This content was deleted by the author. You can see it from Blockchain History logs.

Olympos Antik Kenti

Olympos Antik Kenti, Antalya’nın güney sahillerindeki önemli bir liman kentidir. Kentin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

Ancak M.Ö. 167-168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde kentin adı geçmektedir. Olympos kenti, Likya Birliğe üye şehirlerden biridir.


1

Birlik içerisinde bulunan ve 3 oy hakkına sahip olan şehirlerden biridir. Kent, tarihi olarak çok eski olduğu için kalıntıları da orman içerisinde kalmıştır.

Ağaç ve çalılar arasından bulunan kalıntılar, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine aittir. Kent var olduğu dönemde bir nehir tarafından ikiye bölünmüştür.


2

Günümüze kadar gelen yapılardan biri güney kıyısında bulunan ve Helenistik Dönemin ve sonrasında Roma ve Bizans Dönemlerinin izlerini taşıyan köprüdür. Köprünün tamamı olmasa da bir ayağı şu an durmaktadır.

Şehirdeki yapılardan bir diğeri de harp olmuş durumda olan küçük tiyatrosudur. Bu yapı da Helenistik Dönemden gelmiş olup sonrasında Roma zamanında onarılmıştır.


3

Ayrıca tapınak kapısı da günümüze ulaşan yapılardan biridir. Tapınaktan elde edilen parçalara bakıldığında tapınağın ion düzeninde yapıldığı anlaşılmaktador.

Tapınağın kapısı üzerindeki heykel kaidesinden yaptıranın Roma İmp. Markus Aurellius olduğu anlaşılmaktadır.