Elektrische autoverkopen oktober: Komt er wel een eindejaarssprint?

Oktober is voorbij, en de RAI vereniging heeft de autoverkopen van deze maand bekendgemaakt. Opnieuw een vrij teleurstellende maand. Gaan we dat nog wel goedmaken?

Verkopen en trends

In oktober zijn er 6.146 volledig elektrische auto's en bedrijfsauto's verkocht. Het marktaandeel van Batterij Elektrische Voertuigen (BEV) kwam deze maand op 21,4% van het totaal aantal verkochte auto's. De verkopen waren 10% hoger dan in september, maar 17% lager dan in oktober van vorig jaar.

image.png

Best verkochte modellen

Zoals de vaste lezer vast wel had verwacht, staat ook deze maand Kia e-Niro weer bovenaan de verkoopranglijst. Er zijn 658 elektrische Niro's op kenteken gezet. Eveneens weinig verrassend is dat de Skoda Enyaq op de tweede plek staat, deze maand met 551 registraties. De broertjes (of moet het zusjes zijn?) van de Enyaq staan op 3 en 4. Op drie de Volkswagen ID.4 (469 registraties) en op 4 de Audi Q4 (396). Dat Audi in de top 5 staat is dan wel weer verrassend, want dat lukte de Ingolstadters voor het laatst twee jaar geleden met de (grote) E-Tron. Ook op plek 5 staat deze maand een verrassende auto: de Polestar 2. Na een spetterend uiteinde van 2020 en een lauwe eerste drie kwartalen van 2021, kwamen er deze maand ineens weer 301 van deze Zweden naar Nederland.

In de jaarranglijst blijft de e-Niro op één staan, nu iets verder voor de Enyaq. Met 4.427 ten opzichte van 4.153 registraties is de jaarwinnaar zeker nog niet beslist. De ID.4 passeert de Mustang Mach-E richting plaats 3 (2.462 ten opzichte van 2.439). Beide staan ruim voor op de BWM iX3, die met 1.573 registraties de top 5 completeert.

image.png

Op zich bijzonder dat er, na de eindekwartaalssprint, een toename te zien is ten opzichte van vorige maand. Tegelijkertijd tegenvallend dat de absolute aantallen onder die van vorig jaar liggen (#chiptekort iemand?). Het lijkt erop dat mijn voorgevoel bevestigd gaat worden en we een tegenvallende laatste kwartaal krijgen. Benieuwd of dat beeld na november nog hetzelfde is.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
1 Comment