BİTCOİN güvenilir mi? neden yatırım yapamalıyım? [Cointurk 8. Projesi]

Selamlar  kusadasının yeni bir projesi  ile yine karşınızdayız.Bu projemizin konusu neden bitcoin almalıyız ve neden bitcoine yatırım yapmalıyız. Bitcoin ile ilgili bilgisi olmayan çoğu insana bitcoinden bahsettiğiniz de size hayali bir para diyecektir.Büyüklerinize bahsettiğiniz de sizlere hayali para bir çıkarları vardır sizleri dolandırırlar diyerek sizi uyarmaya çalışacaklardır.Bunları artık normal olarak karşılıyorum sonuç olarak nesil farkı var.Bizler teklenojiye daha çabuk uyum sağlayan ve onun nimetlerinden korkmayan insanlarız. Büyüklerimiz daha çok memur olun hayatınızı kurtarın kafasındalar ve nesil ler uyuşmadığından anlatmakta çok fazla zorluk çekiyoruz. gelin onlara niçin bitcoini onlara daha şeffaf şekilde anlatalım.


Bitcoin,  herkese anında ödeme imkanı sunan, merkezi olmayan sanal (dijital) paradır. Satın alınabilir, satılabilir ve diğer para birimleriyle takas edilebilirler. gizlilik seviyesi yüksektir ve anonimlik sağlar. Alım satımişlemleri bir kaç saniye içerisinde gerçekleşir. Dünyada pek çok ülke Bitcoin'e  olumlu bakarken, insanlar fiyatların sürekli dalgalanmasından dolayı, Bitcoin'in arkasında  merkezi bir otorite olmaması ve Bitcoin'in herhangi bir fiziki varlık ile ilişkili olmaması hususlarında kaygılıdır.  Bitcoin bir şirket ya da kurum değildir, herhangi bir yönetim merkezi yoktur, herhangi bir kişi ya da kuruma ait değildir, resmi temsilcisi yoktur.Herhangi ülkenin merkez bankasıyla ilişkili olmadığı için hiçbir ülkenin ekonomik durumundan da etkilenmez. Bitcoin dijital olduğundan , fiziki temsiline ihtiyaç yoktur. Hiç bir hükümet yetkilisi bu fonlara el koyamaz ve hiç bir banka bu transferleri engelleyemez. İşlem maliyetlerinin çok az olması, küresel olarak kullanılabilmesi, gün geçtikçe kullanım alanlarının artması, güvenli ve anonim olarak değer saklama aracı olması Bitcoin'i daha da popüler yapmaktadır. Bitcoin bir merkezden üretilmez, Bitcoin arzı, merkezi olmayan küresel ağdaki gönüllü bilgisayarların işlemci güçleriyle yapılır. Açık kaynak kodlu madenci yazılımını çalıştırarak, Bitcoin ağına dahil olan herkes, isterse madenci olabilir ve Bitcoin üretebilir.


Bitcoin'in Geleneksel Paralardan Farkları

  1.  merkezi değildir, herhangi bir aracı, yönetici, denetletiyici yoktur.
  2.  Dijital itibari paraların işlemlerinde, güvenilen bir aracıya ihtiyaç duyulurken, Bitcoin'de aracıya ve güvene ihtiyaç yoktur.  
  3.   Bitcoin borç değil, değer taşıyıcıdır. Banka hesaplarındaki paralar, bir tür borç senedidir 
  4.   Banka ve hükümetlerin, banka hesapları üzerindeki kontrol güçleri, Bitcoin de yoktur. Hiçbir güç Bitcoin'in kullanılmasını engelleyemez, yapılan işlemi geri alamaz. 
  5.  Bitcoin arzı üzerinde banka ve devletlerin etkisi yoktur. Sisteme dışardan para arzı yapılamaz, dolayısıyla enflasyon oluşmaz.  
  6.  . İşlemler anonimdir, takma adlarla yapılır.  Tüm bunlara rağmen, %100 anonimlik mümkün değildir. 
  7.  İşlemler şeffaftır, hızlı ve küreseldir. 2009 yılındaki ilk Bitcoin arzından bu yana, tüm işlemler, isteyen herkes tarafından görülebilir 
  8.  İşlemler geri alınamaz. Hiçbir otorite, devlet, kişi, bilgisayar programcısı, hatta sistemi tasarlayanlar dahil, madencinin biri tarafından onaylanıp, diğerlerince de kabul edilmiş ve Blok-Zincir'e yazılmış, bir işlemi değiştiremez, geri alamaz 

Hiç kimse geleceği tahmin edemez.  Bitcoin'in, para arzı sınırlı olduğundan, hiperenflasyon sebebiyle değeri düşmez. Fakat, teknolojik başarısızlıklar, Bitcoin karşısında diğer para birimlerinin aşırı değer kazanması, politik konular ve ülkelerin düzenlemeleri Bitcoin'in değerini düşmesine sebep olabilir.

 Silikon vadisi girişimcilerinden Chris Dixon, gelecekte 1 Bitcoin değerinin 100.000 Amerikan Doları olacağını tahmin etmektedir . Uzun dönemde, 1 satoshi'nin 1 cent'e eşitleneceği ve 1 Bitcoin'in, 1.000.000 Amerikan Doları olacağını iddia edenler de vardır. 21. yüz yılın parası bitcoine güvenmek ve yatırım yapmak için bu kadar yazı yeter diye düşünüyorum. Makalemi okuduğunuz için teşekkürler.

KAYNAKÇA : http://www.spk.gov.tr/SiteApps/Yayin/YayinGoster/1130

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
Join the conversation now