This content was deleted by the author. You can see it from Blockchain History logs.

Surp Giragos Armenian Church ~ Surp Giragos Ermeni Kilisesi

Hello everyone ~ Herkese merhaba

I continue my Diyarbakir trip from where I left off. This time, the place I am at is the Surp Giragos Armenian Church. Today I will tell you about this church in detail. Are you ready? So let's get started.

Diyarbakır gezime kaldığım yerden devam ediyorum. Bu sefer bulunduğum yer Surp Giragos Ermeni Kilisesi. Bugün size bu kiliseyi detaylı bir şekilde anlatacağım. Hazır mısınız? O halde başlayalım.


Surp Giragos Armenian Church(1376) ~ Surp Giragos Ermeni Kilisesi(1376)

As I told you in my previous articles, it is possible to come across historical and magnificent structures at every step you take in Diyarbakır. Now we are in one of those historical and magnificent buildings. Surp Giragos Armenian Church is so fascinating that I regret not visiting this church before. I lived in Diyarbakir for 21 years, but I did not have the opportunity to visit all the historical places in Diyarbakir while I was shuttled between school and work. As a result of the unfortunate internal turmoil and attacks that befell this ancient city in 2015, this church was damaged like most other historical sites. When I went to Diyarbakir from Izmir, I was constantly passing by this church, but since the church was under restoration, I could not go inside and see it in detail. I am here now and I am happy to have had the opportunity to tour the church.

Size önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi Diyarbakır'da attığınız her adımda tarihi ve görkemli yapılara rastlamanız mümkün. İşte şimdi o tarihi ve görkemli yapıların birindeyiz. Surp Giragos Ermeni Kilisesi, o kadar büyüleyici ki daha önce bu kiliseyi gezmediğim için pişmanım. Diyarbakır'da 21 yıl yaşadım ancak okul ve iş arası mekik dokurken Diyarbakır'da bulunan bütün tarihi mekanları gezme fırsatım olmadı. 2015 yılında bu kadim şehrin başına gelen talihsiz iç karışıklıklar ve saldırılar sonucunda bu kilise de diğer çoğu tarihi mekanlar gibi hasar görmüştü. İzmir'den Diyarbakır'a gittiğimde sürekli bu kilisenin yanından geçiyordum ancak kilise restorasyon sürecinde olduğundan içeri girip detaylı gezemiyordum. Şimdi buradayım ve kiliseyi gezme fırsatı yakaladığım için mutluyum.

I know that Armenians have lived in Diyarbakir since ancient times. According to what my mother told me, people of 7 nationalities used to live together and peacefully in Diyarbakır. Except for some important political issues, Turks, Kurds and Armenians were neighbors and traded with each other. I can see traces of this even today. You can visit my Four-Legged Minaret post without going too far back in my previous articles. This church is located right next to the Four-Legged Minaret. Imagine a mosque on one side and a church on the other. These lands are the common point of religions, nations and tolerance.

Diyarbakır'da çok eski zamanlardan beri Ermenilerin yaşadığını biliyorum. Annemin anlattığına göre Diyarbakır'da 7 milletten insan bir arada ve barış içinde yaşarmış. Bazı önemli siyasi meseleler dışında Türkler, Kürtler ve Ermeniler komşuydu ve birbirleriyle ticaret yapıyorlardı. Bunun izlerini bugün bile görebiliyorum. Daha önceki yazılarımda çok fazla geriye gitmeden Dört Ayaklı Minare yazımı ziyaret edebilirsiniz. Bu kilise, Dört Ayaklı Minare'nin hemen yanında yer almaktadır. Bir tarafta cami diğer tarafta kilise düşünün. Bu topraklar dinlerin, milletlerin ve hoşgörünün ortak noktasıdır.

It is forbidden to enter this place, which is located in the front garden of the church. I wonder what's inside.

Kilisenin ön bahçesinde yer alan bu yere giriş yasak. İçerisinde ne olduğunu merak ediyorum.

The interior and exterior of the Surp Giragos Armenian Church seem to be made of Diyarbakır Basalt Stone. I told you before. For those who don't know, I want to explain it again. These stones you see on the walls of the church were obtained from the volcanoes of the extinct volcanic mountain Karacadağ in Diyarbakır.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin içi de dışı gibi Diyarbakır Bazalt Taşından yapılmış görünüyor. Size daha önce de bahsettim. Bilmeyenler için bir daha anlatmak istiyorum. Kilisenin duvarlarında gördüğünüz bu taşlar Diyarbakır'da bulunan sönmüş volkanik dağ Karacadağ'ın volkanlarından elde edilmiştir.

I really liked some of the embroidery and motifs here. In other words, these embroideries fit the general structure of the church.

Buradaki bazı işlemeler ve motifler oldukça hoşuma gitti. Yani aslında bu işlemeler kilisenin genel yapısına uyuyor.

Apart from the spiritual beauties you can see inside the church, there are also magnificent columns. There are many columns inside and these columns keep the huge structure standing. There are windows and lighting everywhere. In this case, the church gains a spacious and bright feature. I especially admired the arches connecting the columns.

Kilisenin içinde bulunan gördüğünüz manevi güzelliklerin dışında görkemli sütunlar da bulunuyor. İçeride çok fazla sütun var ve devasa yapıyı bu sütunlar ayakta tutuyor. Her yerde pencere ve ışıklandırma bulunuyor. Bu durumda kilisenin için ferah ve aydınlık bir özelliğe kavuşmuş oluyor. Ben özellikle sütunları birbirine bağlayan kemerlere hayran kaldım.

When we go out to the back garden of the church and look at the church from this angle, I see how magnificent and huge the Surp Giragos Church is. How many windows are there, right?

Kilisenin arka bahçesine çıktığımızda ve kiliseye bir de bu açıdan baktığımızda aslında Surp Giragos Kilisesi'nin ne kadar da görkemli ve devasa bir yapıda bulunduğunu görüyorum. Ne kadar da çok pencere var değil mi?

As in all the old houses and historical buildings of Diyarbakır, there is a pump in the backyard of the Surp Giragos Armenian Church. Let me explain for those who see this tool for the first time; A pump is a tool used to draw water from a well. It's almost like a mechanical fountain :)

Diyarbakır'ın tüm eski evlerinde ve tarihi yapılarında bulunduğu gibi Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin arka bahçesinde de tulumba bulunuyor. Bu aleti ilk kez görenler için hemen açıklayayım; tulumba kuyudan su çekmeye yarayan bir alet. Adeta mekanik bir çeşme :)

Wishing pool... Here I made a wish with my girlfriend and I tossed a coin into the pool. It seems that a few more people have made wishes before us.

Dilek havuzu... Burada kız arkadaşımla birlikte dilek tuttuk ve havuza madeni para attık. Bizden önce birkaç kişi daha dilek tutmuş görünüyor.

That's it, dear friends. If you visit Diyarbakir one day, you should definitely visit the Surp Giragos Armenian Church. You can see the #pinmapple link in the comments for the exact location of the church. Thank you for accompanying me here. See you in my next travel articles. Stay with photos and love...

İşte böyle sevgili dostlar. Bir gün Diyarbakır'ı ziyaret ederseniz mutlaka Surp Giragos Ermeni Kilisesi'ni ziyaret edin. Kilisenin tam konumu için yorumlarda #pinmapple linkini görebilirsiniz. Bana buraya kadar eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim. Sonraki gezi yazılarımda görüşmez üzere. Fotoğraflarla ve sevgiyle kalın...

Veni Vidi Narravi!