Anamorfik Görüntü

Anamotfik görüntülerle ilk tanışmam sanırım olması gerekenden daha erken oldu. Uzun yıllardır tasarım sektöründe bir tasarımcı olarak çalıştığımdan olsa gerek, görsel kütüphanemi geliştirmek ve yaratıcılığımın sınırlarını araştırmak , geliştirmek için sürekli internet üzerinden yeni şeyler öğrenmeye ve yeni şeyler araştırmaya çalışıyorum. Bundan dolayı anamorfik görüntülerle tanışmam da yine böyle yaratıcılıkla ilgili birşeyler araştırırken oldu. Bir evin duvarlarına çizilen şekillerin sadece koridorun bir açısından bakınca mükemmel olarak gözüktüğü fakat diğer açılardan anlam verilemez olduğu şekilleri bilirsiniz.

image.png

source : graphicdesign.stackexchange.com

Daha önce görmediyseniz de artık biliyorsunuz. Benim çok ilgimi çeken bu anamorfik görüntülerden bahsedeceğim sizlere. Tabiki bu tarz görüntüleri çoğumuz internette görmüşüzdür. Bu tür evlerde yada binalarda yapılan tasarımlardan ziyade daha çok kağıda çiziler versiyonları daha yaygın. Hatta bunların kağıda baskı olarak yapılan ilüzyon versiyonları da var. Peki size daha ilginç ve araç kullananlar için günlük hayatımızdan bir örnek vereyim. Yolların üzerine yazılan yazılar da şekiller de bir anamorfik görüntü örneği. Çünkü sürücünün gözünden bakıldığında doğru görünen, fakat başka açılardan uzatılmış gibi gözüken bir görüntü.

source : jtor-pdf

Tabi ki bu yazıyı yazmama ilham kaynağı olan şey bunlar değil, bu söylediğim örnekler konuya yabancı olanları biraz ısındırmak içindi. Aslında anamorfik görüntüler günümüzde modern tasarımlarda ve çizimlerde kullanılsa da çok eskilere dayanan sanat eserlerinde de görülebiliyor. Bunlardan benim bildiğim ve bu yazıya ilham olan tablo ise The Ambassador tablosu.

Elçiler (İngilizce: The Ambassadors), Alman ressam Hans Holbein tarafından 1533 yılında yapılmış tablodur. Tablo, Holbein'ın en çok bilinen eseridir. Alt kısmında bulunan, şekli bozulmuş ve ancak belirli bir açıda bakıldığında ne olduğu anlaşılabilen bir kafatası figürü ile oldukça ilgi çeken ve tanınan eser; Londra Ulusal Galerisi'nde sergilenmektedir.

Alman ressam Holb'en tarafindan 488 yıl önce yapılmış bir tabloda, bukadar modern örneğine rastladığım bir tekniği görmek beni şaşırtmıştı açıkcası. Son 5-6 yıldır ürün tasarımcısı olarak çalıştığım için, ilham kaynakları benim için çok değerli. Nasıl bir denizi yüzlerce binlerce ırmak ve nehir, onları da sürekli yağan yağmurlar besliyorsa, bir tasarımcıyı da besleyen nehirler olması gerekir. Toplanan tüm bu fikirler , fikir denizinde ürüne dönüşür ve kullanıcıya ulaştırılır.

image.png

source : wikipedia

Tabloya baktığınızda ne görüyorsunuz? Orada diğer şeylere uymayan birşeyler var, ilk bakışta ne olduğunu anlayamadıysanız üzülmeyin, ben de ilk baktığımda anlam verememiştim. Tabloya aşağıdan ve sol alt köşesinden bakıldığında görülebilir bir ayrıntı bu. Holbien'in müthiş zekasını ve yeteneğini çok güzel olarak gösteriyor tablodaki bu ayrıntı.

Doğru açıdan baktığımızda - yani sol ve aşağıdan - gördüğümüz şey ise mükemmel şekilde çizilmiş bir kafatası. Aslında bu ayrıntı o dönemlerde tablolarda yeni kullanılmaya başlanan perspektif örneklerine kıyasla mükemmel uygulanmış bir anamorfik görüntü. Tabiki bu görüntü de tablonun ressamına ün kazandırmadı değil. Bugün bile 488 yıl sonra modern bir web platformunda, teknolojinin şafağında ondan bahsetmeme sebep olmuş. Aslında insanlar bu şekilde ölümsüz olabiliyorlar, fikirlere, eserlerle , ortaya koyduklarıyla.

Peki bukadar giriş yeter. Sanırım anamorfik görüntüler hakkında biraz daha fikir sahibi olduk - eğer bilmiyorduysak - artık asıl bahsetmek istediğim şeye gelebilirim. Holbien'i inceledikten sonra benim de çocuklara bilimi sevdirmek ve öğretmek için çıktığım bu yolda bir ürün yapma fikri içimde canlandı. Bilmeyenler için söyleyeyim 4 ~14 yaş arası çocuklar için bilimsel eğitim setleri yapan, stem alanında çalışan bir şirkette tasarımcı olarak çalışıyorum. İşimiz çocuklara bilimi sevdirmek ve öğretmek. Anamorfik görüntülerin çok daha "cool" bir versiyonuyla karşılaştım biraz daha araştırınca. Bir silindir ayna etrafına bükülmüş - ilk bakışta Holbien'in kafatası gibi pek bi anlam veremeyeceğiniz görüntü - görsel, silindir'e mükemmel bir şekilde yansıyarak gerçek halini gösterebiliyor. Hemen bir örnek göstereyim tabiki, buraya kadar yazıyı okuduysanız örneği hakediyorsunuz.

image.png

source : boredpanda

Tabiki benim işim bu güzel sihir gibi eğlenceli şeyleri alıp, çocukların öğrenip ders çıkarabileceği bilimsel temellere dayandırmak. Görselde kağıtta bulunan şekli silindir olmasaydı bir ağaca benzetmek imkansız olmasa da ilk bakışta bir ağaç olduğunu anlamak oldukça zor. Daha çok bob ross'un saçlarına benziyor :)) Silindir'i koyduğumuzda ise dış bükey aynaya yansıyan ışıklar bize mükemmel bir ağaç şekli gösteriyor. Tabiki bunla ilgili denemeler yaptım ve esnek pleksi ayna ile lazer makinesinden keserek bir prototip çıkardım. Şuanda bu prototipi ve ürünü sizlerle paylaşamıyorum çünkü henüz prototip aşamasında ve şirkete ait. Fakat mantık çok basit yine. Dış bükey bir ayna ahşaptan lazerle kesilmiş bir kasnağın üzerine oturtuluyor ve anamorfik olarak değiştirilmiş bir görselin odak noktasına oturtuluyor. Bu şekilde istediğimiz görseli aynadan görebiliyoruz.

Son olarak kendiniz de denemek isterseniz diye, internet üzerinden bulduğum ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir anamorfik yazılımı sizinle paylaşayım. Buraya görseli yükleyip, yine websitede yazan adımları takip ettiğinizde anamorfik görüntünüzü elde edebilirsiniz.

Yazılım için buraya tıklayın

Hoşçakalın.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
57 Comments
Ecency