Zijn er nog 'kleintjes' in de Eredivisie?

'Kampioen word je tegen de kleintjes' is een gevleugelde uitspraak die al heel lang opgeld doet. Maar zijn er nog wel kleintjes in de Nederlandse Eredivisie? PSV en Ajax lijken het met name in uitwedstrijden toch vaak lastig te hebben tegen ploegen uit het rechter rijtje.

NAC, Roda en Excelsior: het is geen sinecure

Ajax nam het in de laatste twee speelronden op tegen NAC Breda (thuis) en Roda JC (uit), PSV ontving Excelsior in eigen huis. De tegenstanders van Ajax knokken tegen degradatie, daar waar de Rotterdammers iets hoger staan, maar normaliter ook in de gevarenzone bivakkeren. Dat zouden toch eenvoudige overwinningen moeten zijn waarbij er eens lekker aan het doelsaldo gewerkt kan worden. Maar de duels lieten een heel ander beeld zijn.

PSV speelde op zich een redelijke eerste helft, maar wist het overwicht niet tot de score in uitdrukking te brengen. De Eindhovenaren kwamen na ruim een kwartier op een 1-0 voorsprong die niet meer in gevaar kwam. Maar je loopt het risico dat er een toevallige afzwaaier invliegt natuurlijk, of dat een scheidsrechter in een onschuldig duel een penalty ziet. Net voor tijd verdween de bal toch achter Zoet, maar Lindhout had terecht hands geconstateerd. Gelukkig voor de thuisploeg, maar het zal niet de eerste fout zijn van het scheidsrechterskorps en dat kan dan zo maar twee punten kosten. Een minimale marge brengt het risico op puntverlies met zich mee.

Ajax kwam in beide duels tegen de degradatiekandidaten al vrij snel op achterstand. Je kan beter in de derde minuut op achterstand komen dan in de 89e minuut natuurlijk en in de tijd die resteerde wisten de Amsterdammers de boel om te draaien. Bij Roda komt het op een veilige voorsprong, maar ze staan dan toch weer een 2-3 toe waarmee het zo maar weer spannend kan worden. Puntverlies lijkt op dit moment definitief een einde van de titelaspiraties te betekenen, maar deze kleintjes namen gewoon de leiding.

Waar PSV een vroege voorsprong niet kan uitbouwen, daar krijgt Ajax onder de nieuwe trainer Erik ten Hag wel eenvoudig goals tegen (al is het nog te vroeg om te zeggen dat dit structureel is). PSV had al een aantal malen de blessuretijd nodig om de drie punten veilig te stellen. Feit is dat voor de twee sterkste ploegen iedere uitwedstrijd lastig is. Of in ieder geval lastig kan zijn als ze niet 100% geconcentreerd zijn.

Komend weekend weer een makkie

PSV mag het weer opnemen tegen een ploeg uit Rotterdam, het Sparta van oud PSV-coach is de tegenstander en die zijn immers drager van de rode lantaarn. Toch zal de eerste PSV-supporter die zegt dat ze dat varkentje wel even wassen nog geboren moeten worden waarschijnlijk.

FC Twente ontving Ajax dit seizoen twee keer in de Grolsch Veste. In beide gevallen was het na 90 minuten gelijk en in de wedstrijd om de TOTO KNVB-beker waren het de Tukkers die middels strafschoppen aan het langste eind trokken. Het zou het einde bij Ajax betekenen voor Marcel Keizer, Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp. Drie maal is scheepsrecht? Een gewaarschuwd mens telt voor twee? Laat er maar een aantal cliché's op los, maar deze wedstrijd is nog niet gewonnen.

Vreemd, allemaal ploegen van wie het hoogst onzeker is dat ze komend jaar nog in de Eredivisie spelen. Er zijn geen kleintjes meer in de Eredivisie die je even eenvoudig over de knie legt. Het verschil in kwaliteit en ervaring is daarvoor te klein en met het parkeren van een bus en een paar snelle aanvallers kunnen ploegen het Ajax en PSV lastig maken. Als 100% concentratie ontbreekt dan is iedere tegenstander in staat punten af te snoepen van de top. Nee: echte kleintjes zijn er niet meer in de Eredivisie