu komik değil, onları geri getirin XD


Geçmiş çağlara ait pek çok mühür. Devasa mühürlerin ne için kullanıldığını merak ediyorum. Çünkü küçük olanların bazılarının ne için kullanıldığı yazıyor. Posta için kullanılan var, eminim bazıları kral ya da üst düzey yetkililerin mühürleridir. Devasa olanlar tıpkı günümüzdeki gibi binaları mühürlemek için kullanılmış olabilir mi?


Para isteyen var mı? Bir gömüden bulunan gümüş paralar. Farklı bir çekim taktiği uyguladım ama kamera paradan çok çömleğe odaklanmış. Umarım berbat görünmüyordur.


Roma dönemine ait kurşun ve bronz ağırlıklar. Sağ taraftakileri yakın döneme kadar hala kullanıyorduk. Çocukken dedemin bir manav dükkanı vardı, oradan hatırlıyorum. Sol taraftakilerin üzerinde ağırlığın ne kadar olduğuna dair bir şeyler yazıyor sanırım.


İşte o dönemde kullanılan bir güneş saati ve ağırlıklar. Bunun harika olduğunu düşünüyorum. O dönemde zamanı bilmek ne kadar önemliydi bilmiyorum bile. İnsanlar günlük hayatında yani çalışmıyorken ne yapıyordu acaba?


Helenistik döneme ait takılar. Cam ve fayanstan yapılmışlar. Güzel görünmek ve estetik kaygılar taa o dönemlerden geliyor.


Bu gördüğünüz şeylerin adı Alabastron ve Amphoriskos. Bunlarda genelde merhemler ve kokulu yağlar muhafaza ediliyormuş. Parfümler de bahsedilen şeylerden biri olabilir. Bu bilgiyi fotoğrafın arka tarafında görünen yazıdan okudum.


Bir arkeoloji müzesinde tanrı heykelleri olmazsa olmazdır. Tıpkı o dönem olduğu gibi. Hermes ve Afrodit heykelleri. Ayrıca tapınak oğlanları adında minik heykeller de var. Din adamı gibi görünüyorlar.


Burada da hazine/kozmetik saklama kaplarını ve nazarlıkları görebilirsiniz. Nazar kavramının o dönemden beri var olduğunu bilmiyordum. Her gün yeni bir bilgi değil mi?

Okuduğunuz için çok teşekkür ederim, şimdilik benden bu kadar. Bu müzeye dair size anlatmak istediğim daha çok şey var devamını görmek için takipte kalın. Kendinize iyi bakın ve harika bir gün geçirin!